fbpx

Další „prostořeký“ generál byl zbaven úřadu

Americký generál-major Peter Fuller, bývalý zástupce velitele NTM-A; Photo NATO

Před rokem a kousek způsobil velké pozdvižení článek v časopise Rolling Stone o jednom generálovi. Stanley Mc Chrystal si pustil-nepustil pusu na špacír, protože je více voják, než diplomat a byl okamžitě stažen z Afghánistánu a následně odešel do civilu. Před několika dny byl ze svého místa vyhozen další generál. Tentokrát major-generál Peter Fuller, zástupce velitele mise NATO pro výcvik a vybavení afghánských sil.

Vyhozen byl za to, že se veřejně dopustil „nevhodných“ výroků na adresu afghánského prezidenta Hámida Karzáího a jeho vlády. V rozhovoru pro internetový list Politico mimo jiné řekl, že afghánští vládci jsou odtrženi od reality a že nechápou „oběti, které přinášejí Spojené státy“.

The two-star general flashed irritation when he brought up Karzai’s recent remarks that Afghanistan would side with Pakistan in a war against the U.S., blasting the president’s comments as “erratic,” and adding, “Why don’t you just poke me in the eye with a needle! You’ve got to be kidding me … I’m sorry, we just gave you $11.6 billion and now you’re telling me, ‘I don’t really care’?”
“When they are going to have a presidential election, you hope they get a guy that’s more articulate in public,” Fuller said during a visit to Washington for a conference.

Podle jeho slov ohromné úsilí investované do Afghánistánu je nepříliš dobře akceptované druhou stranou. Afghánská vláda například požádala Spojené státy o letouny F-16 a tanky a přitom nemá peníze na to, aby je provozovala a udržovala. Prý mu jeden z Afghánců dokonce řekl, že tanky chtějí především kvůli přehlídkám.

“You can teach a man how to fish, or you can give them a fish,” said Fuller. “We’re giving them fish while they’re learning, and they want more fish! [They say,] ‘I like swordfish, how come you’re giving me cod?’ Guess what? Cod’s on the menu today.”

Velitel sil ISAF generál John Allen se okamžitě poté od výroků generála Fullera distancoval s tím, že rozhodně neodrážejí vztahy mezi ISAF a Karzáího vládou. Podle něj navíc Fullerova slova urážejí Afghánce. Ministr obrany Leon Panetta podpořil okamžitý Fullerův odchod z místa, které zastával. Zatím není jasné, zda generál odejde do civilu. Asi to nebude hned, ale během několika týdnů, či měsíců.

Výroky generála Fullera jsou citlivé i z toho důvodu, že výcviková mise je jedním ze základních pilířů, který má umožnit stažení zahraničních sil z Afghánistánu v roce 2014. V posledních letech sice počet vycvičených příslušníků Afghánských bezpečnostních sil vzrostl ze 190 tisíc v roce 2009 na 305 tisíc dnes. Do listopadu příštího roku má toto číslo vzrůst na 352 tisíc. Největšími problémy jsou ovšem negramotnost, či dezerce. Afghánské bezpečnostní síly se tak občas stávají spíše součástí problému, než jeho řešením.

V souvislosti s udržitelností afghánské vlády, respektive schopnosti financovat afghánský stát je zajímavá zpráva amerického Government Accountability Office (GAO), tedy obdoby našeho Nejvyššího kontrolního úřadu. Jmenuje se Afghanistan’s Donor Dependence a je z konce září letošního roku. Vyplývá z ní, že Spojené státy od roku 2002 alokovaly pro Afghánistán 72 miliard dolarů (1,296 bilionu korun). Vládní úřad má přitom pochybnosti o účelnosti těchto investic, protože vytvářejí značnou závislost, respektive neschopnost afghánské vlády zajistit fungování státu, když začnou prostředky klesat.

Ačkoli schopnost výběru daní afghánské vlády každoročně roste, zdaleka to nestačí a nebude stačit na pokrytí výdajů. V roce 2006 vláda vybrala 0,62 miliardy dolarů a v loňském roce už 1,66 miliardy. Výdaje v roce 2010 ovšem činily 14,327 miliard dolarů. To je slušný nepoměr.

The United States and other donors funded about 90 percent of Afghanistan’s estimated total public expenditures. The United States provided 62 percent, while other donors provided 28 percent.
The United States funded an estimated 90 percent of Afghanistan’s total security expenditures, while other donors provided about 4 percent and Afghanistan provided 6 percent.
The United States funded an estimated 39 percent of Afghanistan’s total non-security expenditures, while other donors provided about 47 percent and Afghanistan provided 14 percent.

Tento stav je problém právě v případě bezpečnostních složek, na které se sází. Výdaje na afghánský bezpečnostní sektor činily v roce 2010 6,5 miliardy dolarů, tedy přibližně čtyřikrát více, než afghánská vláda celkem vybere. Je to zkrátka hlavolam pro kouzelníka.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře