fbpx

Kvalita amerických rekrutů roste

Američtí rekruti vycházejí z "chemické komory" během "bílé fáze" základního bojového výcviku (třetí, čtvrtý a pátý týden z devíti); Foto ssgt. Stacy L. Pearsall; US Air Force

Americké ozbrojené síly nyní získávají z trhu práce nejkvalitnější rekruty za posledních dvacet let. Důvody jsou dva – relativně vysoká nezaměstnanost a stažení z Iráku.

Last year, 99% of recruits had a high school diploma before entering the service, up from 91% in 2006, when fighting in Iraq was near its peak and the economy was stronger. The increased interest in the armed forces means recruiters can be choosier about whom they let into the military. „We turn away a lot more people than we have in years past,“ said Army Staff Sgt. David Harris, a recruiter in Roswell, Ga.

Americké ozbrojené síly znovu zpřísnily především zdravotní podmínky pro přijímání lidí, které byly uvolněny v době, kdy vrcholil konflikt v Iráku a zejména pěchota měla problém s rekrutací. Kromě snížení zdravotních nároků ozbrojené síly nabíraly i lidi, kteří se dostali i, nikoli vážně, do střetu se zákonem.

The Army this year also returned the maximum age for enlisting to 35. It had been raised to 42 in 2006. The money available for bonuses has declined in recent years. Officials say recruits join the military for many reasons, but a lack of jobs has forced many young people to take a harder look at the armed forces.

Podobnou příjemnou zprávu nemůžeme očekávat v tuto chvíli v případě Armády ČR, která stárne a zároveň ztrácí konkurenceschopnost na trhu práce. Jelikož se nedá příliš počítat se zásadnějším navyšováním rozpočtu, hledají se vnitřní zdroje, aby se konkurenceschopnost zase mohla zvýšit. Ministr obrany Alexandr Vondra před časem řekl, že nedopustí výrazné snížení příjmů vojáků, takže byť má být přídavek na bydlení příští rok zdaněn (vojáci by přišli i o tisíce korun a ministerstvo by na odvodech navíc zaplatilo necelou miliardu), hledá se nejvhodnější mechanismus, jak toho dosáhnout. Jednoduše řečeno, mělo by dojít k různým kompenzacím tak, aby se finanční situace vojáků nezhoršila. Je maximální snaha zabránit odchodům z ozbrojených sil, především z nižších hodnostních sborů.

To musí být ovšem jenom první krok. Ty další budou dlouhodobější. Především jde o obnovení náboru. Jeho zastavení na dva roky má neblahý vliv na strukturu sborů a ozbrojené síly se z toho budou vzpamatovávat řadu let. Bude také zaveden kariérní řád. Pokud se neprovedou tyto a další kroky hrozí, že do deseti let zbude především z Armády ČR jenom skelet. Vůle je veliká, problémem budou v následujících letech především peníze. Je nerealistické chtít skokové navýšení rozpočtu, nicméně jeho postupný růst je nezbytný.

Minulý týden proběhlo na ministerstvu první společné zasedání sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost a senátního Výboru pro zahraniční věci a bezpečnost. Zákonodárci byli informování o Bílé knize a bylo docela zajímavé, že napříč stranami hovořili o nutnosti vyřešit problém s přídavkem na bydlení a s platy vojáků. Nechci si dělat iluze, ale snad je to příslib toho, že se finanční situace vojáků už nezhorší, ale začne se, nejprve pomalu, zlepšovat.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Schneider
    16. 4. 2011, 18:21

    To u nás jsou taky instituce, kde má ukrutný procento lidí na vedoucích místech vysokoškolské diplomy. Ovšem zez Plzně. To by byli rekruti, to by byl kanónenfutr!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    hurvo
    16. 4. 2011, 19:17

    @schneider :V clanku sa ale nezmienuju o vysokoskolskom diplome ale o maturite.
    Na slovensku mame taktiez problem s mnozstvom vojakov , ktori nemaju zaujem o pracu ale len o vyplatu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    soldato
    16. 4. 2011, 19:35

    Když se kolem sebe rozhlédnu, vidím už jen obrovskou demotivaci. Tohle bude těžké, ne-li nemožné, napravit. Obyčejný voják už je znechucen.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    pplkbp
    17. 4. 2011, 22:16

    Vůbec nechápu neustálé hledání vzorů a modelů v USA na řešení problematiky všech oblastí v AČR. Naše pidizemě a tím i AČR mají ve většině oblastí své vlastní tradice, vývoj a také perspektivy. Bílá kniha toto nerespektuje a aby upoutala a přišla s něčím převratný, členové komise vymýsleli ptákoviny. Proč není hlavním úkolem BKO stabilizace personálu a struktur??

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    22. 4. 2011, 9:43

    Osobně mě velmi zajímá jak si MO představuje zavedení karierního řádu.V AČR je doslova předůstojníkováno(v porovnání se západními státy NATO) zároven se budou dle BKO rušit některé útvary,zařízení a základny to znamená,že v AČR budou další přebyteční důstojníci no a samozřejmě UO chrlí další a další důstojníky,takže důstojnický sbor je pro nějaký systémový služební postup neprůchodný.To samé platí o praporčickém sboru,kde UO chrlí rovnou praporčíky- vysokoškoláky a dalším zeštíhlováním AČR opět ubývají místa a přibývají praporčíci.Další obrovský problém, zkušení velitelé družstev bez maturity a nováčkové bez zkušeností a velitelských schopností,kteří jen díky maturitě velí družstvům.

    REPLY

Nejnovější komentáře