fbpx

XM25 – cesta jak rychle ukončit přestřelku

Testování nové zbraně XM25 probíhá i v Afghánistánu; Foto U.S. Army

V časopisu Economist se objevil článek o zkušenostech s ruční zbraní XM25 CDTE, která je od roku 2010 testována v Afghánistánu. Jedná se o zbraň vyvinutou americkou firmou ATK a německou Heckler & Koch, která váží přibližně šest kilogramů a střílí 25mm náboje. Výhodou je, že zbraň nemusí být namířena přímo na cíl, ale stačí pouze směr. Ve chvíli, kdy náboj vybuchne, roztrhne se a šrapnely pozabíjejí nepřátele.

A handful of XM25s are now being tested in Afghanistan by the Americans. So far, they have been used on more than 200 occasions. Most of these fights ended quickly, and in America’s favour, according to Lieutenant-Colonel Shawn Lucas, who is in charge of the weapon’s field-testing programme. Indeed, the programme has been so successful that the army has ordered 36 more of the new rifles.

Odhad vzdálenosti cíle střelec provede laserem, který je ve zbrani (jednoduše zamíří na nepřítele, respektive na to, za čím se skrývá). Ve chvíli, kdy je náboj odpálen počítač ve zbrani vypočítává vzdálenost, kterou uletěl a ve správnou chvíli vydá pokyn k detonaci. Během ní se uvolní střepiny, které mají smrtící účinek v okruhu několika metrů. To, jak dochází k výpočtu vzdálenosti je jedno ze střežených tajemství. XM25 je poměrně přesná na vzdálenost 500 metrů.

None of this is cheap. An XM25 with a thermal sight and a four-round magazine is reckoned by informed observers of the field to cost about $35,000. The bullets, which have to be made by hand at the moment, clock in at several hundred dollars each. But the price of a bullet could fall to as low as $25 when ATK switches to automated production. And even at its current price, both gun and ammunition compare favourably with alternative methods of dealing with dug-in gunmen.

Americké pozemní vojsko zvažuje, že nakoupí 12 500 kusů XM25.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    21. 1. 2012, 22:21

    :-D ten výpočet dálky je tak tajnej až je uveden v článku zde:
    http://www.economist.com/node/21542716

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    22. 1. 2012, 11:51

    Já měl na mysli tuhle větu ze zmiňovaného článku:
    „Just how the turn-counting fuse works is an even more closely guarded secret than the lethal radius—though judging by the number of failed attempts to hack into computers that might be expected to hold information about it, many people would dearly like to know.“
    Kterou Vy? Buď špatně vysvětluji, nebo se špatně chápeme.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    neznámý voják
    22. 1. 2012, 22:25

    Dobrý den Pane Šulci, promiňte mi můj dotaz mimo téma, ale už máte představu, kdy bude představena nová koncepce AZ?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    23. 1. 2012, 0:00

    Předpokládám, že přelom února/března.

    REPLY

Nejnovější komentáře