fbpx

Zase o něco blíž hologramům

Zdá se, že se rychle blíží doba, kdy bude možné využívat holografické obrazy terénu, budov, či městských čtvrtí. Skutečné hologramy se stále nezobrazují tak rychle, jako ty ve filmech, například v Hvězdných válkách, nicméně je možné prakticky on-line na jednom místě něco snímat a na druhém to promítat. Výzkum probíhá na světě na mnoha místech, což urychluje praktické využití. V tuto chvíli ještě není možné začít technologii využívat masově v zábavě, která bude největším zdrojem příjmů (sbohem 3D televize), ale již se dá využívat v architektuře, reklamě a samozřejmě ve vojenství.

Zebra Imaging in Austin, Tex., sells holographic prints that at first glance look much like ordinary 2-by-3-foot pieces of plastic — until an LED flashlight is shined at them. Then the patterns, burned into the plastic with high-power laser beams, come to life, said Al Wargo, chief executive. Out of the surface springs a model of a complicated building or an intricate network of pipes and mechanical equipment. No special eyewear is required to view the holographic prints, which typically cost $1,000 to $3,000 each. The company has also demonstrated moving holographic displays in prototype at conferences, Mr. Wargo said. (It introduced color holograms in September.)

Hlavním klientem společnosti Zebra Imaging je Pentagon. Firma ozbrojeným silám dodává například hologramy terénu v Iráku, či v Afghánistánu. Na Arizonské univerzitě v Tusconu zase vytváří hologramy Nasser Peyghambarian s využitím šestnácti kamer. Důležité je, že člověk nepotřebuje ke sledování hologramů žádné speciální zařízení, jako například brýle.

Software rendered the images in holographic pixels, and laser beams directed by the software recorded the information on a novel plastic that can be erased and rewritten in two seconds. Dr. Peyghambarian says that the group is working on speeding up the rate and expects versions to be in homes in 7 to 10 years. Slower versions may be useful far sooner, for example, for long-distance medical consultation.

Pokud bude pokrok v této oblasti tak rychlý, jak předpokládá Peyghambarian, změní se mnohé. Bude možné přenášet hologramy na větší vzdálenost, bude možné je upravovat v reálném čase. To znamená výhodu nejenom při plánování, ale i při provádění operací. Ale asi nejlukrativnější bude využití hologramů ve filmovém průmyslu – takový Pán prstenů přes polovinu obýváku, to bude teprve zážitek…

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    18. 12. 2010, 4:45

    Jen kratka vsuvka.

    Nejedna se zase az o tak novou technologii, jelikoz vysadkari Pruzkumneho odradu se s ni setkali jiz v roce 2008 pri cviceni s US Army v JRMC Hohenfels. K prohlizeni byla potreba pouze led svitilna se zelenym svetlem, nic vic. Nezalezelo ani na uhlu pohledu pozorovatele. Jednalo se o plany segmentu osad ci osad celych zhruba ve formatu A3 a A2. Kazdy z techto tisku byl opatren ochranou folii a pruvodnim navodem na pouziti :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    h-cz
    19. 12. 2010, 19:22

    však to taky SRDS a šéf J6 děsně chce vyzkoušet v OTS :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    19. 12. 2010, 23:19

    Holografické zobrazování samozřejmě není nové. Jde spíš o to, že je možné už zobrazovat terén téměř on-line v dobré kvalitě.

    REPLY

Nejnovější komentáře