fbpx

Pětiprsté boty na indexu

Před pár lety se staly hitem jednoduché letní boty crocs. Zajisté si vzpomenete na to, jak jejich počet v ulicích rostl. Cena byla zpočátku sice relativně vysoká, což otevřelo dveře náhražkám všeho druhu, ale ani to nevadilo. Krokodýl byl zkrátka krokodýl. V posledních letech se postupně stávají hitem pětiprsté boty, především od firmy Vibram FiveFingers.  Řekl bych, že se tento trend přenese ve větší míře i do Evropy a v tělocvičnách a na běžeckých tratích budou přibývat lidé s pětiprstými botami na nohách.

Podle tvrzení výrobců zlepšují pohyb a pomáhají tělu, protože jsou přirozenější, než boty ukrývající všech pět prstů v jedné špičce. Těžko soudit, protože posudky na kdeco jsme zahlceni. Nicméně ne každému výrobku pomáhá vláda, respektive ministerstvo obrany. Pětiprstým botám totiž rozhodně neuškodí zákaz, který na ně na konci června uvalila americká pěchota. Zde je dopis zakazující výše zmíněnou obuv:

ALARACT 239/2011
DTG: R 231424Z JUN 11
UNCLASSIFIED//
THIS MESSAGE HAS BEEN SENT BY THE PENTAGON TELECOMMUNICATIONS CENTER ON BEHALF OF DA WASHINGTON DC//DAPE-HRI//
SUBJECT: REQUEST FOR EXCEPTION TO POLICY TO PUBLISH ALARACT MODIFYING WEAR OF IMPROVED PHYSICAL FITNESS UNIFORM (IPFU)

  1. THE PURPOSE OF THIS MESSAGE IS TO MODIFY THE EXISTING WEAR POLICY FOR THE (IPFU).
  2. THERE ARE A VARIETY OF MINIMALIST RUNNING SHOES AVAILABLE FOR PURCHASE AND WEAR. EFFECTIVE IMMEDIATELY, ONLY THOSE SHOES THAT ACCOMMODATE ALL FIVE TOES IN ONE COMPARTMENT ARE AUTHORIZED FOR WEAR. THOSE SHOES THAT FEATURE FIVE SEPARATE, INDIVIDUAL COMPARTMENTS FOR THE TOES, DETRACT FROM A PROFESSIONAL MILITARY IMAGE AND ARE PROHIBITED FOR WEAR WITH THE IPFU OR WHEN CONDUCTING PHYSICAL TRAINING IN MILITARY FORMATION.
  3. HQDA POC FOR UNIFORM WEAR POLICY IS SGM JAMES A. MCGRUDER, JAMES.MCGRUDER@CONUS.ARMY.MIL , DSN 664-0620, (703) 604-0620.
  4. EXPIRATION: THIS MESSAGE EXPIRES UPON NEXT PUBLICATION OF AR 670-1.
  5. EXPIRATION DATE CANNOT BE DETERMINED.

Voják z 10. skupiny speciálních sil vyskakuje se svým psem z rampy CH-47 Chinook během cvičení v Mexickém zálivu (1. března 2011); Foto Tech. Sgt. Manuel J. Martinez, U.S. Air Force

Zastánci této obuvi se již pustili do protiakce. Komentáře na blozích a internetových fórech kolektivně odsuzují akci pěchoty jako stupidní. Třeba na serveru birthdayshoes se objevila výborná fotografie, na které vyskakuje voják se svým psem ze zadní rampy vrtulníku CH-47 Chinook do vod Mexického zálivu. A co nemá na nohách? Pětiprsté boty. To je podle odpůrců zákazu důkaz, že se pěchota snaží zakázat něco, co má skutečně úspěch a je praktické.

S pětiprstými botami zkušenost žádnou nemám, takže těžko se mi soudí, zda pěchota učinila dobře, nebo špatně. Pokusil jsem se tedy poradit s jedním z nejpovolanějších bezpečnostních komentátorů Tomem Ricksem, respektive jeho blogem. Ani tentokrát nezklamal a zde je to, co soudí a pětiprstých botách:

I don’t understand how the image of someone that takes their running serious is detracting from a professional military image. Professionals sometimes wear items/clothing that may look „weird“ but serves a professional purpose. Anyway, I have had some Five Fingers for over a year, and I love them. They reduce shin splints, work your calves better, toughen your feet, and reduced my five mile run average by five minutes in three months.
Is this a matter of national security? In isolation, probably not. But, I would say that an Army that is more concerned with looks versus results IS a matter a national security.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Peter P
    3. 7. 2011, 23:33

    Mam model bikilas a musim povedat ze pocit je to vyborny ale su az moc kriklave. Inak je nosenie pohodlne , realne citite bose nohy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    4. 7. 2011, 9:49

    Jen bych chtěl upřesnit, že zákaz nosit mj. boty Vibram FiveFingers platí pouze při provádění služební tělesné přípravy a/nebo v tělocvičné ústroji (která je v U.S. Army, na rozdíl např. od AČR, oficiálním stejnokrojem):

    „THOSE SHOES THAT FEATURE FIVE SEPARATE, INDIVIDUAL COMPARTMENTS FOR THE TOES, DETRACT FROM A PROFESSIONAL MILITARY IMAGE AND ARE PROHIBITED FOR WEAR WITH THE IPFU (IMPROVED PHYSICAL FITNESS UNIFORM – poznámka) OR WHEN CONDUCTING PHYSICAL TRAINING IN MILITARY FORMATION.“

    Takže to není tak, že by U.S. Army zakazovala vojákům nosit tyto boty v jejich osobním volnu, když jsi jdou např. zaběhat. Z toho, jak je článek napsán, to tak může vyznívat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    čet. Lukáš Hergott (Hery)
    5. 7. 2011, 12:12

    vlastním model treksport (http://www.vibramfivefingers.com/products/Five-Fingers-TrekSport-Mens.htm) a chápu důvod, proč tov pěchotě US Army zakázali při PT. Ta „bota“ je sice perfektní a rozhodně přizpívá k posílení spodní části lýtek a achilovy šlachy, ale má to i několik nevýhod. U této „boty“ je znát, že vám achylovu šlachu nepodporuje jako jiné boty, takže chodit můžete začít i na trožku větší vzdálenosti. Je to skutečně zajímavý pocit, protože noha vám mnohem více reaguje na podklad po kterém jdete a je to jako nepřetržitá masáž chodidel. S během je to ovšem jiné. Udělal jsem tu chybu, že jsem s fleku sis tím dal hodinový běh na páse v tělocvičně. 4 dny jsem potom prakticky nemohl chodit. Co se běhu týče, je třeba nohy na tento druh obutí pomalu zvykat. Pokud to někdo takhle přepálí, může si způsobit i velmi nepříjemné zdravotní komplikace. Přechod na „bosé“ chození a běhání po tom, co vám noha 30 let degeneroval v různě kvalitních botách je totiž třeba pozvolna. Důvod zákazu je jen způsob jak chránit přeakčněné vojáky před sebezmrzačením. Klasický americký způsob.

    Těmto „botám“ jsem vcelku propadl mám v plánu si ještě pořídit model Flow na vodní sporty. A rozhodně se velmi těším, až se vrátím z Afghánistánu a budu moct poznávat různé lehčí výletové trasy naší vlasti bosým způsobem.

    REPLY

Nejnovější komentáře