fbpx

Američané zabili Usámu bin Ládina

Předpokládám, že si pamatujete, když v září 2001 řekl tehdejší prezident George W. Bush na adresu Usámy bin Ládina, že „chce spravedlnost“ a připomněl, že na Divokém západě visely plakáty s nápisem „hledá se mrtvý nebo živý“. Ty oslavné minuty spojené s chycením, nebo zastřelením nejhledanějšího teroristy světa a strůjce útoků z 11. září 2001 si ovšem nevychutná ten, kdo tažení zahájil, ale jeho nástupce prezident Barack Obama.

Usáma bin Ládin byl zabit v uplynulých dnech nedaleko pákistánského Islámábádu. Během přestřelky byl údajně střelen do hlavy, americké síly získaly jeho tělo a následně byl pohřben do moře. První stopy k úkrytu Usámy bin Ládina získaly zpravodajské služby loni v srpnu. Tehdy ale nešlo o nic jistého. Trvalo to měsíce, než se původní informace potvrdily. Osobně jsem velice zvědav na detaily o tom, jak se Američané na stopu dostávali. Předpokládám, že z toho bude nejeden hollywoodský trhák.

Ve chvíli, kdy se zpráva objevila, tak se před Bílým domem objevili Američané oslavující teroristovu smrt. Jde o symbolické vítězství, jehož skutečný dopad nelze ale přeceňovat. Al Kajda se změnila z centrálně řízené organizace na velice volnou hned po 11. září, takže odseknutí hlavy hydry neznamená smrt celého organismu. Na druhou stranu, Usáma bin Ládin byl symbolem, který do organizace přitahoval nové lidi a peníze, a zároveň v posledních deseti letech měli teroristé velké ztráty. Al Kajda není tou akční skupinou, kterou byla ještě před deseti lety. Je mnohem slabší, i když má stále schopnost inspirovat.

To, že zemřel jeden chlap, jakkoli důležitý neznamená konec teroristických akcí. Je možné, že naopak teď Usámovi pohrobci vrhnou síly do nějakých spektakulárních útoků. Bude to ovšem labutí píseň. Bin Ládinova smrt je důležitým psychologickým milníkem, který bude vykládán, byť ne zcela přesně, jako vítězství.

Tento moment, po kterém tak toužil George W. Bush, si užívá demokrat Barack Obama. Projev, se kterým předstoupil před Američany, jakoby si nezadal s projevy Bushe mladšího. Nejprve popsal chmurnou situaci po 11. září, prázdné místo u stolu, děti, které truchlí za své rodiče. Pak se ale národ vydává do boje, aby nalezl spravedlnost.

The American people did not choose this fight.  It came to our shores, and started with the senseless slaughter of our citizens.  After nearly 10 years of service, struggle, and sacrifice, we know well the costs of war.  These efforts weigh on me every time I, as Commander-in-Chief, have to sign a letter to a family that has lost a loved one, or look into the eyes of a service member who’s been gravely wounded.

Konec projevu je potom typicky americký a může sloužit jako důkaz, že v určitých ohledech je zcela jedno, kdo sedí v Bílém domě:

The cause of securing our country is not complete.  But tonight, we are once again reminded that America can do whatever we set our mind to.  That is the story of our history, whether it’s the pursuit of prosperity for our people, or the struggle for equality for all our citizens; our commitment to stand up for our values abroad, and our sacrifices to make the world a safer place.
Let us remember that we can do these things not just because of wealth or power, but because of who we are:  one nation, under God, indivisible, with liberty and justice for all.

18 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

18 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    2. 5. 2011, 16:51

    Američanům tento okamžik ze srdce přeji. Žádný jiný stát NATO neztratil ve „Global War on Terror“ tolik vojáků či civilistů jako právě oni. Proto je skutečně spravedlivé, že Usámu bin Ladina dostala právě jednotka amerického námořnictva SEALS. Klobouk dolů nad provedením akce – délka plánování je srovnatelná snad jen se Son Tay Raid ze závěru války ve Vietnamu. Rovněž nula na straně vlastních KIA a WIA je obdivuhodná, zvláště pak při nasazení tak malé jednotky (v síle čety).

    Na druhou stranu nelze než konstatovat, že jediný pokles akceschopnosti Al Kájdy, který osobně očekávám, a to ještě ve středně až dlohodobém horizontu, je schopnost rekrutace. Vůdce Al Kájdy byl spíše symbolem, než vojenským velitelem. Ale právě pro jeho vysokou symbolickou hodnotu je vítězství o to trvalejší. Stačí zapátrat v paměti, kolik bylo zabito vrchních (polních) velitelů Talibanu, ať už na území FATA či Afghánistánu za poslední 3 roky…

    Ještě jednou, klobouk dolů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Músa ibn Bani Tanwír
    2. 5. 2011, 18:45

    Podle CNN se Američané k bin Ládinovi dostali přes jednoho z jeho kurýrů; identitu kurýra odhalili před 4 lety, oblast jeho působení lokalizovali před 2 lety.

    Hlavní význam zabití bin Ládina dnes spočívá v tom, že alespoň trochu v PR rovině usnadní Američanům stažení z Afghánistánu.

    Co se týče významu bin Ládina jako symbolu pro potenciální radikály, určitou perspektivu nabízí výzkum arabského veřejného mínění z loňského roku. Na otázku „Which world leader (outside your own country) do you admire most?“ odpovědělo „Osama bin Laden“ 6 % dotázaných. To samozřejmě není 0, ale je tu jasná klesající tendence: v roce 2009 to bylo 9 %, v roce 2008 to bylo 14 %. Prostě ještě za živa upadal bin Ládin v zapomění…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    morph
    2. 5. 2011, 19:08

    Ivo: mohl bys odhadnout, co USA vedlo k tomu, ze k akci vybrali prave SEALs a ne treba Deltu, ci nejakou jinou jednotku? Neni to zadne rypani, jen se ptam, jestli to ma treba nejake logicke, nebo symbolicke opodstatneni, nebo vzali prvni vhodnou jednotku co byla pobliz (ikdyz to bylo planovano velice dlouho)…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    2. 5. 2011, 20:29

    Jednotka Navy SEALS se, stejně jako zmiňovaná Delta, řadí do kategorie SF, a to do „prvoligové“ z hlediska schopnosti provádět „Direct Actions“. Pokud by byla použita Delta, nijak by mne to nepřekvapilo. Pokud byli použiti například příslušníci SF, Rangers či jiných jednotek spadajících do USSOCOM (vzhledem k rozsahu operace), to by mne naopak překvapilo.

    Z mého (taktického) pohledu mne napadá jediný důvod, proč byli použiti příslušnící Navy SEALS, a to je jejich nepoměrně větší přítomnost přímo na afghánském válčišti. Je nepoměrně jednodušší použít jednotku, která už je „in theatre“, a to i z pohledu evidentně dlouhodobého procesu, který vedl k samotnému provedení akce (v řádu měsíců). Z mého pohledu byl toto pravděpodobně nejvýznamější důvod. V praktickém provedení mezi Navy SEALS a Deltou by nejspíš nebyl větší rozdíl. Obě jednotky dostávají/ly na afghánském válčišti úkoly „kill or capture HVTs (High Value Targets)“.“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    2. 5. 2011, 21:22

    morph: možná už proto, že akce samotná byla provedena ze základny USMC v Pakistanu.

    REPLY

Nejnovější komentáře