fbpx

Poslední Kaddáfího konvoj

Nevím, jestli jste viděli video, na kterém je vidět, co zbylo s posledního konvoje Muamara Kaddáfího. Nic moc. Zničení vozidla mají na svědomí podle některých informací dva letouny – bezpilotní Predátor vyzbrojený raketami Hellfire a francouzský Rafale (pravděpodobně), který ke konvoji doletěl o něco později. Malá zajímavost: Predátor letěl ze Sicílie, přičemž byl řízen přes satelit ze základny nedaleko Las Vegas.

“US Predators and French drones have been staking out the centre of Sirte for several weeks trying to monitor what’s going on on the battlefield,” said an intelligence source. “They built up a normal pattern of life picture so that when something unusual happened this morning such as a large group of vehicles gathering together, that came across as highly unusual activity and the decision was taken to follow them and prosecute an attack.”

Krátce po zničení konvoje byl povstalci dopaden libyjský vůdce Muamar Kaddáfí a následně zabit. Jeho konec byl poměrně ponižující a všichni, kdo mají přístup k internetu, nebo televizi to už viděli. Když už byl bývalý vládce dopaden/zlikvidován, NATO po sedmi měsících ukončilo operaci nad a v Libyi. Respektive skončí zítra, tedy 31. října 2011 o půlnoci.

Rasmussen has offered to help the new Libyan leaders reform the country’s security sector, but the alliance has repeatedly ruled out sending troops on the ground. An alliance official said some allies could offer to provide the NTC help in „air space management“ and to control borders, but it would be outside the NATO umbrella.

Pohledy na to, co se stalo v Libyi, se různí. Rozmařilý autokrat byl svržen, ale co bude dál? Jak zvládne přechodná vláda a ty následující své vládnutí? A kdo bude vůbec vládnout v Libyi? To jsou zajisté důležité otázky. Ale pak mám ještě jednu, která mi v tuto chvíli přijde nejdůležitější: kde jsou ty hromady zbraní, které zmizely ze skladů, včetně nějakých dvaceti tisíc raket odpalovaných z ramene? Obávám se toho, do jakých rukou se dostanou – abychom se s nimi nesetkali třeba v Afghánistánu.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře