fbpx

Irák je méně bezpečný, než před rokem

V sobotu vydal svou pravidelnou čtvrtletní zprávu úřad Zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Iráku, který existuje od roku 2004. Tato zpráva nevyznívá příliš optimisticky. Podle generálního inspektora Stuarta Bowena je situace v zemi horší, než byla před rokem.

Iraq remains extraordinarily dangerous place to work. It is less safe, in my judgment, than 12 months ago. Buttressing this conclusion is the fact that June was the deadliest month for U.S. troops in more than two years. Shia militias – probably armed and trained by Iran – were for some of the lethal attacks.

Jakoby toto hodnocení korespondovalo se snahou Spojených států prodloužit přítomnost amerických vojáků i za 31. prosinec 2011, kdy mají být všichni z Iráku pryč. Američané tvrdí, že je musejí požádat Iráčané a zároveň tlačí na to, aby se rozhodli brzy a jak to vypadá, rozhodli se kladně.

Zmínka o zhoršení bezpečnostní situace je hned v úvodu dokumentu a později je doprovázena konkrétními daty. Na první pohled by nemuselo obavám generálního inspektora nic moc nasvědčovat. Počet útoků oproti roku 2007 poklesl ze 145 denně na pouhých 13 denně v prvních čtyřech měsících letošního roku. Dlouhodobě klesající trend má i počet civilních obětí těchto útoků. Nicméně, při útocích od dubna do 19. června 2011 zahynulo 248 iráckých civilistů a 193 lidí náležejícím ke stabilizačním silám. Zvýšil se počet útoků na tzv. Zelenou zónu. Jedná se o výkyv, který nemusí mít dlouhodobě vliv, ale je dobré mu věnovat pozornost.

Dalším důkazem nestability jsou počty útoků na civilní a vojenské představitele irácké vlády. Od poloviny dubna 2011 do 10. července letošního roku bylo na ně provedeno více než 70 útoků, přičemž velká část z nich byla úspěšná. Mezi oběťmi jsou nejenom představitelé ozbrojených sil, ale i policisté, členové jednotlivých stran, zástupci správy a samosprávy a podobně. Nejnebezpečnější je nejenom v tomto ohledu provincie Dijála, které se zpráva zvláště věnuje.

Podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se do svých domovů do konce loňského roku vrátilo 833 tisíc lidí, kteří byli od roku 2003 vysídleni v rámci Iráku (internally displaced persons) a dalších 460 tisíc uprchlíků. Stále však v rámci Iráku zůstávalo k lednu 2011 1,3 milionu Iráčanů, kteří opustili své domovy. Nejvíc lidí se vrátilo v letech 2008 a 2009.

Na bezpečnost v zemi nyní dohlíží 806 600 lidí. V iráckých ozbrojených silách (ISF) jich je 271 400 vojáků (v pěchotě – IA – 193 421), pro ministerstvo vnitra pracuje 531 tisíc policistů a v protiteroristických jednotkách je 4 200 lidí.

…the Iraqi Police constitute the largest ISF force. Although, as USF-I reports, the police increased their size and capabilities – and have replaced IA units as the lead in some local areas – the IA remains in the lead in 14 provinces, with operational control for security residing in several regional operational commands.

Mimo jiné mně ve zprávě zaujaly údaje o kontraktorech v Iráku. Ty ve zprávě se týkají pouze kontraktorů placených amerických vládou. Jejich počet se za poslední čtvrtletí snížil z 84 254 o 18 % (o 14 797) na 69 457. Pominu-li kontraktory zahrnuté v kolonce „vykonávaná činnost – ostatní“ (34 449 lidí v podpůrných službách), pak nejvíce lidí je nepřekvapivě stále zaměstnáno při hlídání a hlídkování (13 258). V této oblasti došlo také k největšímu poklesu – o 26 % (o 4 708). Vzhledem k postupnému opouštění Iráku to však není překvapivé: méně zařízení = méně strážců.

Celkově se dá říct, že situace v Iráku není tak zlá a rozhodně se nedá porovnávat s tou před několika lety. To se dá ukázat v ekonomické oblasti. Například se zlepšuje prodej ropy (prakticky jednostranná závislost – 81 procent celkového příjmu irácké vlády) i další ekonomické aktivity, které nesouvisejí s ropným průmyslem. Nicméně se objevují některé varovné signály – od nárůstu bezpečnostních incidentů až po problematickou politickou situaci -, kterým je nutné věnovat pozornost, protože je málo nestabilnějších věcí, než postkonfliktní oblast. I po letech zdánlivého klidu zde velice snadno může vybuchnout násilí, které se jenom obtížně zvládá.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře