fbpx

Rumsfeldovy známé a neznámé a neznámé neznámé

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld (78), který proslul velkým množstvím bonmotů, mimo jiné i o „staré“ a „nové Evropě“ a kterého nemůže vystát poměrně slušné množství lidí na planetě, vydává zítra, 8. února 2011, knihu s příznačným názvem Known and Unknown: A Memoir. S příznačným proto, že jedno z jeho slavných vyjádření zní „Unknown unknowns“.

Komise, kterou v 90. letech Rumsfeld vedl, varovala před „vesmírným Pearl Harborem“, pokud USA nezačnou pracovat na obraně nejenom svého území proti hrozbě představované balistickými raketami, ale i na ochraně prostředků ve vesmíru (prozíravé varování). Mimochodem právě tato zpráva byla jedním z hlavních impulsů pro rozšíření budování protiraketové obrany. Poté stál v centru „boje proti terorismu“ a válek v Iráku a v Afghánistánu. Donald Rumsfeld byl nejenom politikem, obchodníkem, velvyslancem, úředníkem, ale i, jak před lety posměšně poznamenal Hart Seely v The Slate, básníkem. Seely posbíral jeho vyjádření na tiskových konferencích a „stvořil“ z nich básně. Jednou z nich je The Unknown:

As we know,
There are known knowns.
There are things we know we know.
We also know
There are known unknowns.
That is to say
We know there are some things
We do not know.
But there are also unknown unknowns,
The ones we don’t know
We don’t know.

Hra se slovy „vědět“ a „nevědět“ patřila, zdá se, k ministrovým oblíbeným. Zde je ještě jeden citát:

I don’t know what the facts are but somebody’s certainly going to sit down with him and find out what he knows that they may not know, and make sure he knows what they know that he may not know.

Ale zpátky l ministrově knize. Podle listu The Washington Post se Donald Rumsfeld ani neomlouvá, ani příliš nelituje, byť píše, že administrativa prezidenta George W. Bushe mohla udělat některé věci jinak. Například, připouští, že v některých okamžicích by se hodilo mít v Iráku více vojáků. Nicméně dodává, že pokud měli nejvyšší vojenští představitelé výhrady k tomu, jak byla válka vedena, neinformovali jej.

Much of his explanation of what went wrong in the crucial first year of the occupation of Iraq stems from a prewar failure to decide how to manage the postwar political transition. Two differing approaches were debated in the run-up to the war: a Pentagon view that power should be handed over quickly to an interim Iraqi authority containing a number of Iraqi exiles, and a State Department view favoring a slower transition that would allow new leaders to emerge from within the country. „Those key differences were never clearly or firmly resolved in the NSC,“ Rumsfeld writes. „Only the President could do so.“

Bývalý ministr obrany obviňuje „prvního správce“ Iráku Paula Bremera III z toho, že prosazoval grandiózní plán spíše v souladu s přáním ministerstva zahraničí, než Pentagonu. Donald Rumsfeld byl Bremerův šéf, ale prý velice pomalu rozpoznával Bremerovy záměry. Je kritický k prvnímu ministrovi zahraničí ve vládě prezidenta Bushe Colinu Powelovi, i její nástupkyni Condoleezze Riceové a do jisté míry i k prezidentovi.

Though careful to describe Bush personally in complimentary terms, Rumsfeld suggests the former president was at fault for not doing more to resolve disagreements among senior advisers. Bush „did not always receive, and may not have insisted on, a timely consideration of his options before he made a decision, nor did he always receive effective implementation of the decisions he made,“ Rumsfeld writes. Such criticisms stand in contrast to Rumsfeld’s longtime aversion to publicizing his sometimes disparaging views of colleagues or discussing internal government deliberations. Still, his barbs stop short of ad hominem attacks, and the memoir, even with its flashes of lingering resentments, maintains a measured tone.

V knize jsou i osobní momenty. Například když popisuje, jak se dvě z jeho tří dětí snažily zbavit závislosti na drogách. Byť publikace popisuje celý Rumsfeldův život, 60 procent z ní se týká kontroverzních šesti let, která strávil ve funkci ministra obrany George W. Bushe.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    7. 2. 2011, 16:50

    Trochu to připomíná konverzaci ze seriálu Yes (Prime) Minister: díl 5: A matter of honours. Bernard explains the abbreviations for various Foreign Office honours.
    Bernard: “Of course, in the service, CMG stands for Call Me God. And KCMG for Kindly Call Me God.”
    Hacker: “What about GCMG?”
    Bernard: “God Calls Me God.”

    REPLY

Nejnovější komentáře