fbpx

Gatesovy škrty vadí konzervativcům

Americký ministr obrany v letadle na cestě do Asie (8. ledna 2011); Foto Master Sgt. Jerry Morrison, Air Force

Americký ministr obrany Robert Gates tento týden oznámil plány na škrty v rozpočtu na americké ozbrojené síly, respektive restrukturalizaci některých projektů, v příštích pěti letech. Jeho „balíček“ by jej, pokud dodrží to, co řekl, měl ve funkci přežít. Není ovšem vůbec jasné, jak se s Gatesovými záměry vypořádají republikáni, kteří sice nutí prezidenta Baracka Obamu, aby šetřil, kde se dá (především na reformě zdravotního systému), ale v žádném případě ne na Pentagonu.

Gates řekl, že v příštích pěti letech Pentagon ušetří 150 miliard dolarů, které bude reinvestovat do nových projektů. Za stejnou dobu by měly ozbrojené síly ušetřit 78 miliard dolarů. Restrukturalizace se má týkat i nejdražšího projektu v historii Pentagonu letounu F-35, který doposud přišel na 380 miliard dolarů.

Although the Air Force and Navy versions of the jet are moving along fine, Gates said, the Marines’ complicated short takeoff and landing variant continues to struggle. And if the Marines can’t prove that they can make it work after the two years, he said, he’d support killing it altogether.

Asi největším překvapením ale bylo oznámení, že se v následujících letech budou snižovat počty příslušníků ozbrojených sil. Pěchota by měla do roku 2015 přijít o 27 tisíc lidí (na 520 tisíc) a námořní pěchota o 15-20 tisíc (pokles na 182-187 tisíc). Snižování počtů je ovšem založeno na předpokladu, že do roku 2015 budou americké síly staženy z Afghánistánu.

Jak už bylo řečeno výše, bude mnoho politiků, kterým se to nebude líbit a kteří budou mít dost času a možností jak Gatesovy změny usměrnit, či „zabít“. Jeden hlas za všechny. Max Boot napsal v konzervativním  The Weekly Standard komentář, ve kterém útočí na Gatesovo rozhodnutí. Připomíná, že v roce 1991 měla pěchota 710 821 příslušníků a v roce 2001 už to bylo 478 918. Pak přišel nárůst a nyní opět pokles. Podle Boota je příliš brzy na placení „mírové dividendy“, když se stále válčí a Spojené státy mají mnohem větší závazky, než kdokoli jiný, například sílící Čína.

Demobilization after previous wars has cost us severely. We experienced that problem as recently as 2001. But at least in the past we waited until a war was actually over to spend the “peace dividend.” Now we are announcing cutbacks while the fighting is still going on. That’s indefensible. Luckily, there are Republicans in Congress—and, dare we say, some Democrats—who understand these cuts are dangerous. They should reject them, and the other reckless cuts in a military budget that’s already stretched awfully thin.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře