fbpx

Němci a Italové prý málo přispívají

Německý ministr obrany Karl Theodor zu Guttenberg v afghánském Kundúzu; Photo ISAF

Britský ministr obrany Liam Fox se opřel do Němců a Italů, kteří podle něj nedostatečně podporují spojenecké úsilí v Afghánistánu. Konkrétně jim vytýká, že se málo podílejí na helikoptérové iniciativě. Vyšlo totiž najevo, že britsko-francouzská iniciativa, v rámci které se mělo sejít 60 milionů eur na deset helikoptér pro Afghánistán, je zcela podfinancovaná. Doposud přispěla Británie osmi miliony a Francie pěti miliony eur, což je dosti málo.

“Some of Europe’s richest nations have failed to deliver on this project notably Germany and Italy,” he said. “What this does illustrate is that the same countries are doing the deploying and funding and the same countries are missing from the equation.”

Dá se očekávat, že tato slova naštvou Němce a asi z nich nebude mít radost ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg, který se snaží reformovat německé ozbrojené síly a ještě přitom v příštích třech letech uetřit 8,4 miliardy eur. Tento úkol je tak obrovský, že se zdá až nesplnitelný. Britské výtky tak zu Guttenbergovi mohou přijít poněkud nefér – zatímco se snaží předělat celý Bundeswehr, zrušit základní vojenskou službu a šetřit, někdo mu vytýká helikoptérovou iniciativu… Kdo by nejpopulárnějšímu ministrovi německé vlády zu Guttenbergovi záviděl?

He called for maximum flexibility and deployability, with numbers cut from 250,000 to 180,000. Deployable forces should double to 14,000. Civilian defence personnel should be halved to 50,000 and the defence ministry itself should be also be cut from 3,000 to 1,500, he proposed, amid a move of its headquarters from Bonn to Berlin. The inspector-general would cease to be a glorified civil servant in uniform, becoming the “chief of defence” and in effect top commander. Mr zu Guttenberg appeared to agree. “Cosmetic measures alone will no longer get the job done,” he said. “As far as I can tell, the direction is pretty much spot-on.”

Všechny ozbrojené síly v Evropě jsou připraveny na změny a procházejí jimi. To, do čeho se v Německu pustil Karl-Theodor zu Guttenberg je ovšem obrovský úkol a s jistou nadsázkou se dá označit za revoluci. Jeho návrhy se setkávají s odporem jak u některých politiků, tak úředníků na ministerstvu, kteří se bojí o místa. Pokud zu Guttenberg přežije reformní tempo, bude moci být zřejmě nakonec spokojený i Liam Fox. Ale to už mu asi, co se helikoptérové iniciativy týče, bude jedno.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře