fbpx

Ruské aktivity ve vesmíru v roce 2010 vzrostly

Rusko se v posledních deseti letech soustředí na revitalizaci své bývalé moci. Samozřejmě se to nepodaří, ale na to, aby bylo mezi partou několika nejvlivnějších, to vždy bude stačit. Tradičně poměřujeme velmoci podle bohatství, vlivu, lidnatosti, velikosti ozbrojených sil atd. Je dobré k tomu ovšem přidávat ještě jeden index – vesmírné aktivity. Jejich význam pro posuzování toho, zda ten či onen se má považovat za velmoc roste velice rychle.

Stačí se podívat na Čínu či Spojené státy. A například, pokud bychom nebrali evropský vesmírný výzkum a jeho aktivity jako celek, z klubu mocných by začaly vypadávat tradiční evropské velmoci. Vládci Ruska si tento fakt velice dobře uvědomují, a proto aktivity země ve vesmíru narůstají. Do tohoto počtu se zahrnují všechny činnosti související s udržováním různých vojenských skupin, včetně těch zabývajících se raketami, jejich vypouštěním a řízením, satelity, pozemními protiraketovými silami, průzkumem vesmíru a podobně.

V roce 2010 došlo k 31 startům ruských a zahraničních vesmírných a balistických raket. Kolem Země díky tomu koluje o 23 ruských a 20 zahraničních umělých těles více. „Vesmírné síly“ provedly šest utajovaných startů raket, které vynesla tělesa podporující ruské obranné zájmy.

Ministry of Defense Space Troops also assisted in 18 launches of spacecraft designed to support of Russia’s Federal Space Program Global’naia Navigatsionnaia Sputnikovaia Sistema, the Russian counterpart to the Western Global Positioning System, along with other international cooperation programs and commercial projects. Other Space Force activities included flight tests of the Soyuz-2.1a and Rokot booster rockets… Work is under way to upgrade the Space Troops‘ facilities with new ground-based spacecraft control at the Plesetsk Cosmodrome and to improve its ground-based automated spacecraft control complex.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře