fbpx

Na Pobřeží slonoviny začíná občanská válka

Na hranicích mezi Pobřežím Slonoviny a Libérií (2004); Foto F.Š.

Již jsem se několikrát zmiňoval o tom, že konflikt v Libyi zcela zastíní znovuobnovení občanské války na Pobřeží slonoviny. A podle všeho se tak skutečně děje. Minulý pátek, když bylo hlavním zpravodajským tématem vyhlášení bezletové zóny na Libyí a čekání na útoky, bylo na trhu nedaleko Abidžanu zabito podle Organizace spojených národů 25 lidí. Nevládní organizace Lékaři bez hranic doplnila, že během přestřelky bylo kulkami a  šrapnely zraněno dalších 66 lidí.

Francie, která je nyní zabraná do vypořádání se s Muammarem Kaddáfím v Libyi, se zároveň velice angažuje už léta na Pobřeží Slonoviny. V současnosti tam má 900 vojáků. Výbuchů násilí tam zažila několik. Asi nejhorší v listopadu 2004, kdy při útoku stíhacího bombardéru „letectva Pobřeží Slonoviny“ zahynulo devět francouzských vojáků. Spekulovalo se i o tom, že letadlo, které zasáhlo základnu, bylo řízeno nějakým bílým žoldnéřem. Ti měli ze země po podepsání příměří na začátku tisíciletí zmizet, ale režim Laurenta Gbagba je byl schopen různými triky udržet.

Nyní Paříž volá po tvrdých sankcích proti samozvanému prezidentovi Laurentu Gbagbovi, kterého před mnoha lety pragmaticky udržela u moci. Loni zvítězil ve volbách Alassane Ouattara, ale Gbagbo to, zcela v africké tradici neuznal a zůstal u moci. To vyvolalo protesty jak doma, tak v zahraničí i hrozbu intervence. Ale Gbagbo se nevzdal a ani se nezdá, že by to měl v plánu. Vcelku jej nevyvádí z míry ani stupňující se násilí. Páteční ostřelování byla jenom další epizoda v blížící se tragédii.

The intensifying urban warfare has displaced hundreds of thousands of people attempting to flee to safer ground. About 75,000 have crossed borders, most into Liberia, according to the U.S. State Department. But thousands of others are out of their homes within Ivory Coast. Humanitarian agencies have reported hampered aid distribution due to security concerns and harassment. Human Rights Watch has blamed the violence on Gbagbo’s security forces and said their actions give „every indication of amounting to crimes against humanity.“

Obávám se, že nebude trvat dlouho a Francie bude volat členské země Evropské unie do zbraně.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře