fbpx

Pravidlo číslo 1: vždy se najdou rezervy

Už se zdálo, že po loňských škrtech v britských ozbrojených silách bude chvíli klid. Nyní to vypadá, že to tak snadné nebude a že je ve hře další snižování, tentokrát nákupů materiálu na frontu. V příštích čtyřech letech se mají snížit výdaje o 7,5 procenta ročně, což znamená, že rozpočet na roky 2014-2015 bude o osm miliard liber nižší.

About half of that £8bn is to be achieved through the headline announcements in the strategic defence and security review, such as scrapping the Harrier air fleet, the Nimrod MR4 spy aircraft programme and cutting the number of surface ships. The rest should be met by cuts including 42,000 MoD service personnel and civil servants, radical efficiencies in the way the department operates and property sales.

Nicméně, tyto škrty nebudou stačit. Podle posledních výpočtů stále schází miliarda, protože odhady kolik se podaří ušetřit snižováním počtů, byly nadsazené.

A senior MoD figure said on Wednesday that there were four ways of plugging the gap. First, the MoD could ask the Treasury to revise last year’s CSR to give defence a more generous settlement… Second, Downing Street and the MoD could look harder at expenditure on Afghanistan, a huge drain on resources at £4bn a year… A third possibility is a moratorium on some current operations: calling a halt to training, tying up ships and grounding aircraft… The final possibility would be to reopen the SDSR white paper, the document that projected the appropriate size of the armed forces and its operational equipment in 2020. The army, widely deemed to have got off lightly in the SDSR, may come under pressure to announce a bigger cut in force numbers. The navy and RAF could be asked to cut the number of frigates and Tornado jets.

Vypořádat se s touto situací nebude jednoduché. O víkendu probíhaly oslavy blížícího se konce kariéry letadlové lodi HMS Ark Royal. Vždy mne zajímalo, jak končí impéria. Zda s velkým třeskem, nebo potichu, zda rychle, nebo pomalu. Stačí se přitom jenom dobře dívat kolem sebe.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 2. 2011, 14:34

    Myslím, že v příštích 10 letech se dočkáme dalšího argentinského pokusu o invazi na Falklandské ostrovy.

    Britské námořnictvo právě přišlo o poslední letouny s kolmým startem a letadlovou loď (viz. http://www.janes.com/news/defence/naval/jdw/jdw101125_1_n.shtml ). Její nástupkyně, letadlové lodě Queen Elizabeth a Prince of Wales s letouny F-35 Lightning II, by měly být zařazeny do služby až někdy okolo roku 2020 (pravděpodobně však později). Nastává tedy doba, kdy Britové nebudou mít možnost provést odpovídající protiútok.

    Válka v roce 1982 byla navíc pouze nacionalistickáu záležitost. Dnes již byla objevena bohatá nerostná naleziště v okolí Flakland, takže k nacionalismu se přidaly ještě ekonomické aspekty.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Lukáš Hergott (Hery)
    1. 2. 2011, 16:43

    ale v té době v Argentině vládla vojenská junta…pravdou je, že Spojené Království bude teď nějakou dobu v nevýhodě. Ale také se musí vzít v potaz, že vojenskou přítomnost na Falklandech teď a v roce 1982 taky nelze srovnat…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 2. 2011, 18:36

    Argentina si dělá teritoriální nároky na Falklandy dlouhodobě – jak před vládou vojenské junty, tak i po obnovení demokracie. Naposledy argentinské nároky připoměla současná demokraticky zvolená prezidentka Cristina Fernández de Kirchner, takže bych nespojoval tuto záležitost s nějakou diktaturou:

    In April 2008, on the 26th anniversary of the Falklands War, Kirchner stepped up Argentine claims to the Falkland Islands. She called Argentina’s rights to the islands „inalienable“.

    „With faith in God, and with the work that we all have to do to build a country that is strong and respected around the world, so that our voice is heard in all International forums, and we can denounce the shameful presence of a colonial enclave in the 21st century“.

    Samozřejmě, že dnešní britská vojenská přítomnost (viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_the_Falkland_Islands ) na ostrovech je vyšší než byla v roce 1982, ale nedělám si iluze jak dlouho by odolávaly čtyři Eurofighter Typhoony proti soustředěnému útoku (byť hůře vyzbrojeného) argentinského letectva.

    No a možnosti britského námořnictva jsou dnes také mnohem omezenější než byly před 30 lety (viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_the_Royal_Navy ).

    Takže uvidíme, jak to celé dopadne. Každopádně tu vidím „okno“, které by mohli Argentinci relativně snadno využít.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    21. 12. 2011, 18:03

    Argentinci již cítí svou příležitost: A South American trading bloc has agreed to close its ports to ships flying the Falkland Islands flag. (viz http://www.bbc.co.uk/news/uk-16280613 )

    REPLY

Nejnovější komentáře