fbpx

Létající nosorožec se blíží

V březnu proběhla první plánovací konference pro Flying Rhino 2011. Samotné cvičení by mělo proběhnout 19. až 30. září. Jde o jedno z mála cvičení, které lze přirovnat k těm z éry Československé lidové armády, zejména spojeneckým cvičením, jako byla cvičení Šumava či Vltava na území ČSSR nebo putovní Štít.

Všechna cvičení sice probíhala ve vojenských výcvikových prostorech, přece však jenom byla spojena s masivním přesunem vojska a techniky na veřejnosti. S tím souvisí i stížnosti na armádu. Nebezpečí toho, že by vojáci pohybující se krajinou „sklidili úrodu“ zemědělcům tehdy i dnes jistě nehrozí, přesto nelze takové akce provést, aniž by se nějak ne dotýkala obyvatelstva. Dnes je to zejména hluk.

Když jsem si pročítal 7. díl Historie Československé armády s podtitulem Československá lidová armáda v koaličních vazbách Varšavské smlouvy (květen 1955 – srpen 1968) z dílny Vojenského historického ústavu, zaujalo mě, že součástí cvičení bylo něco, co se tehdejším slovníkem nazývalo „kulturně-výchovné působení“ a dnes by se mohlo nazývat „budováním vztahů s veřejností“:

Nezbytnou součástí spojeneckých cvičení se staly kulturně-politické akce k upevnění družby spojeneckých armád i obyvatelstva: vzájemná setkání vojáků cvičících armád, návštěvy delegací v závodech a zemědělských družstvech či vystoupení vojenských uměleckých souborů.

Například v rámci cvičení VLTAVA 1966, které státní pokladnu přišlo na 36 miliónů Kčs a probíhalo od 19. do 25. září, se uskutečnilo:

…na 800 vystoupení vojenských uměleckých souborů zúčastněných armád po celém území státu, téměř 6 000 schůzí, besed a aktivů pro civilní sektor a 7 800 ve vojscích.

Tak mě napadá, že vojenské umělecké soubory stále v české armádě existují a mohly by hrát významnější roli v „proaktivní“ komunikační strategii. Stejně tak je v zájmu armády, aby její vojáci se svými životními příběhy navštěvovali základní a střední školy. Plně profesionální armádě totiž vždy hrozí, že není-li „proaktivní“, dostává se do izolace. To je jedno ze zjištění z nedávného výzkumu docenta Pavola Friče platné i pro českou armádu.

5 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Honza
    27. 5. 2011, 15:56

    čím přesně Ondráš propaguje armádu, to mi uniká. Folklorní kroužky snad patří pod Ministerstvo kultury.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    28. 5. 2011, 17:06

    Pro mě by mohl konečně s Duklami a spol., odtančit třeba do Sadr City, ale to už jsem tady psal.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bertie
    30. 5. 2011, 14:12

    Předvádět vojenské umělecké soubory obyvatelstvu by bylo jako dráždit býka červeným hadrem.

    To už ty návštěvy škol jsou lepší nápad. Přednáška na dějepisu, beseda na občance místo tělocviku základy branné výchovy. „Dáme mladým lidem všeobecné vzdělání, navzdory školské reformě.“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    insider
    30. 5. 2011, 15:31

    nikdo, absolutne nikdo nezvladne zrusit Ondras, Duklu a Universitu obrany

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Xawer
    30. 5. 2011, 15:34

    :insider
    Souhlasím s Vámi, bohužel…

    REPLY

Nejnovější komentáře