fbpx

Hypersonický letoun jako odpověď Číně

Zobrazení testovacího hypersonického stroje HTV-2; Zdroj Wikimedia Commons

Minulý týden byl americký ministr obrany Robert Gates v Číně a mimo jiné byl přivítán záplavou zpráv o čínských technologických úspěších v obranné oblasti. V úterý 11. ledna, tedy v době, kdy americký ministr obrany pobýval v Číně, absolvovala první čínská stíhačka se stealth charakteristikami J-20 svůj první let. Na Flight Global se můžete podívat je video z testů.

Ve středu, kdy Robert Gates odlétal z Číny, vydala oficiální tisková kancelář Sin-chua informaci o tom, že test „není zamířen proti žádné zemi, ani nemá žádný specifický cíl. Je tedy logické, že byli čínští představitelé prý překvapeni, když se americký ministr obrany zeptal, zda se pokoušejí narušit jeho návštěvu. Když překvapení pominulo, byl ujištěn, že v žádném případě.

Mr. Gates acknowledged he had at times questioned the extent of civilian control over China’s military, a concern underscored by Tuesday’s surprise test. But he also said he believed that China’s political and military leaders were committed to improving relations. He did add a touch of skepticism, saying: “Are there those who have issues with it? Possibly, but I certainly didn’t meet them on my trip.”

Američtí zpravodajci předpokládali, že Čína díky vysokým investicím do technologií v posledních letech poskočí kupředu. Podle Roberta Gatese ovšem nečekali, že se posunou dopředu tak rychle. Nicméně to prý stále není tak velký problém, protože Spojené státy jsou technologicky mnohem dále.

The defence secretary emphasised that even as the Pentagon was cutting back its spending plans by $78bn over five years, it was prioritising dealing with “some of these anti-access programmes” – China’s efforts to impede US access in a possible conflict over Taiwan. Mr Gates said last week the US would speed up its development of new electronic jammers “to improve the ability to fight and survive in an anti-access environment”. Military officials also stress development of a new long-range, nuclear-capable bomber, modernised radars for the F15 fighter jet, a launch vehicle to ensure that the US can send satellites into space and new seaborne drone aircraft.

Po několika letech soustředění se na Irák a Afghánistán a vydávání zdrojů na prostředky, které jsou vhodné pro vedení nekonvenčních/protipovstaleckých kampaní, dochází podle všeho pomalu ke změně.  Americké ministerstvo obrany v posledních nenápadně přesouvá finance na rozvoj konceptů uzpůsobených pro konvenční válku s technologicky vyspělým soupeřem. Jinými slovy Čínou.

…perhaps the most dramatic programmatic shift occurred in the longer-term effort to produce hypersonic weapons and vehicles. For decades, the U.S. military, American industry and the U.S. National Aeronautics and Space Administration have struggled with craft designed to fly at Mach 6 or faster, at extremely high altitudes (sometimes including low orbit). Most efforts were expensive failures. The high temperatures resulting from extreme speeds have proved one of the biggest obstacles.

Pentagon se obává, že Čína vytváří v Jihovýchodní Asii zónu, do které by dokázala zamezit přístup Spojeným státům. To by byl velký problém mimo jiné pro Tchaj-wan. Právě hypersonický stroj, který by byl těžko zranitelný, takže by mohl zasahovat hluboko na nepřátelském území, může být odpovědí na podobné snahy.

Výše uvedené je dobré při přemýšlení o tom, na jaký konflikt bychom se měli začít připravovat po roce 2020. Malé války sice nebudou dávnou minulostí, ale zdá se, že se pole připravuje na konvenční konflikt mezi vyspělými soupeři, či na klinč velmocí. Docela by mně zajímalo, jestli i v té době bude stále platit, že nejvíce lidí umírá kulkami z malých zbraní, či nikoli. V jednom jsem si jistý, generál David Petraeus už nebude povolán, aby zachraňoval pověst Ameriky, a pravděpodobně bude mít pátou hvězdu, kterou mu minulý týden, alespoň v novinovém sloupku, připnul The Wall Street Journal.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře