fbpx

Mystifikační hry pana Putina

Ruský mobilní raketový systém S-300; Foto Wikimedia Commons

Vladimir Putin létal ve stíhačce, přepral kdekoho, jezdí na motorce, našel starověké amfory, respektive s pomocí archeologů sehrál nalezení amfor a hlavně byl prezidentem Ruské federace a bude jím zase. Spolu se současným prezidentem Medveděvem sehráli výborné divadlo. Zkrátka Vladimir Putin umí hrát hry jako málokdo. Dokazuje, že nebyl špatný špion a iluzionista.

Zprávy o tom, že Číňané provádějí masivní špionáž ve Spojených státech, nejsou žádným překvapením. Jen naivka by si myslel, že totéž nedělají v Evropě a to nejenom v zemích, jejichž dluhy si pomalu skupují. Zřejmě by nemělo být tedy ani překvapením, že Peking zajímají i ruská technologická tajemství, i když…

Ta zpráva je totiž poněkud zvláštní a člověk by nerad podruhé skočil na amfory. Vladimir Putin se chystá do Číny a ejhle, krátce před jeho návštěvou se najednou objeví informace, že prokurátor, na základě vyšetřování ruské Federální bezpečnostní služby, vznesl obvinění proti čínskému občanovi Tchun Še-ni-jünovi, který chtěl zakoupit citlivé informace o ruském raketovém systému S-300.

The suspect, Tun Shenyun, was detained almost a year ago, on Oct. 28, but the incident was only reported Wednesday, a day after the charges were filed in the Moscow City Court. While „working undercover for [China’s] State Security Ministry as a translator for official delegations,“ the suspect „engaged in attempts to obtain … documents on the S-300 anti-aircraft missile system from Russian citizens in exchange for money,“ the FSB said…

Na celém tomto případu jsou primárně zajímavé dvě věci. Načasování – rok vyčkávání a najednou informace těsně před Putinovou návštěvou – a také to, že Rusko prodalo loni na jaře patnáct kusů S-300 Číně, včetně licence na výrobu těchto systémů. Zároveň, Rusové začali měnit zastaralý S-300, byť stále exportně výhodný, za nový S-400.

Přestože jde docela o divný případ, všichni píší, že čínskému „špionovi“ hrozí 10 až 20 let ve vězení. Třeba skutečně něco špiónoval, ale také může být vcelku nevinný a jenom se hodil do jakési mystifikační hry u příležitosti Putinovy návštěvy v Číně. Kdo ví. Možná napoví čínská reakce, bude-li nějaká. Archivy budou mlčet dlouho. Ty ruské možná i navěky.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Schneider
    6. 10. 2011, 12:58

    Františku, já bych především nevyloučil možnost, že Putinovi někdo hází klacek pod nohy. Staří moudří říkali, že doslovnou interpretací textu se má vždycky začínat, že se nemá nikdy přeskočit. Druhá možnost ovšem je, že to je Putinův tah, že chce špióna za něco vyměnit, že buduje lepší vyjednávací pozici – ale nejsem sinolog, a neznám psychologické portréty čínských představitelů, abych se odvážil tipovat, zda by něco takového na Číňany fungovalo, či zda by to bylo kontraproduktivní.
    A ještě poznámku k Putinově iluzionismu – z neuctivého středoevropského pohledu existuje pro to, co předvádí, přiléhavý termín „šmíra“. Je ovšem možné, že v Rusku něco podobného na davy zabírá (jistě mají americké PR poradce, tak podle toho to vypadá; nezapomeňme, jak GWB přidal perlu do pokladnice světové poesie, když zbásnil své přistání na letadlové lodi). Nicméně, neradno ho asi podceňovat jako zpravodajce, což zřejmě udělal Západ po Putinově nástupu, a pak se nestačil divit, co je tento na pohled nevýrazný chlápek zač. Putin se kdysi vyjádřil, že se ráno půl hodiny pere (asijské bojové sporty), a půl hodiny plave. O těch bojových sportech řekl, že se učí využívat váhy a síly protivníka proti němu samému. Již tehdy jsem upozorňoval, že tento výrok není jenom z oblasti sportu, ale že je ho třeba číst i ve zpravodajském kontextu. Takže souhlas, Putina neradno podceňovat, a ta šmíra je možná docela dobrá jako uspávací mimikry … Nicméně doufám, že Západu brzy dojde, že jsme s Ruskem opravdu na jedné lodi, když pomyslíme na Čínu.

    REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře