fbpx

Barack Obama: budeme škrtat, ale zůstaneme silní

Americký prezident Barack Obama oznamuje škrty, které čekají v příštích deseti letech americké ozbrojené síly. Vlevo je ministr obrany Leon Panetta; Foto Erin A. Kirk-Cuomo, DoD

Americký prezident Barack Obama se vydal na pro něj neobvyklou návštěvu. V Pentagonu představil plány na šetření v oblasti obrany. Americké ozbrojené síly mají být menší, levnější a stále stejně silné a ochotné prosazovat své zájmy v zahraničí, především v Asii. Obětí se stala doktrína vedení dvou velkých konfliktů zároveň. Nutno říct, že oficiálně. Neoficiálně vzala za své již v 90. letech minulého století. Nyní tedy ozbrojené síly povedou jeden velký konflikt a budou mít schopnost narušovat plány a akce druhého oponenta, aby nedosáhl svých cílů.

Oblast, na kterou se budou Spojené státy primárně zaměřovat je Asie, protože je nutné vyvažovat rostoucí moc Číny. Ta zatím není schopná v přímém střetu čelit Spojeným státům a ani to nemá v úmyslu, nicméně může komplikovat přístup USA do oblasti v případě ohrožení jejich spojenců a partnerů, respektive bránit prosazovaní jejich zájmů. Čína proto bude zadržována, jak čtenáři těchto stránek vědí.

Jedenácti letadlových lodí se tedy škrty v žádném případě nedotknou. O něco hůř na tom bude pozemní vojsko, které se má v příštím desetiletí zmenšit na 490 tisíc mužů a žen. Námořní pěchoty se úspory také dotknou, i když ne tolik jako pozemního vojska právě kvůli soustředění se na Asii. A podobné je to i s letectvem a námořnictvem.

Rozpočet Pentagonu, který v posledních deseti letech udělal „velký skok“ se má v příštích deseti letech snížit o 450 miliard dolarů, což je 45 miliard dolarů ročně. Může být ovšem ještě hůř – dalších pět set miliard může ještě nařídit Kongres. Přesto prezident tvrdí, že vlastně o pokles nepůjde, pouze rozpočet neporoste tak rychle.

„Over the next 10 years, the growth in the defense budget will slow, but the fact of the matter is this — it will still grow, because we have global responsibilities that demand our leadership,“ Obama announced during a rare presidential visit to the Pentagon. „I firmly believe, and I think the American people understand, that we can keep our military strong — and our nation secure — with a defense budget that continues to be larger than roughly the next 10 countries combined.“

Ministr obrany Leon Panetta by měl konkrétní škrty oznámit v příštích dnech. Jednou z úspor bude i pozdržení dodávek nadzvukových letounů F-35, jejichž výrobce Lockheed Martin se potýká s problémy a dostane alespoň šanci je vyřešit. Odklad je pořád lepší než nutnost továrnu zavřít, což činí Boeing, který ukončuje výrobu ve Wichitě v Kansasu, kde se letouny produkovaly od roku 1929. Továrna, kde se vyráběly mimo jiné slavné bombardéry B-52, bude uzavřena do konce roku 2013 a o práci přijde přes dva tisíce lidí.

Prezident Obama zdůraznil, že je nutné se postarat především o veterány válek v posledních deseti letech. V konfliktech bylo zabito 6200 vojáků a dalších 46 tisíc zraněno. Snižování stavů se tedy může dotknout veteránů, ale musejí být nastartovány programy, které jim pomohou začlenit se do společnosti, protože jinak je velká pravděpodobnost, že mnozí z nich skončí na úřadech práce.

Na co se budou Spojené státy v příštím období soustředit, je popsáno v nové strategické směrnici nazvané Sustaining U.S. Global Leadership: Priorities for 21st Century Defense. Jak Barack Obama, tak Leon Panetta v úvodu ujišťují, že neoslabují bezpečnost Ameriky (letos jsou prezidentské volby a toto je oblíbená kritika republikánů) a zároveň, že se sice stahují z Evropy, ale nikterak neoslabují článek pět Severoatlantické smlouvy. I přes tato slova je jasné, že pokud se Evropané nebudou schopni starat o své schopnosti a pokud nebudou brát vážně článek pět a starat se o to, aby bezpečnostní záruka byla důvěryhodná, pak také nemusí být žádná. Je to jen na nás.

Jen pro představu, primární úkoly amerických ozbrojených sil pro příští léta budou:

  • Counter Terrorism and Irregular Warfare
  • Deter and Defeat Aggression
  • Project Power Despite Anti-Access/Area Denial Challenges
  • Counter Weapons of Mass Destruction
  • Operate Effectively in Cyberspace and Space
  • Maintain a Safe, Secure, and Effective Nuclear Deterrent
  • Defend the Homeland and Provide Support to Civil Authorities
  • Provide a Stabilizing Presence
  • Conduct Stability and Counterinsurgency Operations
  • Conduct Humanitarian, Disaster Relief, and Other Operations.
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře