fbpx

Jak ve vesmíru vyzrát na ostatní

Vesmír je jen dalším prostorem pro vedení válečných operací. Mnoho lidí tuhle pravdu slyší nerado, ale je tomu tak. V současnosti jsme stále ještě hodně zahleděni na to, co se odehrává na Zemi, ale je na čase, abychom svou pozornost začali zaměřovat do vesmíru. Sovětsko-americký vesmírný souboj z doby Studené války je už pryč, využívání blízkého kosmu je mnohem pluralitnější, než kdy v historii bylo, nicméně několik klíčových hráčů je zcela jasných. Především jde o Spojené státy, Čínu, Rusko a poté Evropskou unii a do budoucna Indii.

Stačí se podívat do několik dnů staré americké National Security Space Strategy, aby si člověk uvědomil, že tato oblast je z těch, které bychom měli věnovat stále vyšší míru pozornosti. A to nejenom proto, že jsme na přístrojích na oběžné dráze životně závislí. Jak uvádí strategie: Dnešní vesmír charakterizují tři trendy – je stále více zaplněný, plný ohrožení a soutěživosti.

Co se týče „zaplněnosti“ na oběžných drahách je přibližně 22 tisíc trosek, které ohrožují funkční tělesa. Ve vesmíru v současnosti operuje na 60 vládních a nevládních konsorcií všeho druhu, které vypouštějí a provozují tisíce družic. „Ohrožení“ je dáno záměry možných protivníků:

Potential adversaries are seeking to exploit perceived space vulnerabilities. As more nations and non-state actors develop counterspace capabilities over the next decade, threats to U.S. space systems and challenges to the stability and security of the space environment will increase. Irresponsible acts against space systems could have implications beyond the space domain, disrupting worldwide services upon which the civil and commerical sectors depend.

A konečně, co se „soutěživosti“ týče, Spojené státy si stále udržují světový primát, ten ale není daný a neotřesitelný. Podle strategie v řadě oblastí „mizí“. Celosvětové příjmy z výroby družic byly v roce 2009 13,5 miliardy dolarů. Podíl USA byl 57 procent (7,7 miliardy dolarů) a dá se předpokládat, že dlouhodobě bude jen klesat. Logicky je tedy přístup navrhovaný ve strategii postaven na zajištění „bezpečného“ vesmíru, což znamená prosazování takových norem, aby se jednotlivé země nesnažily, respektive nemohly se pokoušet ovládnout prostor kolem Země.

Náměstek amerického ministra obrany pro vesmírnou politiku Gregory Schulte při představování strategie naznačil, že snaha o dohodu nad režimem v blízkém vesmíru neznamená, že by měly Spojené státy rezignovat na přípravu na odražení případných nepřátel. Podle něj je důležité zajistit, aby ozbrojené síly, které jsou v současnosti na satelitech silně závislé, mohly operovat i pokud někdo na družice zaútočí.

“Forces must be able to operate even if space is somewhat degraded,” Schulte said. “We are changing our training and doctrine to be able to do that.” As a result, potential adversaries may see “less value” in attacking U.S. satellites, he added. Finally, Schulte said, the U.S. will “retain the option to respond in self defense to attacks in space.” That response may not be in space, Schulte said.

Největší hrozbou pro Spojené státy v oblasti vesmírné politiky již není dlouho Rusko, ale Čína. Ta investuje do protisatelitních zbraní, což přidělává Američanům vrásky na čele. V roce 2007 Číňané překvapili Washington, když sestřelili svou družici určenou k předpovědi počasí ve výšce 848 km nad Zemí. Ostatně, trosky satelitu dodnes krouží kolem Země. Peking je prý také schopen blokovat signály z družic a vyvíjí zbraň využívající paprsek (Schulte se překvapivě zmínil o tom, že o blokování signálu se nesnaží pouze Čína a Írán, ale i Etiopie).

Jak ukazují dokumenty na WikiLeaks, Američané dokonce diplomaticky v Pekingu po sestřelení satelitu protestovali a následně provedli v únoru 2008 vlastní zkoušku, kterou maskovali jako pokus o likvidaci družice, která se vymknula kontrole. Šlo o první test amerického antisatelitního prostředku od roku 1985. Ve varování, které americká diplomacie doručila do Číny, mimo jiné stojí, že „sestřelování satelitů ohrožuje lidi“, protože ohrožuje systém, které se Spojené státy a další země snaží ve vesmíru prosazovat.

The warning continued: “Any purposeful interference with US space systems will be interpreted by the United States as an infringement of its rights and considered an escalation in a crisis or conflict. The United States reserves the right, consistent with the UN Charter and international law, to defend and protect its space systems with a wide range of options, from diplomatic to military.”

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Tomáš Karásek
    9. 2. 2011, 1:05

    Pěkný článek. Jen bych si jako sice vlažný, ale přeci jen fanoušek A. C. Clarka dovolil protestovat: vesmír je natolik úžasný, že rozhodně není „jen dalším prostorem pro vedení válečných operací“. Myslím, že se v něm najde místo pro spoustu mnohem bohulibějších činností :-)

    REPLY

Nejnovější komentáře