fbpx

Žárovky za 22 liber

Často si stěžujeme, že se ve státní správě či samosprávě plýtvá, že se nakupují věci buď předražené, nebo že se místo „obyčejného auta“ kupuje porsche. Někdy je na vině zlý úmysl, často ovšem šlendrián. Mnohokrát jsem slyšel, že jde o českou specialitu. O to zajímavější je pak četba o „vydařených“ nákupech, které jsou postupně odhalovány v britských ozbrojených silách.

Jak vyšlo najevo, britské ministerstvo obrany platí například 22 liber za žárovky, které stojí 65 pencí. Vyplývá to z faktur, které ministerstvo proplácí v rámci takzvané Private Finance Initiative (PFI). Zjednodušeně řečeno, jde o nákupy pro státní instituce za peníze ze soukromých zdrojů, výměnou za částečnou privatizaci. Tyto faktury nyní vyšly najevo díky jednomu nejmenovanému zaměstnanci ministerstva obrany.

Leaked Private Finance Initiative (PFI) invoices, dated 10 days ago, show army officials also spent £103 on inch-long screws for Land Rovers that are worth £2.60. Liam Fox, the Defence Secretary, admitted that the MoD invoices, leaked by a soldier serving at an unnamed British military base, showed a “complete lack of common sense”. It is understood the “legacy” contracts were signed several years ago. Officials are currently investigating how to end such contracts.

Není to jednoduché, když vycházejí najevo takovéto případy plýtvání ve chvíli, kdy se škrtá, kde se může, a propouštějí se lidé. Liam Fox byl tak například kritizován za to, že mezi 11 tisíci vojáky, kteří opustí ozbrojené síly, budou i veteráni z Afghánistánu.

Mimochodem, problémy s PFI nemá pouze ministerstvo obrany, ale i další státní úřady v Británii. Třeba v lednu vyšlo najevo, že bylo vydáno 229 miliard liber na nové nemocnice, školy a další projekty, které mají ve skutečnosti hodnotu 56 miliard. A některé smlouvy jsou uzavřené i na 60 let.

The schemes are a way of building large public projects using private finance, which were relied upon by the Labour government. This newspaper also found that military dog kennels cost more than five-star hotel rooms under a PFI deal signed by the MoD.

Před pár dny také vydala svou zprávu týkající se stíhacích letounů Eurogfighter Typhoon britská obdoba českého Nejvyššího kontrolního úřadu The National Audit Office (NAO). A také v ní není mnoho povzbudivého. Kvůli špatnému plánování a přílišnému optimismu se jeden každý letoun prodražil o 75 procent. Navíc, nedá se předpokládat, že plných schopností dosáhne před rokem 2018.

Britain originally ordered 232 Typhoons in the 1980s. The number has been cut by 72, but development costs have risen by a fifth to 20.2 billion pounds ($33 billion, 23.8 billion euros) and support costs have also gone up. The NAO estimates that each individual aircraft is 75 percent — or 55 million pounds — more expensive than originally anticipated and the total programme cost will eventually hit 37 billion pounds.

Dvoumotorový Eurofighter Typhoon je vyráběný konsorciem složeným z European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), britským BAE Systems a italskou Alenia/Finmeccanica. Létat začal v roce 2003. Kvůli škrtům a finanční náročnosti projektu už například Itálie snížila objednávku 121 stroje o 25.

Není tedy divu, že ministr obrany Liam Fox je naštvaný na soukromé dodavatele a vymýšlí způsoby, jak jim znepříjemnit život. Například, podle něj, budou firmy, které překročí plánovaný rozpočet „pojmenovány a zostuzeny“. Pokud se zjistí, že má nějaký projekt zpoždění, či stojí více, než se čekalo, mají být kontraktoři předvedeni před komisi ministerstva obrany a „grilováni“, aby vysvětlili v čem je problém.

And if they still fail to curb costs or delays the MoD will publish the firm’s failings in a move that will not only be embarrassing but could affect the share price of the company. The Defence Secretary has vowed to combat the “crazy” practices within the industry in order to overturn decades of mismanagement.

Je ale něco, co asi neovlivní sebelepší řízení a odhodlání Liama Foxe. Jde o nehody, které se loni staly na ministerstvu obrany, a které je stály dvacet milionů liber. Některé byly skutečně kuriózní. Například, když byl jeden ze zaměstnanců popálen hořícím vánočním pudinkem, či když spadl průvodce přes palubu vojenské lodě.

Others included a kitchen worker cutting his finger while cleaning a port decanter, a chef slicing his hand peeling potatoes, and a woman who broke her finger while trying to assemble a cardboard box.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře