fbpx

Kdo zná tajemství helikoptéry? Američané a Číňané

I tak by mohl vypadat utajovaný Black Hawk; Zdroj Wikimedia Commons

Zajisté si vzpomenete na tajemnou helikoptéru, která byla částečně zničena při operaci NAVY SEALs během níž zemřel terorista Usáma bin Ládin. Krátce poté jsem s nadsázkou psal o tom, že kromě Američanů jediní Číňané vědí, jak ona helikoptéra vypadala (šlo o MH-60 Black Hawk se stealth charakteristikami), protože se na trh chystají vrhnout její model.

Jde o další z mnoha důkazů, že život je plný ironie. O víkendu se totiž objevily zprávy, že pravděpodobně Číňané skutečně vědí, jak stroj vypadal. Pákistánci jim totiž měli podle Financial Times umožnit, aby si trosky prohlédli.

„The US now has information that Pakistan, particularly the ISI, gave access to the Chinese military to the downed helicopter in Abbottabad,“ said one person in intelligence circles, referring to the Pakistani spy agency. The Chinese engineers were allowed to survey the wreckage and take photographs of it, as well as take samples of the special „stealth“ skin that allowed the American team to enter Pakistan undetected by radar, he said.

Vztahy mezi Spojenými státy a „tradičním spojencem“ Pákistánem jsou komplikované léta. A je velká otázka, zda byly někdy jiné, byť to mohlo nějakou dobu vypadat, že Pákistán stojí se Západem nerozlučně v boji proti terorismu. Dokud měla tajná služba ISI volnou ruku a Spojené státy přispívaly na zbrojení, nebyl větší problém. Rozšíření útoků bezpilotními letouny na Talibance a Al Kajdu na území Pákistánu, či tlak na to, aby pákistánská vláda, respektive ISI začala více spolupracovat, odkryly problematické vztahy. Zásah proti Usámovi bin Ládinovi bez vědomí Islámábádu byl už jenom zlatým hřebem.

Naopak Čína má často intimní, byť pragmatický, vztah s Pákistánem velice dlouhou dobu. Asi nejlepším důkazem je spolupráce obou zemí na vývoji pákistánské jaderné bomby. Šíři spolupráce naznačují například materiály, které před lety získal The National Security Archive.

China’s professed opposition to sharing nuclear weapons technology with non-nuclear states may have led to compromise of principle when security and economic interests were at stake. Well before the question of nuclear sharing emerged, China and Pakistan, each having an adversarial relationship with India, had developed a close understanding involving significant military cooperation. When the U.S. cut off sales of weapons to both India and Pakistan because of their 1965 border conflict, China became Pakistan’s main supplier of weapons. The close relationship with China became one of the pillars of Pakistani foreign policy. When India held its first nuclear test in 1974, and Pakistan made decisions to acquire its own capability to build nuclear weapons, it may have seemed a matter of course for elements in the Chinese military, which had a powerful voice in Beijing’s nuclear establishment, eventually to decide to lend Pakistan a hand.

Z tohoto hlediska by tedy nebylo překvapením, pokud by Pákistánci nechali Číňany, aby si prohlédli americkou tajnou helikoptéru, která přijde přibližně na 60 milionů dolarů (normální Black Hawk stojí cca 20 milionů). Jak řekl bývalý poradce pro boj s terorismem Richard Clark, Islamabád vždy hledá cesty, jak Číně splácet spolupráci.

Na druhou stranu, Pákistánci alespoň utajovanou helikoptéru Američanům vrátili. Trosky jiného Black Hawku, který byl sestřelen v roce 1993 v somálském Mogadišu, nikoho vrátit ani nenapadlo. A to i přesto, že tento Black Hawk a boj o něj, který následoval, si vyžádal 18 životů amerických vojáků, na dlouhá léta ovlivnil americkou zahraniční politiku a jeho příběh byl úspěšně zfilmován.

Území, kde trosky vrtulníku leží, kontrolovaly ještě před několika dny islámské milice Šabáb. Po ztrátách, které utrpěly při bojích s vládními vojáky a vojáky Africké unie se ovšem z hlavního města stáhly. Nyní vládní vojáci vzali na místo zahraniční novináře, aby jim ukázali, že trosky ani 18 let po incidentu nezmizely.

At first it was impossible to see any sign of the choppers amid the growth and rubble.  But soon the searchers – government soldiers and security personnel – were able to point out the rotor hub and one of the blades almost hidden among the cactus.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře