fbpx

Američané dodají Iráku minimálně 18 letounů F-16

Iráčané dobře letouny F-16 znají. Na snímku je F-16 v hangáru v iráckém Baládu v roce 2010; Foto US Air Force

Před několika měsíci to ještě vypadalo, že irácká vláda nenakoupí žádné nadzvukové letouny. Peníze z programu stáhla kvůli tzv. Arabskému jaru, respektive obavě, že sociální bouře povedou k pádu vlády. Proto část peněz na letouny použila na sociální programy. Nyní se podle všeho Iráčané rozhodli, že stroje od Spojených států nakoupí.

Iraq had frozen the $4.2 billion deal earlier this year amid the Arab Spring pro-democracy uprisings, but the prospects were „promising“ for the contract to now move ahead, Gen. Russ Handy, head of the U.S. Air Force in Iraq, said. „They are seeking to buy a larger number of F-16s (than) they had originally, up to 36. This first letter of offer and acceptance is for 18 of them, so we hope to hear very soon, but no final word yet on that,“ Handy told reporters.

Handy tvrdí, že iráčtí politici jsou přesvědčeni o správnosti a nutnosti nákupu nadzvukových letounů, takže velice brzy se vládu podaří přesvědčit, aby zanedlouho odsouhlasila nákup strojů F-16. Američané mají velký zájem na prodeji vcelku jakéhokoli (samozřejmě, čím více tím lépe) množství stíhaček americké provinience Iráku. To, aby si Iráčané byli schopni sami zajišťovat vzdušný prostor a mohli být mimo jiné protiváhou Íránu (pokud budou chtít, toť velká otázka) je jedním z důvodů. Druhým, a odvažuji se tipnout, je získat na Blízkém východě dalšího klienta a dostat zpět do Spojených států alespoň malou část peněz, které byly v Iráku utraceny. Pokud Iráčané skutečně potvrdí zájem a pokud by ještě zvýšili počet kupovaných letounů, zavládne ve Washingtonu velká spokojenost.

…Maliki said then that Iraq was looking at the purchase of some 36 jets, rather than the originally mooted 18. „The new contract will be larger than what we agreed earlier, to provide security for Iraq,“ he said. Any deal would be worth billions of dollars and take years to implement, as it would require the manufacture of the aircraft and the training of Iraqi pilots.

10 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

10 Comments

  • Profilový obrázek
    Otaku
    19. 9. 2011, 16:28

    Dvě prosby, nenapíšete něco naopak o odmítnutí dodání F-16 Tchajwanu a skandálu kolem tmaní verze fregat La Fayette… byl kolem toho souzen ex-premiér de Villepin a DCNS platila astronomické pokuty, ale v našich médiích jsem na to nikde nenarazil:-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    20. 9. 2011, 21:30

    Děkuji za témata. Pokusím se o tom zjistit více a něco napsat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    21. 9. 2011, 18:13

    Mohl by mi, anžto laikovi, prosím někdo říci, jaký vliv by případná dodávka F-16 Iráku měla na snahu Aera prodat tam L-159?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dusan Rovensky
    22. 9. 2011, 14:11

    Pane Kolar, neni to sice to, na co se ptate, ale mohlo by vas to zajimat: http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/ceske-%E2%80%9Ene%E2%80%9C-uznani-palestiny-mohlo-zkomplikovat-prodej-l-159-do-iraku

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    22. 9. 2011, 17:48

    Velice děkuji. Zdá se, že s prodejem L-159 to nebude zdaleka tak jednoduché, jak se ještě v létě zdálo (nebospíš jak nás přesvědčovala média). Zvláště veselý mi pak připadl poslední odstavec citovaného článku. Na našem MO se ta poučení přes hromadu pochybných nákupů nějak nechtějí zahnízdit…. asi špatný biotop.

    REPLY

Nejnovější komentáře