fbpx

Konec AK-74 a modernizace ruských sil

Vojáci vyzbrojení útočnými puškami AK-74 během cvičení Central Asian Peackeeping Battalion (CENTRASBAT) 2000 (Kazachstán); Foto TSGT Jim Varhegyi, USAF

Oficiální vládní list Rossijskaja gazeta (RG) přinesl zprávu, že se Ministerstvo obrany rozhodlo ustoupit od plánu zakoupit další modernizované Kalašnikovy AK-74. List tvrdí, že se navzdory pokusům jiných sdělovacích prostředků nejedná o žádnou senzaci, neboť o tomto plánu ministr obrany Serďjukov hovořil již před rokem (list píše, že o tom ministr informoval příslušný výbor Dumy před koncem roku 2011, ale pravděpodobně se jedná o chybu a mělo být uvedeno před koncem roku 2010), ale protože se nejednalo o veřejné zasedání, dozvídá se o tom veřejnost teprve teď.

Jak ministr, tak náčelník generálního štábu Nikolaj Makarov, prohlásili, že AK-74 je již morálně zastaralá a nedosahuje kvalit srovnatelných se zbraněmi produkovanými na Západě. Hlavním důvodem je však skutečnost, že armáda má k dispozici mnohonásobně větší množství těchto útočných pušek, než kolik má mužstva, a rozhodla se proto nejprve využít ty zbraně, jež jsou ve skladech, a teprve poté přezbrojit modernějšími zbraněmi:

Но прежде всего это вызвано тем, что мобилизационные запасы, которые есть в государстве, в том числе по автомату, в десятки раз превышают потребности, – уточнил  начальник Генштаба Николай Макаров. – Поэтому мы сначала должны использовать то оружие, которое есть в запасе. А новое, что сейчас разрабатывается, должно идти на мобилизационную составляющую, потом – на вооружение армии.

Můžeme jen hádat, nakolik bylo Ministerstvo obrany motivováno ekonomickou realitou a nakolik zmíněnou skutečností, že AK-74 prostě není zbraň, která je dnes schopna konkurovat. Tuto hádanku nikterak nenapomohl vyřešit v článku rovněž citovaný bývalý první náměstek Vladimir Popovkin, jenž se v rozhovoru s reportérem RG nechal slyšet, že modernizace samopalu je nutná a nejlepší bude, když proběhne tak, aby se ve všech parametrech jednalo o plně srovnatelnou zbraň se světem, nebo aby byla ještě lepší.

Еще более конкретно высказывался на сей счет бывший первый заместитель министра обороны Владимир Поповкин. В беседе с корреспондентом „РГ“ он заявил, что наиболее оптимальной выглядит такая модернизация автомата Калашникова, которая по дальности, кучности и точности стрельбы поставит это оружие в один ряд с лучшими мировыми образцами. А в идеале будет их превосходить.

S tím jistě lze souhlasit, ale recept na něco takového, zdá se, ruským zbrojařům schází, neboť se o zlepšení požadovaných parametrů tohoto samopalu, zejména pokud jde o přesnost a účinný dostřel zbraně, marně snaží již třicet let. Zcela logickou je pak otázka, co dělat v případě, že se ani tentokrát nepodaří zbraň upravit tak, aby vyhovovala moderním požadavkům? Ministr Serďjukov, respektive Ministerstvo obrany evidentně s odpovědí na tuto otázku nijak nepospíchá. Dle ministrova vyjádření však ve všech případech přezbrojování ruských ozbrojených sil bude uplatňován následující algoritmus:

Nejprve budou jasně stanoveny požadavky na všechny zbraně, jež mají být ozbrojenými silami používány. Dalším krokem bude hledání vzorů, které těmto požadavkům vyhovují, a bude skvělé, pokud se je podaří nalézt v rámci ruského vojenského průmyslu, pokud ne, pak se bude třeba porozhlédnout u jiných výrobců.

Если наших военных не устраивает АК-74, что придет ему на смену? С однозначным ответом на этот вопрос в минобороны не спешат. Анатолий Сердюков не раз давал понять, что алгоритм оружейных закупок теперь сводится к двум позициям. Первая – определение жестких требований к приобретаемому арсеналу. Вторая – выбор образцов, которые максимально отвечают этим требованиям. Подходят под них отечественные разработки – очень хорошо. Нет такого оружия в Российском ОПК, значит, его надо искать у других производителей.

Debata o AK-74 je o to zajímavější, že se jedná o jeden z nejúspěšnějších ruských/sovětských exportních artiklů, a podle mínění mnohých odborníků o vůbec nejrozšířenější zbraň tohoto typu na světě, jež se svého času stala symbolem „revolučního a národně-osvobozovacího“ boje na řadě míst Asie a Afriky. Na tomto příkladu někdejší sovětské globální přítomnosti se dá zajímavě ilustrovat míra ústupu Ruska z pozic světové mocnosti první kategorie. V souvislosti se shora diskutovanými modernizačními potřebami ruských ozbrojených sil se na závěr sluší připomenout, že premiér a budoucí prezident V. V. Putin ve svém nominačním/kandidátském projevu na sjezdu strany Svobodné Rusko minulý týden opět připomenul, že kompletní přezbrojení ozbrojených sil je jedním z klíčových úkolů nadcházejícího desetiletí:

В ближайшие 5-10 лет мы должны практически полностью перевооружить нашу армию и флот. Будем привлекать к этой работе не только предприятия оборонки, но и промышленные, инжиниринговые компании из гражданского сектора. И в этом смысле считаю возросший гособоронзаказ одним из важнейших инструментов модернизации как самого ОПК (оборонно-промышленного комплекса), так и всей экономики России. Чтобы предприятия могли планировать и строить ритмичную работу, гособоронзаказ будет размещаться не на год, как это сегодня делается, а сразу на три года вперед. Это существенно улучшит экономическую составляющую работы предприятий. В целом гораздо более эффективной должна стать система государственного заказа. Мы должны закупать для государственных нужд, социальной сферы качественные инновационные продукты, сформировать такую систему, которая снизит коррупцию, обеспечит максимальную прозрачность, начиная с планов закупки и заканчивая исполнением самих контрактов.

Novinkou, jež má vytvořit lepší podmínky pro podniky tzv. obranně-průmyslového komplexu, je, že se nové nákupy budou plánovat ve tříletých, namísto současných ročních lhůtách.

7 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Shadow
    30. 9. 2011, 14:46

    To se mi vždycky začnou ježit vlasy, když někdo píše o útočné pušce jako o samopalu. Inu hodinky nebo holínky, že! Tak si tak rozjímám, zda na tom má nějaký podíl i nazvání Sa vz. 58.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Xawer
    12. 10. 2011, 15:17

    „…jeden z nejúspěšnějších ruských/sovětských exportních artiklů, a podle mínění mnohých odborníků o vůbec nejrozšířenější zbraň tohoto typu na světě, jež se svého času stala symbolem „revolučního a národně-osvobozovacího“ boje na řadě míst Asie a Afriky…“

    Jde o zřejmý omyl, protože tyto výše uvedené atributy měla zbraň AK47 v ráži 7.62×39.
    AK74 je v ráží 5.43×39 a rozhodně její vývoz nedosáhl takových objemů jako u AK47.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Xawer
    12. 10. 2011, 15:19

    Oprava: AK74 5.45×39

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    15. 10. 2011, 17:45

    To Shadow
    Vedoucí gubernie :
    Od roku X do roku 89 je to SSSR .
    Příklad který voják potkal často :Cvičiště strážní služby – Gorodok(př. Městečko ,osada…).
    Význam : (cca) termínu v armádě :Cvičiště pro instrukci situací na strážním stanovišti nebo obecně při strážní službě…
    A nově kde jsou ,, zájmy,,:
    -Od roku 89- do dnes USA
    Příklad který potká voják dnes :
    Po anglickém vstupu se do terminologie dostává…např
    EOD -(E…O…D..) souhrn činností jejíž významový ekvivalent v českém jazyku je pyrotechnická práce.
    Terminologicky je výklad přibližně takový:
    Pyrotechnické práce (lidská činnost ) obsahující (mj. kontrolu,třídění, ničení,zneškodnění,…. munici ,výbušným předmětů ) jenž provádí profese pyrotechnik.
    Pyrotechnik – název profese jenž má odborné školení/výcvik(to je podmínka) a jejíž činností je pyrotechnická činnost (v míru i ve válce).
    ——————————————————————————————
    -Úředním jazykem je čeština a to se nedodržuje :)
    -Význam slov- terminologický slovník vojenský není používán nebo pro některé obory neexistuje. A to nahrazuje lidová tvořivost což je nám vlastní :)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    15. 10. 2011, 17:51

    Sice patří do kategorie Jazykový koutek no co už nadělám.

    REPLY

Nejnovější komentáře