fbpx

Švédské obchodní lodě se vyzbrojují kvůli pirátům

Jedna z lodí společnosti Wallenius Wilhelmsen - MV Tampa; Foto Remi Jouan, zdroj Wikimedia Commons

Už dlouho se hovoří o tom, jak zabezpečit obchodní lodě proti pirátům, především těm somálským. Někdo spoléhá na nejmodernější technologie, jiný na ochranu válečných lodí u afrických břehů a další se rozhodne najmout ozbrojené stráže pro své lodi.

Lodní společnost Wallenius se rozhodla, že půjde poslední cestou. Nepatří mezi průkopníky, ale je dosti velká a zajímavý je i proces, jaký byl zvolen. Už v dubnu vláda zadala analýzu, zda zákony umožňují, aby švédské lodě používaly ke své ochraně ozbrojené stráže. Stejnou analýzu si vypracovala i společnost Wallenius a došla k závěru, že si může stráže – vyzbrojené útočnými puškami – najímat.

The Swedish Shipowners‘ Association (Sveriges Redareförening) expressed their support for Wallenius‘ position… „This method is unfortunately the best available and I fully understand that they have done so,“ said association president Håkan Friberg. Friberg added that security matters are currently a decision for the shipping lines themselves. „It’s entirely up to the shipping companies today, they make an assessment based on the safety of the crew and the security of cargo owners,“ he said.

Ještě loni přitom asociace byla proti najímání si stráží. Vláda doposud závěry analýzy nezveřejnila, i přesto, že jde o její prioritu. Největší rival švédské společnosti Wallenius, Stena Bulk, již ozbrojené stráže na lodích používá řadu měsíců. Vzhledem k tomu, že žádná z jejích lodí nepluje pod švédskou vlajkou, nemusí tuto záležitost řešit s pravidly i dobrého obrazu dbalou švédskou vládou.

„We chose early on to do so and were among the first shipping companies in the world to take the decision,“ said Stena Bulk CEO Ulf Ryder. As soon as a vessel is set to enter a sensitive area, security personnel are dispatched to the ship. „Much like a load being placed on board,“ Ryder explained.

Doposud stráže na lodích společnosti Stena Bulk zbraně použít nemusely. Možná i proto, že jsou vybaveny i ostnatým drátem a velkými tabulemi s nápisem: „Ozbrojená reakce“. Tak prý každému pirátovi bude jasné, že jde o ozbrojenou loď s odhodlanou posádkou.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře