fbpx

Matematici krizi v Egyptě nepředpověděli

Věštkyně (1880) od Alberta Ankera; via Wikimedia Commons

V říjnu 2009 vyšel ve Foreign Policy článek Recipe for Failure od nestora teorie her a její aplikace na mezinárodní vztahy Bruce Bueno de Mesquity. Jak říká, v roce 1979 se naučil matematicky předpovídat události, a tak to od té doby činí. Tehdy byl americkým ministerstvem zahraničí požádán, aby, jako jeden z expertů na zahraniční politiku, předpověděl, kdo bude příštím indickým premiérem. Všichni odborníci, včetně de Mesquity předpokládali, že jím bude Jagjivan Ram. Počítač, který zpracoval de Mesquitův algoritmus byl však názoru zcela jiného a jak se později ukázalo, alespoň podle vyprávění de Mesquity, odhadl budoucnost přesněji, než všichni odborníci.

Politolog a matematik je díky desítkám let předvídání přesvědčen o své přesnosti. Jiní jej mají za šarlatána, který nepřichází s ničím příliš novým a jeho úspěšnost není vyšší, než když neznalý člověk jenom hádá. Zmíněný článek ve Foreign Policy byl o tehdy se blížící kodaňské konferenci o klimatu. To, že si na ni dnes už asi nepamatujete, by mohlo naznačovat, že měl Bruce Bueno de Mesquita zase pravdu… Tehdy přišel se vzorcem, kterým předpovídal, že ať se v Kodani dohodne cokoli, za 125 let to stejně nebude mít žádný dopad. Vzorec vypadá takto:

Teorie racionální volby je za mořem velice oblíbená, byť se dá říct, že její výsledky nejsou zdaleka takové, za jaké je propagátoři vydávají (teď to zase schytám…) S nadsázkou se dá říct, že jde o snahu vypočítat chování jednotlivců (politických reprezentací, států apod.) tak, že racionální nadřadíme iracionálnímu a posledně jmenované nenápadně vytlačíme ze života. Byť to může vypadat hodně lákavě, jde jen o zdání: Proč si lidé raději „zachovávají tvář“ a iracionálně riskují život, než by racionálně zvolili pohodlný život v bezpečí? Takových otázek, které naznačují, že ne vše se dá vypočítat a předpokládat se dá vymyslet mnoho. De Mesquita poznamenává:

In fact, I have made hundreds, even thousands, of predictions — a great many of them in print, ready to be scrutinized by any naysayer. For instance, I can tell you right now that bribing Kim Jong Il to mothball, but not eliminate, his nuclear program is the best way to handle North Korea, that the land-for-peace formula in the Middle East won’t succeed, and that it will take approximately $1.5 billion annually in U.S. aid to Pakistan to keep that country’s government fighting the Taliban and al Qaeda.

Přijdou vám tyto „předpovědi“ hodně překvapivé? Asi ne. Člověk by to tak odhadnul i bez hlubokého matematického vzdělání. Někdy proto mohou být vypočítané předpovědi podobně banální, jako jít za věštci a ptát se jich, co bude s hokejovou a fotbalovou reprezentací.

Jakoby předchozí věty potvrzovala neúspěšná snaha amerických vojenských a zpravodajských agentur předpovídat hrozící krize pomocí matematických modelů. Žádný z programů totiž údajně nepočítal s tím, že by v Egyptě mohlo k něčemu dojít a samozřejmě už vůbec ne s tím, že by Husní Mubarak odstoupil.

“All of our models are bad, some are less bad than others,” says Mark Abdollahian, a political scientist and executive at Sentia Group, which has built dozens of predictive models for government agencies. “We do better than human estimates, but not by much,” Abdollahian adds. “But think of this like Las Vegas. In blackjack, if you can do four percent better than the average, you’re making real money.”

To je samozřejmě pravda, ale jak moc je to platné v politice? Američané vydali v posledních letech okolo 125 milionů dolarů na programy pro předpovídání krizí. Nejslibnějším projektem je prý Integrated Crisis Early Warning System (ICEWS), který má pod palcem DARPA a jejím prostřednictvím Lockheed Martin. Doposud stál 38 milionů dolarů.

ICEWS modelers were able to forecast four of 16 rebellions, political upheavals and incidents of ethnic violence to the quarter in which they occurred. Nine of the 16 events were predicted within the year…

Nelze si nevzpomenout na psychohistorii Isaaka Asimova v jeho nepřekonatelné sérii o Nadaci. Možná v případě Egypta stále nešlo o dostatečně velkou populaci, aby se dala budoucnost (dnes už minulost) zavčasu předvídat. Nebo je chyba někde úplně jinde…

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    14. 2. 2011, 20:09

    – snad jen pár poznámek, do Mesquitova modelu stejně sypou/okódovávají data regionální specialisté, takže to není jen „čistá“ matematika.
    – lze předpovědět, s jakou určitostí k něčemu dojde, ale nelze předpovědět, zda k tomu dojde (až na vzácné případy).
    – na to co se odehrává v Egyptě a v jiných zemích nám než složitý matematický model dává jednoduší vodítko teorie sociálních hnutí, k tomuto tématu silně doporučuji.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Músa ibn Bani Tanwír
    14. 2. 2011, 21:37

    Matematici (nebo jejich disciplína) nemůže nic předvídat – je to jen formální model, který je třeba něčím naplnit. De Mesquita udělal možná tisíce predikcí, ale ne (jen) díky matematice – svoje chápání světa, a toho, co je v něm důležité, pouze opřel o formální matematické modely. V USA, na rozdíl od Evropy, je tenhle způsob vědecké práce v sociálních vědách pořád dominantní. Má svoje výhody a svoje limity, ale pokud jde o predikce čehokoli, můj názor je, že nemůže pořádné kvalitativní práci (vycházející z hloubkové znalosti problému) konkurovat.

    Pokud jsou vůbec revoluční události předpověditelné, to je klasická otázka. IMHO ne: je možné dobře analyzovat strukturální podmínky, ale ty mohou být přítomné dlouhou dobu, a nic se stát nemusí. Je možné také se víc zaměřit na procesní stránku věci – narůstající počet vyjadřování nespokojenosti, jejich charakter a typ atd. -, ale i tak je jen možné usoudit, že revoluce je pravděpodobnější.

    Pokud jde o Egypt, není sporu, že je tu přímá souvislost s Tuniskem. Tzn. k opravdovému, 100% předpovězení událostí v Egyptě by bylo bývalo nutné předpovědět také události v Tunisku. Spouštěcím momentem událostí v Tunisku bylo sebe-upálení jednoho občana v půli prosince minulého roku. Ono 100% předpovězení (událostí v Egyptě!) by tak bývalo muselo zahrnovat i predikci tohoto činu tohoto tuniského muže. Což je jednoduše nemožné.

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    civil
    17. 2. 2011, 10:40

    Předpovídat budoucnost je opravdu velmi těžké.Co může být za informací,že před nedávnem jmenovaný velitel spojenců v Afghánistánu gen.David Petraeus má být do konce tohoto roku odvolán a sním má odejít i americký velvyslanec?(zdroj The Times).

    REPLY

Nejnovější komentáře