fbpx

Pomožte budovat knihovnu OWOP

Zřejmě jste zaregistrovali, že se na OWOP objevily dva texty (jeden již vyšel před několika měsíci), které mají v titulku slovo „recenze“ a jsou řazeny v rubrice „Knihovna“. Již dlouho existuje úvaha, že by tomuto webu slušela knihovna, ve které by se daly nalézt jak recenze na bohaté množství literatury, která vychází, ale třeba i jenom anotace a různé další publikace. A po Novém roce se tato představa i díky Jakubovi Jandovi, který bude knihovnu spravovat, začala naplňovat.

Knihovna by měla mít svou vlastní stránku, měla by být kategorizována a mělo by být možné v ní hledat. Bohužel aplikace, která to měla umožnit, zatím zklamává. Nicméně doufám, že se to podaří co nejdříve vyřešit.

Chci vás touto cestou požádat o jednu věc: pomožte budovat knihovnu. Pokud jste přečetli zajímavou knihu, či jiný delší text, který stojí za to, najděte si čas a zkuste napsat recenzi a poslat mi ji. Nemusí být dlouhá. Délka by se měla pohybovat maximálně mezi 450-900 slovy (cca 1,5 až 3 normostrany, 1800 znaků včetně mezer na stránku). Podobně, pokud máte tip na nějakou publikaci, kterou jste zatím neměli možnost přečíst, pošlete mi krátkou anotaci (samozřejmě recenze jsou preferované).

Knihy musejí být primárně zaměřeny na ozbrojené síly, konflikty, obecně bezpečnostní problematiku a mezinárodní vztahy a rozhodně nemusejí být pouze v češtině. Mohou být různorodé i žánrově – literatura fakt, biografie, beletrie…

Jen v posledních hodinách se objevily upoutávky na dvě knihy, které by knihovně OWOP „slušely“. První vyjde v těchto dnech, jmenuje se The Operators a napsal ji Michael Hastings, který se proslavil portrétem generála Stanleyho McCrystala. Na základě portrétu byl generál odstaven z velení a posléze odešel z armády. Kniha, která podle vydavatele bude šťavnatá, vyvolala kontroverze ještě dříve, než byla zveřejněna. Na obálce je vidět tělo generála s povolenou kravatou, který má v jedné ruce skleničku alkoholu a v druhé pistoli. Do tváře mu vidět není. Pokud se ovšem člověk podívá na označení na uniformě, nemůže jej nenapadnout, že předlohou grafikovi byl nejspíše současný šéf CIA a bývalý generál David Petraeus.

Druhou knihou jsou vzpomínky bývalého odstřelovače elitních NAVY Seal Chrise Kylea, který strávil v Iráku čtyři rotace. Povstalci vypsali na jeho hlavu odměnu a dali mu přezdívku „Ďábel z Ramádí“. Má prý na svědomí 255 mrtvých, z čehož je 160 potvrzených Pentagonem. Díky tomu se stal nejvýkonnějším odstřelovačem v historii ozbrojených sil USA. Nejvíce si váží zásahu na 1920 metrů, kterým zneškodnil povstalce chystajícího se odpálit raketu.

Těším se na vaše recenze!

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře