fbpx

Pes, který dostal bin Ládina…

Speciální neprůstřelná vesta pro psy; Zdroj K9 Storm

Tohle není zcela nová zpráva, ale nějak mi dosud unikala a myslím, že není od věci ji zmínit na OWOP. Podobně jako se pátrá po příběhu příslušníka NAVY SEALs, který zabil Usámu bin Ládina (tenhle to nebyl) se pátrá, respektive se oslavuje pes, který příslušníky speciálních sil na jejich misi doprovázel. Říká se mu Cairo a před necelými dvěma týdny se s ním už setkal prezident Barack Obama, aby mu poděkoval.

Zajímavé je ovšem zejména vybavení, které pes nosí na sobě. Jednotka SEALs loni utratila za čtyři vesty a kamerový systém pro psy 86 457 dolarů (cca 1,8 milionu korun). Výrobcem je K9 Storm z kanadského Winnipegu, který na svých stránkách ani neuveřejňuje cenu zboží – pokud někdo něco chce, musí si zavolat, nebo napsat.  Vlajkovou lodí firmy je neprůstřelná vesta Intruder, která údajně stojí mezi dvaceti až třiceti tisíci dolary. Nejenom, že chrání, ale je i vybavena nejmodernější elektronikou.

The big idea behind the armor add-ons boils down to a simple one: the key to any healthy relationship is communication. Each dog is assigned one human handler. To operate efficiently in a tactical situation, they need to be connected. So how much high-tech connectivity does a dog get for $30,000 anyway? Using a high-def camera mounted on the dog’s back, handlers can see what the dog sees, using handheld monitors. Jim Slater, who co-founded K9 Storm with his wife, Glori, says footage is stable because the entire module is sewn into the vest. With unpredictable light conditions, like middle-of-the-night missions, the camera adjusts automatically to night vision. The lens is protected by impact-resistant shielding. And since we’re talking about SEALs notorious for amphibious assaults, the system is waterproof.

A jak mohl probíhat zásah proti Usámovi bin Ládinovi z pohledu NAVY SEAL psa? Nejprve zřejmě psovod se psem, kterého měl připevněného díky speciálnímu popruhu, slanili z helikoptéry. Pak pes vyrazil na průzkum. Psovod mohl sledovat, kam zvíře jde a co vidí díky kameře, kterou má na sobě a dokonce mu mohl vydávat povely prostřednictvím reproduktorů (samozřejmě je zajištěno, aby to neslyšeli všichni okolo).

They’ve even gone stealth. A silent hardware system prevents any metal to metal contact —you won’t hear any jangling or see any reflective give-aways. K9 took the average 150-gram V-ring and developed a 5-gram version made of a Kevlar, poly-propylene, and nylon fiber blend. Of course, these systems don’t come cheap — and it’s the dogs themselves that are the real investment. The Navy’s first Master Military Working Dog Trainer (a trainer of other dog trainers), Luis Reyes emailed from Afghanistan: „There are many products that help MWDs (military work dogs) and many are ‘cool’ but not necessary. No amount of money can replace the life of a canine that saves the precious lives of our troops in harm’s way.“

Zkrátka, nejenom pro člověka v poli, ale i pro jeho psa je nutné udělat vše, ať to stojí, co to stojí. On si misi nevybral. I když, asi by pes neměl být vybaven lépe než člověk, který jej vede.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře