fbpx

US Army Sergeants Major Academy I.

Již 14 příslušníků praporčického sboru AČR absolvovalo mezi lety 2003 až 2011 studium v kurzu s názvem Sergeants Major Course. Tento kurz je pořádaný prestižní americkou poddůstojnickou vzdělávací institucí US Army Sergeants Major Academy. V řadě praporčíků Armády České republiky, kteří absolvovali tento kurz jsem tím posledním, a mám tedy nejčerstvější poznatky a zkušenosti, o které se s Vámi rád podělím. Cílem této série článků je seznámit čtenáře se Sergeants Major Academy, její organizací, vzdělávacími aktivitami, které organizuje pro nejvyšší poddůstojníky všech složek ozbrojených sil USA a mezinárodní studenty a také s vlastní zkušeností ze studia v této akademii.

Napsat článek o Sergeants Major Academy není vůbec jednoduchý úkol, ale předpokládám, že pro vás bude zajímavým zdrojem informací o tom, kde, jak a za jakých okolností se vybraní příslušníci praporčického sboru AČR odborně vzdělávají. Doufám, že se zde rozpoutá zajímavá diskuze nejenom o vzdělávání praporčíků jako takových, ale i o jejich roli a úloze při působení ve strukturách jednotek a útvarů AČR. Každý poddůstojník americké armády (v našem pojetí praporčík), který chce dosáhnout vrcholu kariéry a být povýšený do hodnosti Sergeant Major nebo Command Sergeant Major musí absolvovat Sergeants Major Academy. K tomu, aby tak mohl učinit, musí se vydat do El Pasa v Texasu. Zde, na hranicích s Mexikem, se v poušti Chihuahua nachází základna Fort Bliss. Fort Bliss je obrovskou domovskou základnou pro 1.obrněnou divizi, 32. velitelství protivzdušné obrany americké armády a mimo jiné také pro US Army Sergeants Major Academy. Více informací o Fort Bliss naleznete zde nebo i zde.

Vývoj
Sergeants Major Academy byla založena v roce 1972, aby poskytovala vojenské vzdělání poddůstojníkům americké armády. Samozřejmě, vývoj neustrnul na mrtvém bodě a postupem času dostala Sergeants Major Academy další úkoly a značně rozšířila portfolio svých aktivit. Dnes, kromě toho, že poskytuje vojenské vzdělání poddůstojníkům všech složek ozbrojených sil USA a mezinárodním studentům, má v gesci celý poddůstojnický vzdělávací systém (Noncommissioned Officers Education System-NCOES), pořádá First Sergeant Course a Battle Staff Noncommissioned Officer Course (účelové kurzy), vydává časopis NCO Journal a také spravuje US Army Museum of the Noncommissioned Officer.

Zdroj WikipediaVelení a organizační struktura

U nás poměrně neobvyklým jevem ukazujícím na stupeň profesionality nejvyšších poddůstojníků americké armády a důvěry, kterou v ně vkládá nejvyšší velení, je fakt, že Sergeants Major Academy nemá v managementu (až na dvě výjimky) žádné zástupce důstojnického sboru. Velitelem a zástupcem velitele jsou poddůstojníci v hodnosti Command Sergeant Major. Náčelníkem štábu je občanský zaměstnanec (bývalý Command Sergeant Major). Je zajímavostí, že současný Sergeant Major of the Army americké armády je také bývalý velitel Sergeants Major Academy (a historicky první).

Další zvláštností je podřízenost Sergeants Major Academy a jejího velitele. Velitel je podřízen přímo veliteli TRADOC a tak mu bez prostředníků šéfuje přímo čtyřhvězdičkový generál. Možná by Vás zajímalo, kdo tvoří tu zmiňovanou výjimku v managementu Sergeants Major Academy a nosí důstojnickou hodnost. Jedná se o kaplana a velitele jednotky APFRI (Army Physical Fitness Research Institute), která provádí obdobnou činnost (i když omezenější) jako v CASRI v ČR.

Na tomto odkazu můžete nalézt základní organizační strukturu Sergeants Major Academy.

Jak je vidět z tabulky, velitel školy má přímo podřízené osobní štáb a velitelskou rotu. Jeho zástupce má na starosti všechny kurzy, jejich rozvoj a je mu podřízena poddůstojnická akademie (NCO Academy) z Fort Blissu. Náčelník štábu odpovídá za řízení štábu, běh muzea, vydávání časopisu NCO Journal a administrativně zodpovídá za APFRI.

Zástupci velitele jsou podřízeny 2 školní roty a spadají pod něj i vedoucí jednotlivých kurzů. Rota A má na starosti Sergeants Major Course (denní studium) a všichni denní studenti ze Sergeants Major Course jsou do této roty začleněni.

Pro mezinárodní studenty je navíc vytvořeno oddělení pro mezinárodní studenty, které je v podřízenosti NŠ a které má v gesci všechny záležitosti mezinárodních studentů. Zde je personál tvořen pouze občanskými zaměstnanci, kteří jsou všichni bývalými Sergeants Major nebo Command Sergeants Major.

Rota B má ve své gesci Warrior Leadership Course, kde se vzdělávají a cvičí budoucí velitelé týmů. Jelikož se budeme primárně zabývat již zmiňovaným Sergeants Major Course, nebudu organizaci této roty více rozebírat.

Trochu netypická je velitelská rota, která zabezpečuje a má v podřízenosti studenty Sergeants Major Course studující distanční formou studia. Jak jsem již dříve napsal, tak ta se nachází v přímé podřízenosti velitele a ne zástupce velitele.

Samostatnou a důležitou kapitolou v organizaci Sergeants Major Academy jsou vedoucí jednotlivých kurzů. Jako vždy jsou to poddůstojníci v hodnosti Command Sergeant Major a jak jsem již naznačil, jsou podřízeni ZV. Zabezpečují přípravu, průběh, vyhodnocení a případné změny všech kurzů. Jim jsou podřízeni velitelé týmů, kteří mají na starosti instruktory a přímou výuku studentů. V případě Sergeants Major Course jde o 4 poddůstojníky (opět v hodnosti Command Sergeant Major), kteří přímo řídí výuku, instruktory a jejich studenty.

Zdroj WikipediaInstruktoři jsou vždy dva vojáci v hodnosti Sergeant Major. Ve výjimečných případech jsou instruktoři i ze zahraničí. V mém ročníku se jednalo o instruktory z Německa, Nizozemska, Singapuru a Kanady. Tito instruktoři mají na starosti výuku a v průběhu roku se střídají ve výuce a administrativních povinnostech a podobně.

Každá třída má variabilní počet studentů. V mém případě se jednalo o 16 studentů. Z toho 2 byli mezinárodní studenti (já a student z Nizozemska). Celkově nás v ročníku bylo přibližně 250 (z toho okolo čtyřiceti mezinárodních studentů). Jenom pro ilustraci, ročník, který nastupoval v létě 2011, měl studentů již k sedmi stovkám.

Možná si mnozí kladete otázku, zda se fakt, že je Sergeants Major Academy vedena poddůstojníky nějak negativně promítá do chodu a denního života. Z toho co mohu hodnotit se domnívám, že nikoliv. Velitel a jeho zástupce (a stejně tak ostatní poddůstojníci ve vedoucích pozicích) požívají značné autority jak mezi ostatními poddůstojníky, tak mezi důstojníky a generály. Jsou to zkušení vojáci, kteří byli speciálně vybráni a mají vyžadované manažerské a osobnostní předpoklady k vedení instituce jako je Sergeants Major Academy. Jejich jednání, vystupování a řízení je vysoce profesionální a tím přináší kredit poddůstojnickému sboru americké armády a dává příklad a inspiraci mezinárodním studentům.

Je jasné, že něco podobného je v našem prostředí za současných podmínek nerealizovatelné zejména pro legislativní překážky a celkovou nutnost vybudovat vyzrálý, zkušený a odpovědný praporčický sbor. Do budoucna to ovšem není nemožné.

Příště: Sergeants Major Course

15 comments
Profilový obrázek
Petr Seifert
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

15 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 9. 2011, 10:13

    Člověk nemusí ani do Spojených sátů, aby viděl, že poddůstojníci tam plní mnohem významější funkce než v AČR. Velitelem poddůstojnické akademie je štábní nadrotmistr (ekvivalent štábního praporčíka) i na Slovensku (viz http://ncoacademy.meu.zoznam.sk/nas-tim/ ) – a pokud vím, i v dalších evropských zemích.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Seifert
    15. 9. 2011, 11:41

    Ahoj Dušane, díky za odkaz. Super

    REPLY
  • Profilový obrázek
    tomoutback
    15. 9. 2011, 19:06

    Díky Dušanovi je možné porovnat, kolik mají Slováci nejvyšších hodností OR-9 v jedné jediné instituci a dokonce pak i na praporech, kde slouží jako vrchní a jakpak si cení např. jejich rotmistra (OR-7), zatímco u nás je rotmistr pouhý OR-5, a to i přesto, že mnohdy vykonává odborné funkce na štábu praporu a mohl by tedy teoreticky být i MSgt v USA či WO2 jako RQMS ve VB (SSgt jako CQMS), čili OR-8, potažmo OR-7. Jinak pane Seiferte, blahopřeji Vám k úspěchu, poměrně rychlá kariérka, ale nic osobního.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Seifert
    15. 9. 2011, 21:46

    Neberu to osobně. Také bych to radši viděl na o něco delší čas potřebný k tomu se dostat tam kde jsem, ovšem okolnosti tomu chtěly jinak. :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Matt
    16. 9. 2011, 22:09

    Také blahopřeji Petru Seifertovi k nové funkci. Připojím se k „tomoutback“, přestože předpokládám, že již tušíte, kde nás, NCO pracující často/občas v multinárodním prostředí, tlačí pata – a to narychlo/špatně vytvořené tabulky hodností v NATO. Doufám, že budete mít dostatek síly a podpory pro jejich upravení tak, abychom se nemuseli cítit jako „šmucky“. Protože na hodnosti OR-x se opravdu leckde „venku“ hraje!

    REPLY

Nejnovější komentáře