fbpx

Libyjské „zakázané zbraně“ jsou prý pod kontrolou

Noví vládci Libye mají údajně pod kontrolou „zakázané zbraně“, které měl k dispozici svržený režim Muammara Kaddáfího. Alespoň to tvrdí Mustafa Abdal Džalíl, který předsedá Národní přechodné radě. Má jít o nezpracovaný uran, který je uskladněn nedaleko města Sabhá.

Zatímco uran je možná pod kontrolou, existují obavy, že velké množství dalších zbraní zmizelo během bojů ze skladů a mohou skončit v rukách Západu nepřátelských režimů, či teroristů. Jde nejenom o kulomety, ale i o protiletadlové rakety. Protiteroristický poradce prezidenta Baracka Obamy John Brennan tvrdí, že v zemi může být mnoho skladů, které mohou posloužit k zásobování například Al Kajdy.

Talking of the Libyan Islamic Fighting Group – whose leaders have joined the revolution – Mr Brennan cautioned: „The LIFG was focused on Gaddafi but then a number of those Libyans either went to Europe or in fact became part of al-Qaeda core there are a number of individuals who have Libyan nationality who became part of al-Qaeda.“
In Pakistan, he said al-Qaeda was increasingly relying on a number of others groups which have not pledged allegiance to al-Qaeda but offer it protection and launch joint attacks. US officials have particular concerns over the Haqqani network, run by father and son team Jalaluddin and Sirajuddin, and based in North Waziristan in the tribal areas of Pakistan.

Objevily se informace i o tom, že íránské Revoluční gardy už získaly z libyjských skladů desítky ruských protiletadlových zbraní. Z Libye byly ruské SA-24, které byly dodány v roce 2004, převezeny přes Súdán. Tento systém je schopen sestřelit letoun pohybující se ve výšce přes tři tisíce metrů.

Intelligence officials believe the missiles and other weapons seized from Gaddafi’s abandoned arsenals were smuggled across the Libyan border to southern Sudan earlier this month where they are now believed to be held at a secret storage facility run by the Revolutionary Guards at al-Fashir, the capital of North Darfur. Some of the missiles are also reported to have been smuggled into Egypt.
The governments of Iran and Sudan recently signed a defence cooperation pact, and hundreds of Revolutionary Guards are based in Sudan where they help to train the Sudanese military and help to support the Sudanese government’s campaign against rebel groups. The Guards also have a number of training camps that are used to train Islamist terror groups.

Bylo by velice nepříjemné, pokud by se zbraně, kterými byl dobře vybaven Muammar Kaddáfí, dostaly nejenom do rukou extremistů na Blízkém východě, ale například do Afghánistánu a Pákistánu. Američanům v poslední době dělá totiž největší vrásky na čele Pákistán, respektive podpora, kterou jeho tajná služba poskytuje povstalcům v Afghánistánu. Před pár dny odcházející předseda sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen v Senátu řekl, že pákistánská tajná služba ISI poskytovala přímou podporu útočníkům, kteří stáli za útokem na americké velvyslanectví a další budovy v Kábulu. Při výbuších a přestřelce zahynulo 16 lidí.

Důkazy o úzké spolupráci povstalců s ISI vyplynuly z vyšetřování. Po útočnících totiž na místě zůstaly mobilní telefony. Z analýzy hovorů vyšetřovatelé zjistili, že povstalci volali před a během útoku na čísla operativců pákistánské zpravodajské služby.

According to U.S. officials, the Haqqani network consists of several thousand fighters and operates with impunity from safe havens inside Pakistan, conducting cross-border raids into Afghanistan and up into Kabul. The Pakistani spy agency uses the Haqqanis to sow violence so Afghanistan cannot emerge as a strong and stable country allied with Pakistan’s arch enemy India.

Pákistánci to samozřejmě odmítají a tvrdí, že tato obvinění jsou součástí nátlaku a snahy Islamabád oslabit. Pákistánský ministr zahraničí Hina Rabbání Khar například v rozhovoru pro CBS řekl, že jeho země „není součástí problému, ale je součástí řešení.“ Zajímavé, jaké by mělo být ono řešení? A neliší se náhodou americká představa řešení od té pákistánské?

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    26. 9. 2011, 19:23

    Hm, a potom sa clovek docita ze Pakistan je spojencom USA. Holt, dnesny svet nieje ciernobiely :)

    REPLY

Nejnovější komentáře