fbpx

Vyrovnání za Falúdžu a Blackwater v novém kabátě

Jenom těžko se ty obrázky dají zapomenout – ohořelá těla dvou kontraktorů visících z konstrukce mostu ve Falúdži a kolem slavící Iráčané. Tehdy, v březnu 2004 to byl jasný důkaz toho, že se situace vymknula kontrole. Falúdža byla jedním z řady měst, které rok po zahájení invaze do Iráku spojenci nekontrolovali, byť bylo dávno po válce.

Wesley Batalona, Scott Helvenston, Michael Teague a Jerry Zovko jeli ve dvou nepancéřovaných Mitsubushi a doprovázeli konvoj nákladních vozidel, která měla naložit zařízení do kuchyně na americké základně.  Všichni byli zkušení – Halvenston byl bývalý příslušník Navy SEALs a ostatní tři byli bývalí Rangers. Překvapila je ale střelba z lehkých zbraní. Krátce poté prezident George W. Bush nařídil město obsadit – proběhla první bitva o Falúdžu, po které Američané město nekontrolovali o moc více, než předtím.

Všichni čtyři kontraktoři patřili k soukromé společnosti s názvem Blackwater, jejíž jméno se v následujících letech skloňovalo velice často a stalo se synonymem pro to, co je na soukromých bezpečnostních společnostech špatné. Pozůstalí po čtyřech mrtvých z Falúdži v lednu 2005 tehdy ještě Blackwater zažalovali. Soudy a pokusy o mimosoudní vyrovnání se táhly sedm let a nyní nástupnická firma rodiny odškodnila.

Two sources who insisted on anonymity said the company agreed to a total payout of $635,000 – a mere fraction of the legal fees in the long-running case, let alone the $30 million in claims and counterclaims at stake.

Pozůstalí Blackwater žalovali za to, že věděl o nebezpečí a přesto posílal své zaměstnance nedostatečně vyzbrojené a vybavené do města. Firma se naopak bránila i tím, že zaměstnanci podepisovali ve smlouvě klauzuli, že ji nebudou žalovat a případné spory vyřeší arbitráž. Arbitrážní tribunál se sešel, o případu jednal, nemalé poplatky za rodiny dva roky platil Blackwater, ale jelikož žalobci odmítali souhlasit s arbitráží, tak ta v červnu 2010 skončila. Případ ovšem nikoli.

Judge Fox refused to send the case back to state court, noting in a January 2011 order that neither party had been able to cite another case „that has wrestled with the likes of the gnarly situation they have created and presented here.“ The families appealed Fox’s order to the U.S. 4th Circuit Court of Appeals, setting the stage for last week’s settlement.

To, že nakonec byly rodiny alespoň nějak odškodněny je velice zajímavé. Neméně zajímavé je i to, jaká firma je nakonec odškodňuje. Jmenuje se Academi a je přímým pokračovatelem Blackwateru, respektive nástupnické Xe. Samozřejmě už v ní nemá žádný podíl zakladatel Blackwateru Erik Prince.

K přejmenování z Blackwateru na Xe došlo po skandálu z roku 2007, kdy zaměstnanci firmy zabili v Bagdádu 17 iráckých civilistů. Xe často k získávání kontraktů používala jiné společnosti, aby byla v pozadí. S tím je prý konec.

All future Academi subsidiaries “will have the word ‘Academi’ in front.” International Development Solutions will keep its name, however, since Academi is a “minority partner” in the firm. And that’s part of convincing everyone that the company has turned over an ethical leaf. Academi will issue new codes of conduct to its guards and trainers soon, and Wright promises “accountability and openness” over the company’s actions.

Hlavním zdrojem financí pro Academi, jak říká již název, jsou výcvikové aktivity. A s nimi se chce vrátit i tam, kde to všechno ve velkém začalo – do Iráku.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře