fbpx

Global Observer poprvé letěl na vodíkový pohon

Global Observer poháněný vodíkem během prvního testovacího letu 6. ledna 2011 na Edwardsově letecké základně v Kalifornii; Foto Bobbi Zapka, U.S. Air Force

Bezpilotní letoun Global Observer od firmy AeroVironment poprvé úspěšně provedl let pouze na vodíkový pohon. Test trval čtyři hodiny a stroj se pohyboval ve výšce 1500 metrů. Jedná se o krok vpřed, protože Global Observer a jemu podobné stroje budou mít pravděpodobně v budoucnu velké využití. Mohou fungovat nejenom jako „oko na nebi“, ale především, podobně jako satelity, i jako komunikační uzel.

Two Global Observer aircraft, each flying for up to a week at a time, could alternate coverage over any area on the earth, providing a seamless, persistent platform for high-value missions such as communications relay, remote sensing, long-term surveillance and border patrol, officials said. Offering greater flexibility than a satellite and significantly longer duration than conventional manned and unmanned aircraft, AV officials said Global Observer is designed to provide critical new capabilities in a reliable and more affordable manner while consuming no fossil fuels and releasing no carbon emissions.

Stroj se pohybuje ve výšce až dvacet tisíc metrů a díky pohonu má velkou výdrž. Náklady jsou přitom velice nízké ve srovnání například se satelity. Je schopen „pokrýt“ velkou část zemského povrchu což zajišťuje, že může být využíván, i když se bude pohybovat ve značné vzdálenosti od bojiště. Výrobce předpokládá, že se bude dát využívat nejenom pro vojenské účely, ale i pro ty civilní.

“Global Observer has moved quickly from development and testing toward demonstrating mission-ready, affordable persistence,” said Tim Conver, AV chairman and chief executive officer. “Similar to a satellite, Global Observer is the first system designed to provide a 24/7/365 unblinking eye and continuous communications link over any location on the earth’s surface for as long as needed. The joint AV and U.S. government team developed Global Observer to meet today’s urgent requirements for persistence and to enable the development of much more cost-effective solutions for the future. The speed with which we have achieved this milestone reflects the benefits of an effective government-industry partnership.”

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře