fbpx

Bílá kniha je ke stažení

Jak jsem již psal, ve středu 18. května vláda schválila Bílou knihu o obraně. Od dnešního odpoledne je umístěna na internetových stránkách Ministerstva obrany. Jde o více než půlroční práci více než sto padesáti lidí. Má 168 stran. Samotný text zabírá méně místa – hodně stránek zabraly grafy, tabulky, schémata a fotografie. Má 11 kapitol. A mimochodem, oficiální verze byla zveřejněna až dnes. Píši to proto, že se „po světě“ pohybují i některé polotovary. Na rozdíl od finální verze v nich ovšem na začátku chybí věta o tom, že jde o materiál schválený vládou 18. května 2011.

V posledních měsících probíhal schvalovací proces, kniha byla diskutována s poslanci a senátory, četli ji odborníci, kteří se na její přípravě přímo nepodíleli a postupně byly zapracovány připomínky a text upravován. Nepočítám s tím, že každý bude ze všeho nadšený, ale pokud by byli úplně všichni spokojení, bylo by asi něco špatně…

Jde ovšem jenom o začátek. Nyní je nutné uvést to, co Bílá kniha navrhuje v život. To se bude líbit ještě menšímu počtu lidí, ale jiná cesta není. Jakákoli opatření by se ovšem měla útvarů, především bojových, dotknout minimálně. A je také nezbytné zajistit, aby se nejnižším hodnostním sborům nesnižovaly příjmy.

Ten, kdo se pořádně podívá na doprovodné grafy v Bílé knize, z nichž řada ukazuje vývoj v posledních deseti letech, musí pochopit, proč jsou nutná razantní opatření. Největším problém je a v příštích deseti letech bude personální oblast. Nenaplněnost, přestárlé sbory a ztráta konkurenceschopnosti na trhu práce nevěsí nic dobrého. Vzhledem ke škrtům a nekoncepčním krokům narostl také deficit na schopnostech, který se bude složitě odstraňovat. A konečně, je velice nepravděpodobné, že by došlo ke skokovému navýšení rozpočtu.

Bez nalití si čistého vína by změna nebyla možná. Proto jsme se snažili být co nejupřímnější.

135 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

135 Comments

  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    20. 5. 2011, 9:31

    Hned na začátku bych rád vyjádřil svůj obdiv nad odhodláním a odvahou celého týmu (a pochopitelně i Tobě, Františku), které se odráží v samotném materiálu. Tak jak píšeš, že „bez nalití čistého vína by nebyla možná změna“ tak jsem si jistý, že bez pořádné dávky odvahy a odhodlání by Bílá kniha nevznikla.
    Včera jsem si ji zběžně prošel a prolistoval. Je tam několik bodů, které mi dělají trochu starosti (a jsem si jistý, že některým vojákům způsobí že budou mít víc vrásek na čele) svou nejasnou formulací. Chápu, že není možné natvrdo napsat některé věci, ale obávám se, že vágní formulace některých bodů bude pobízet méně aktivní, iniciativní a odhodlané vojáky k tomu, aby si význam upravovali dle svého gusta.
    Aby tento můj příspěvek nebyl pouze plácáním do větru tak se pokusím v nejbližších dnech napsat svou analýzu některých bodů s kterými ne zcela souhlasím.

    Jinak, celkově mám z Bílé knihy velmi dobrý pocit a doufám, že stejný projekt zde na Slovensku dopadne aspoň tak dobře. Ministři Vondra a Galko mají v některých ohledech hodně společného.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Martin
    20. 5. 2011, 11:42

    Já osobně nechápu např. situaci kolem BVP.Plánuje se nechat dosloužit BVP-2 a eventuelně modernizovat BVP-1..nemělo by to být naopak?vždyt dvojka je modernější vozidlo vhodnější k modernizaci…další nejasná věc je situace kolem výzbroje 7.mechanizované brigády,která má zůstat,ale vůbec se neřeší její výzbroj,když se vyřadí tanky a BVP,tak jediný vyzbrojený utvar,který tam zbyde bude motorizovaný prapor Bučovice s vozidlem Iveco.Taktéž raketová brigáda Strakonice má zůstat zachována,ale po vyřazení systému KUB zde zbyde jeden oddíl RBS-70 a STRELA M.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Student
    21. 5. 2011, 16:08

    Dobrý den, v knize se píše v kapitole o vojenském školství o tom, že se bude měnit právní a finanční postavení studentů na UO. Mám tomu rozumět, že již nebudou ve služebním poměru?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    bludnybalvan
    22. 5. 2011, 15:20

    Studente, ja to tomu rozumim tak, ze si studenti budou za studium platit. UO je jedinecnou skolou nabizejici jedinecne obory a tim taky garantujici, ze vsichni jeji absolventi najdou praci. Konecne, kde jinde by se melo skolne vyzkouset, kdyz ne na elitni vojenske skole?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    22. 5. 2011, 23:44

    Ad Martin – životnost BVP-2 končí přibližně v letech 2018-2020, do té doby budou dosluhovat; modernizace BVP-1 dává smysl – ze stroje by zbyl pouze skelet a zbytek by byl nový (projekt na BVP-1 existuje), takže by šlo v zásadě lepší stroj, než BVP-2. V knize je uveden jako rozhodnutí rok 2013 – modernizace, jiná náhrada atp. – to souvisí právě s tím, aby bylo zavčasu jasné, čím bude vybavena 7. brigáda. Životnost tanků končí v roce 2025, takže bude ještě čas se rozhodnout co bude dál.
    Ad Student: Studenti budou pravděpodobně i nadále ve služebním poměru, nicméně výše toho, co dostávají by mohla záležet například na studijních výsledcích atp tak, aby se zvýšila jejich motivace.

    REPLY

Nejnovější komentáře