fbpx

Německý příspěvek arabské revoltě

Stěží se najde někdo, kdo by si nevšiml tzv. Arabského jara, které v podstatě začalo na začátku letošního roku. Tento lidový proud nevole a vzpoury sesadil nejednoho mnohaletého vládce (Ben Ali v Tunisu či Mubarak v Egyptě). Právě proto v této atmosféře čelí Německo kritice za plánovanou dodávku 200 tanků Leopard 2 A7+ do Saudské Arábie, které se velké vlny demonstrací vyhnuly obloukem.

Tyto tanky jsou nejnovější verzí, které je určená na boj ve městech a v konfliktech nízké i vysoké intenzity. Jsou vybaveny vylepšenou ochranou proti RPG, kamerovým systém pokrývající okolí či dálkově ovladatelným kulometem MG 34. Tudíž nejedná o žádnou zastaralou techniku, ale o nejnovější verzi tanku splňující požadavky dnešní doby. Záměr prodeje byl oznámen spolkovou bezpečnostní radou (Bundessicherheitsrat) 2. července a následně schválen německou vládou. I když stále to ještě není oficiálně potvrzeno (či vyvráceno). Bývalý ministr obrany Rühe (CDU) požaduje zastavení tohoto obchodu. Současný ministr Thomas de Maizière tento krok odůvodňuje rolí Saudské Arábie jako spojence Západu, kdy je to

jedna z nejdůležitějších stabilizujících kotev v regionu.

Kontroverzi dobře vystihuje nadpis článku v britském listu Guardian Germany’s contribution to the Arab spring: arms sales. Německo se především díky své historii vždy řadilo mezi tzv. civilní velmoci, které nezasahovaly do silové politiky prostřednictvím přímé vojenské účastí. Což se například projevilo při hlasování o rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Libyi, kdy se Německo zdrželo hlasování. Proto je tento krok prodeje vojenské techniky do autoritativního království zvláště kontroverzní, protože se právě německé tanky najednou mohou objevit v jiné zemi. Podobně jako se to stalo Američanům v případě Bahrajnu.

Poslední, kdo brzdil „Panzerdeal“ byl Izrael. Saudská Arábie projevila zájem o nákup německých tanků již v 80. letech, ale právě strach z případného použití těchto tanků proti Izraeli, byl důvodem pro neuskutečnění tohoto obchodu. Je více než logické, že tento obchod byl předem konzultován s USA a Izraelem, což vysvětluje změnu postoje německé strany, jelikož nejspíše obdržela pozitivní stanovisko obou států.

Zajímavé je také zmínit, že německý import zbraní do Saudské Arábie raketové vzrostl za posledních 10 let (26,1 milionů Eur v roce 1999 a 167,95 milionů Eur v roce 2009) Pro další informace o tomto tématu doporučuji sledovat internetové stránky týdeníku Der Spiegel.

Profilový obrázek
Jakub Čeněk
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře