fbpx

Snižování počtů v Británii a Nizozemsku

Radikálně přistupují ke snižování počtů kvůli nedostatku financí Britové a Nizozemci. Během příštích šesti měsíců má britskou pěchotu a námořnictvo opustit přes deset tisíc lidí. Pět tisíc z nich jsou pěšáci a 5600 příslušníků námořnictva. V dubnu 2015 mají být britské ozbrojené síly celkově menší o 17 tisíc lidí.

Velkou pozornost vzbudilo několik věcí – že mezi propuštěnými budou lidé, kteří prošli Afghánistánem a i ti, kteří se podílejí na operaci v Libyi, ale především, že armádu opustí i 150 Gurkhů, kteří tvoří brigádu o síle 3500 lidí. Hned po tomto oznámení začalo obviňování z toho, že má vláda „dvojí standardy“, protože zatímco Ghurkové, kteří slouží v předních liniích, budou armádu muset opouštět, většina ostatních má šanci, že bude moci zůstat v ozbrojených silách, pouze na jiných postech.

Tikendra Dewan, Chairman of the British Gurkha Welfare society, said: „It is unfair, we are supposed to be on an equal footing and yet they are applying one criteria to the rest of the army and another to the Gurkhas.  „Gurkha soldiers are among the fiercest and most loyal in the army, this is double standards. We are not special but we should be treated the same.“

Se škrtáním se to má totiž tak, že mají být skutečně zrušena místa tisícovky lidí v pěchotě a 1600 v námořnictvu. Zbytek má šanci, že se uplatní jinde. Námořnictvo se například chystá škrtnout místa čtvrtiny z 59 pilotů poté, co byla vyřazena HMS Ark Royal. Celkově má námořnictvo opustit 121 důstojníků do hodnosti kapitána. V pěchotě se propouštění bude týkat přibližně 250 důstojníků do hodnosti brigádní generál (cca čtvrtina ze zmíněné tisícovky).

Commodore Paul Bennett, the head of Royal Navy manning, said around two thirds of the redundancies were a direct result of „capability reductions“. „We will have fewer ships and aircraft and so will need fewer people to operate them,“ he said. Armed Forces Minister Nick Harvey said on the date the redundancy notices were issued, no personnel preparing for, deployed on, or returning from combat operations or on post-tour leave would be made compulsorily redundant.

V Nizozemsku se chystají snížit počty personálu, které má pod sebou ministerstvo obrany o dvanáct tisíc (současný stav je z 69 tisíc lidí).

„Of the 12,000 job cuts, there should be 6,000 dismissals,“ Defence Minister Hans Hillen told journalists after a cabinet meeting. About 30 percent of the military’s general staff was to disappear, he said, as well as about 100 Dutch posts in the NATO command structure. The defense ministry has been tasked with cutting up to one billion euros ($1.4 billion) from its budget by the end of 2014 under the centre-right Dutch government’s cost-cutting scheme.

Ministerstvo se chystá škrtat i ve vybavení. Zmizet má 60 tanků Leopard, dvě hlídkové lodi, 17 helikoptér Cougar, transportní letoun DC-10 a 19 stíhaček F-16. Účast v mezinárodních misích nemá být ovšem škrtáním v lidech a vybavení nikterak dotčena.

Prime Minister Mark Rutte said the country’s ambition of participating in international missions „remains intact“ despite the planned cuts. „The Netherlands will continue to make an important contribution,“ he said at a press conference, though he added that future missions will probably have „shorter durations than in the past.“ Rutte said the cuts were aimed not only at cutting costs but also at reorganizing the military to make it „more efficient“.

8 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    16. 4. 2011, 21:11

    Úspory a škrty v rozpočtech armád NATO,už ohrožují akceschopnost samotného NATO.Daily Telegraph:Britské nejmodernější letouny Typhoon se nemohou používat k útokům na pozemní cíle,protože piloti na ně nebyli vycvičeni.Kontejnery s laserovými zaměřovači Litening ani nebyly podvěšovány a zůstaly v krabicích.Velitelé RAF nyní nařídili zintenzivnit výcvik v útocích na pozemní cíle.Vycvičeno v nich bylo dosud jen 8 pilotů RAF.Výcvik se neprováděl kvůli škrtům.K útokům na pozemní cíle jsou proto používány stroje Tornádo,dvě jejich perutě ale mají být v létě vyřazeny.Letecké útoky na Libyi ukázaly v plné nahotě jak je NATO bez USA slabé a neschopné.Ekonomická a vojenská síla se přesunula na východ-země BRIC.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    21. 4. 2011, 17:45

    Evropští politici umí jen vést své populistické řeči o tom, že když snížíme výdaje na obranu, tak tím vlastně „zeefektivníme“ a „navýšíme“ své schopnosti. A zde je výsledek:

    Concerns that supplies of jet-launched precision bombs are growing short in Europe have reignited long-standing controversies over both burden-sharing and compatibility within NATO. While allied jets have largely followed the U.S. lead and converted to precision munitions over the last decade, they have struggled to keep pace, according to senior U.S. military officials.

    Libya “has not been a very big war. If [the Europeans] would run out of these munitions this early in such a small operation, you have to wonder what kind of war they were planning on fighting,” said John Pike, director of GlobalSecurity.org, a defense think tank. “Maybe they were just planning on using their air force for air shows.”

    ( http://www.washingtonpost.com/world/nato-runs-short-on-some-munitions-in-libya/2011/04/15/AF3O7ElD_story.html )

    I když z politického a právního hlediska je celá operace proti Lybii více než pochybná, tak z vojenského hlediska je to hotová katastrofa. Odzbrojená Evropa už nemá ani na to, aby rozprášila pár beduínů na velbloudech. Tohle zvládla i tragikomická italská armáda v roce 1935 v Habeši…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    30. 4. 2011, 19:01

    Po přečtení BKO si jsem jistý,že propouštění vojáků a snižování stavů se bude týkat i AČR v nejbližších letech.
    1.Vyřazení Mi-24 bez náhrady,zrušení jedné letecké základny.To znamená propuštění(pouze odhaduji)desítek příslušníků leteckého personálu a stovek příslušníků pozemního personálu.
    2.Zrušení VVP Brdy=zrušení dělostřelecké brigády(logický krok, poté co celé brigádě zbyl jediný palebný prostředek, houfnice Dana-mimochodem kdo ví kdy končí Daně životnost?).Propuštění stovek vojáků?
    3.Zrušením protiletadlového kompletu KUB bez náhrady a ponecháním přenosných RBS-70 vidím i setrvání protiletadlové brigády jak ji známe dnes značně nejistě,že by rok 2015 kdy skončí životnost kompletů KUB,byl i zánikem protilet.brigády?
    4.Vyřazení BVP-1 a BVP-2 po skončení jejich životnosti,bez náhrady.Takže přechod mechanizovaných praporů z pásů na kola.Bude dostatek Pandurů pro všechny mech.prapory?Iveca a T815(výzbroj lehkých motorizovaných praporů) neberu jako plnohodnotný bojový prostředek.
    5.Suma sumárum AČR čeká do budoucna také značné snižování stavů a bojím se,že se sádlem půjdou i svaly.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    bludnybalvan
    30. 4. 2011, 19:46

    Myslite i sedaci sval a dalsi svaly v teto oblasti? Co si myslite, ze tak poridite za 0,9 % HDP a pritom jeste takovych 7 miliard vynalozite na důchody a socialni davky? Je nase brigada fakt brigadou, nebo se tak jenom jmenuje, aby v cele mohl stanout brigadni general? Fakt potrebujeme tech letist jako v dobe studene valky? A co se tak zeptat mistnich samosprav, ze by ty vojaky primo platili ze svych rozpoctu, kdyz je tam tak vsichni chteji a potrebuji? – Hold zivotni cyklus je zivotni cyklus a vsechno jednou konci. Nebyt studene valky, tak bychom nikdy nemeli takova bezvadna vojenska muzea…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    1. 5. 2011, 9:30

    Armádu v současném složení vůbec neobhajuji,naopak zrušení stávajících rádoby brigád plně podporuji a naopak zrušil bych mnohem více útvarů(např.předělané záchranné prapory na rádoby bojové prapory).
    Cílový stav 26000 vojáků uznala i BKO jako sen a současný stav 22000 vojáků bude díky rušení útvarů,zařízeních,základen také snižován k tomu připočtěme problémy s náborem rekrutů a máme zde armádu pod 20000 osob.K tomu všemu přidejme zadlužení armády,rozpočet MO na stávající úrovni(kvůli probíhající reformě zdravotní a důchodové a celkovému stavu veřejných financích pochybuji že bude rozpočet MO navyšován),vyřazování sovětských zbranových systémů bez náhrady,nesmyslné a předražené nákupy nových zbraní,které zatěžují rozpočet MO na roky dopředu.Takže to torzo co zbyde z AČR bude ještě rozděleno na útvary kategorie A a B aby se v minimální míře zajistili spojenecké závazky vůči NATO.

    REPLY

Nejnovější komentáře