fbpx

Nový Avenger směřuje na frontu

Íránci jasně řekli, že Američanům nevrátí bezpilotní letoun RQ-170 Sentinel, který havaroval hluboko na íránském území. Jde prý o „symbol agrese“ a zároveň chtějí letoun Íránci využít k prozkoumání a okopírování, aby si vylepšili své technologie. Existují ovšem pochybnosti o tom, že Íránci v televizi ukazovali skutečně havarovaný stroj. Podle některých expertů šlo spíše o maketu. Je tedy možné, že spadlý letoun byl značně poškozený, takže není vůbec jasné, co se z něj Íránci dozvědí.

American officials have said that U.S. intelligence assessments indicate that Iran neither shot the drone down, nor used electronic or cybertechnology to force it from the sky. They contend the drone malfunctioned. The officials had spoken anonymously in order to discuss the classified program.

Jeden spadlý bezpilotní letoun ovšem není důvodem k ukončení letů nad Íránem, nechal se slyšet americký ministr obrany Leon Panetta. Přesněji řečeno, hovořil především o íránsko-afghánské hranici, nikoli o špionáži přímo v íránském vnitrozemí, ale když spadl Sentinel, také se říkalo, že se vlastně ztratil někde nad Afghánistánem a spadl v Íránu…

A vojáci pro mise nad Afghánistánem i Íránem dostanou nového pomocníka – Avenger od společnosti General Atomics. Tento letoun pojmenovaný podle torpédového bombardéru z 2. světové války byl původně označován jako Predator C. Nyní má být poprvé testován přímo v bojových podmínkách. Jde skutečně o špičkový letoun – má stealth charakteristiky, je vybaven nejmodernějšími zbraňovými systémy ukrytými v trupu a elektronikou. Až se dá pochybovat o tom, že tento hi-tech letoun má skutečně smysl v Afghánistánu používat, když Taliban ani další bojůvky nemají radary a další hi-tech zařízení.

Problem is, you don’t really need those things in Afghanistan. Internal weapons bays, which hide the radar signatures of bombs and missiles, are for stealth: most warplanes don’t have them. And it’s not like the Taliban has been firing radar-guided missiles at NATO aircraft. Besides, there are already dozens of armed drones in Afghanistan. One more isn’t going to make much of a difference.
Which begs the question: Is the 41-foot-long Avenger really meant for Afghanistan? Or is it destined to patrol over Afghanistan’s unruly neighbors, Iran and Pakistan, both of which do have radar-guided missiles?

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře