fbpx

Jestřábí ženy ve vládách a holubice v parlamentech

Franz von Stuck - Zraněná amazonka (1903); Zdroj Wikimedia Commons

Texty o ženách v ozbrojených silách obvykle vyvolávaly v minulosti na OWOPu diskuse (viz Dámy, vítejte na ponorce a Pěchota se možná zcela otevře ženám). Spory se vedou o to, zda mohou sloužit v stejně jako muži, zda nesnižují morálku v jednotce, či zda ji dokonce při operacích neohrožují. Neviděl jsem výzkum, který by potvrzoval, či vyvracel (mnohdy machistické) argumenty týkající se služby žen v ozbrojených silách. Nicméně objevila se studie zkoumající, jaký vliv mají ženy v legislativě a exekutivě na armádní rozpočet a účast v konfliktech.

Michael T. Koch a Sarah A. Fultonová z Texas A&M University analyzovali výdaje na obranu a chování v konfliktech ve 22 demokraciích v letech 1970-2000. Výsledky se objevily v textu s názvem In the Defense of Women: Gender, Office Holding and National Security Policy in Established Democracies. Autoři došli k závěru, že zvyšování počtu žen v legislativě vede ke snižování konfliktního chování i rozpočtů na obranu.

…Women in the Legislature is significant and correctly signed, indicating that a one percentage increase in the proportion of women in the legislature leads to approximately a .1 percent decrease in defense spending. To put these effects into context, we compute predicted values of defense spending for two countries with dramatically different levels of defense spending and gender egalitarianism – the United States and Norway. Using year 2000 spending and GDP data, a one percent increase in women’s representation in the legislature produces a $314 million reduction in U.S. defense spending, or a $3.34 million decrease in Norwegian defense spending.

Naopak, pokud jsou ženy v exekutivě, zvláště na postech ministryň obrany, výdaje na obranu rostou a to v průměru o tři procenta. Ženy jsou také mnohem větší „jestřábi“, než jejich mužští kolegové. V důsledku tedy jsou náchylnější ke „konfliktnějšímu chování“ (rozuměj vysílání vojáků do boje), než muži. To je podle autorů konzistentní s interpretací, že ženy musejí stále překonávat stereotyp, že jsou v zahraniční politice „slabé“ a proto se chovají tvrději, než muži.

Počet žen v legislativě i v exekutivě v posledních desetiletích výrazně narostl. Například jejich počet v americkém Kongresu vzrostl ze tří procent v roce 1965 na 15 procent o 40 let později. Ve Francii to bylo z méně než dvou procent na 11, v Británii ze čtyř na 18 a ve Švédsku dokonce ze 14 na více než 40 procent. A proč jsou ženy ve vládách náchylnější vydat se na válečnou stezku než jejich kolegyně v parlamentech?

„Female legislators are … more accountable to their local constituency and party,“ says Koch. „They’re under less pressure than chief executives to confront gender stereotypes to win races.“ But, he says, „executives are expected to take on national security as one of their main responsibilities.“

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    3. 6. 2011, 0:48

    „Ženy jsou také mnohem větší „jestřábi“, než jejich mužští kolegové. V důsledku tedy jsou náchylnější ke „konfliktnějšímu chování“ (rozuměj vysílání vojáků do boje), než muži. To je podle autorů konzistentní s interpretací, že ženy musejí stále překonávat stereotyp, že jsou v zahraniční politice „slabé“ a proto se chovají tvrději, než muži.“

    Osobně bych spíše řekl, že tyto ženy spíše armádě a vojenství obecně rozumí jako koza petrželi – viz. různé kabaretní zpěvačky na nejvyšších vládních postech – a proto jsou náchylnější k kdejaké blbosti, včetně vysílání kohokoli kamkoli.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    3. 6. 2011, 6:45

    Na té studii něco je. Nejvíce se nakupovalo a vysílalo do zahraniční za kabaretní zpěvačky, dneska TOPiny Vlasty P.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    3. 6. 2011, 9:37

    Mnohem zajimavejsi je co se chysta od jestrabiho ,,ekonoma“Kalouska,ktery prave zacal legislativni proces na zmenu nekolika zakonu,ktere zrusi vojakum danove osvobozeni kazenskych odmen,odchodneho,penezniho plneni za vystrojni a proviantni nalezitosti.Jedine co snad nebude zdaneno je priplatek za sluzbu v zahranici,ktery puvodne v navrhu na zdaneni byl,ale po dohode obrany s financemi byl vyjmut.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    3. 6. 2011, 22:48

    Zase na druhou stranu britskou M. T. bych bral hned, málokdo se, tak staral o armádu a její nasazení jako ona nejen o SAS i o zemi. Náš MF spíše vede něco jako vendetu vůči armádě, patrně vliv jeho okolí na ní slábne. Zajímavý, že stejnou energii nesrší vůči nadpočetným celníkům, pravda v den voleb o tom mluvil, Rakousko má jednu hranici s nečlenem EU a má 800 celníků, my žádnou a máme 6 300. Pak už jenom srší nápady jak jim vymýšlet náplň, výběry růných daní a pokut a média to ráda prezentují, ale nic to nemění na skutečnosti, že je ,,král“ je nahý.

    REPLY

Nejnovější komentáře