fbpx

Vyšší důraz na síly pro speciální operace

Loď USS Ponce by měl být přestavěna na mateřskou loď pro síly pro speciální operace; Foto Mass Communication Specialist 2nd Class Kristopher Wilson, U.S. Navy

Americký ministr obrany Leon Panetta představil před pár dny plán škrtů v amerických ozbrojených silách. Nejde o žádné velké překvapení – rozpočet ministerstva obrany se v příštích deseti letech sníží přibližně o 487 miliard dolarů. Rozpočet na fiskální rok 2013 by měl být – bez nákladů na operace, které by se měly znatelně snižovat – 525 miliard dolarů (pokles oproti roku 2012) a do roku 2017 by se měl zvýšit na 567 miliard. Dobře zpracované detaily priorit a jejich financování jsou v materiálu Defense Budget Priorities and Choices.

Pozemní vojsko se zmenší z 570 na 490 tisíc vojáků a Námořní pěchota o 18 tisíc. Jak jsem již psal, budou zpožděny dodávky letounů F-35, čímž se uspoří. Další peníze se budou hledat ve zefektivnění procesů. Úspory se mají dotknout všech amerických států. Jednou z výhod, kterou Američané mají je, že škrty jsou rozloženy do deseti let, takže se dají provádět smysluplně.

Výše zmíněný materiál potvrzuje již zmíněné priority, především přesun pozornosti do Asie a Tichomoří a „zlevnění“ činnosti v Evropě. Záruka bude zachována tím, že zde budou americké jednotky rotovat (může jich být v jednu chvíli víc, než stávajících cca 80 tisíc, ale i míň). Změna pozornosti bude znamenat:

  • Funding for the new bomber
  • Design changes to increase cruise missile capacity of future Virginia–‐class submarines
  • Design of a conventional prompt strike option from submarines
  • Upgraded radars for tactical aircraft and shipsImproved air–‐to–‐air missiles
  • New electronic warfare and communications capabilities

Zdroje se budou hledat:

  • Retiring 7 cruisers early – 6 did not have ballistic missile defense (BMD) capability, and the seventh with BMD capability is in need of costly hull repairs
  • Slipping a large deck amphibious ship (LHA) by 1 year
  • Slipping 1 new Virginia class submarine outside the FYDP
  • Reducing Littoral Combat Ships by 2 ships in the FYDP
  • Reducing Joint High Speed Vessels by 8 in the FYDP
  • Retiring 2 smaller amphibious ships (LSD) early and moving their replacement outside the FYDP

Americké ozbrojené síly budou rozmístěné na větším množství menších základen. Nejde o novou myšlenku – tyto malé základny mohou být v případě potřeby začít velice rychle fungovat jako logistické „huby“ a začít zásobovat jednotky, které by byly v dané oblasti nasazeny bez nutnosti složitě vyjednávat přístupy.

Z plánů Pentagonu je patrné ještě jedno – velký důraz na síly pro speciální operace a nejmodernější technologie, reprezentované například bezpilotními prostředky. Zkrátka první volbou pro americké představitele do budoucna budou zvláštní jednotky a roboti – rychlé a relativně levné nástroje. Teprve tak se bude uvažovat o větším nasazení. Dovoluji si odhadnout, že budeme častěji svědky podobných zpráv, jako byla ta o úspěšně operaci Navy SEAL v Somálsku na záchranu rukojmích. Snahou je, aby americké síly byly schopny provádět preventivní/preemptivní (byť to slovo nikdo kvůli jeho spojení s Georgem W. Bushem mladším nepoužívá) a chirurgické útoky kdekoli na světě. Tyto operace by měly řešit problémy v zárodku.

The idea tracks with the White House goal to transform the U.S. military into a smaller, more agile force, able to respond to a wide variety of threats beyond traditional military enemies, often in partnership with local allies. Even as U.S. officials outlined cuts to much of the military, Defense Secretary Leon Panetta has said funding for special operations and intelligence gathering will increase — both emerging as the Obama White House’s preferred way to confront many global threats, after a decade of costly land invasions in Iraq and Afghanistan.

Nasazování sil pro speciální operace je v současnosti poměrně administrativně náročný proces, kdy žádost musí procházet řadou úrovní v Pentagonu. To by se mělo do budoucna změnit. Podobně je například v plánu zmodernizovat USS Ponce na „mateřskou loď“ pro síly pro speciální operace. Na palubě by měla mít mimo jiné malé čluny a helikoptéry, které používají především Navy SEAL.

With a large naval base in Bahrain, and one or two aircraft carrier groups usually assigned to the region, the Navy has a substantial presence in the Persian Gulf and surrounding waters. Adding the mothership would do relatively little to bolster U.S. maritime power overall, but it could play an instrumental role in secretive commando missions offshore.
The deployment of the floating base could also mark a return to maritime missions for SEAL teams, which for the past decade have spent most of their time on land in Iraq and Afghanistan.

11 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    29. 1. 2012, 17:32

    Nerad zpívám neustále tu samou písničku, ale dost by mě zajímalo, jak se tento trend (který dle mého názoru začal v USA již v 80. letech založením Velitelství pro zvláštní operace – SOCOM) projeví v AČR. Je samozřejmé, že vojensko-politické ambice USA a České republiky jsou neporovnatelné, ale některé principy platí i pro řádově menší ozbrojené síly – synergie, sdílení schopností, používání speciálních sil jen na úkoly, které si zasluhují jejich pozornost, kombinované operace s konvenčími silami, operace na pomezí míru a války …

    Vzhledem ke směru načrtnutém v Bílé knize (přepodřízení speciálních sil pod AČR z podřízenosti Vojenského zpravodajství) a vytvoření Velitelství pro speciální operace (kvůli názvu mě neberte za slovo) k 1. lednu 2013 je myslím na místě se zeptat, jaké místo by mělo přináležet speciálním operacím a speciálním silám v doktríně AČR.

    1. Jakými schopnosmi by tedy mělo výše zmíněné velitelství disponovat?

    2. Vzhledem k požadovaným schopnostem, jaké jednotky by měly být trvale podřízeny tomuto velitelství a jaké by měly spadat pod princip dvojí podřízenosti (úzká součinnost při výcviku, ale setrvání v současné organické struktuře)?

    Předem děkuji za všechny názory.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    29. 1. 2012, 18:08

    Zajímavý článek a ještě zajímavější důsledky které z něj vyplývají. Ano, speciální síly jsou důležitý prostředek prosazování zahraniční politiky. Ano, při konfliktech nízké intenzity jejich důležitost ještě narůstá zejména díky doktríně FID. Ale speciální síly nejsou všelék a tento přístup „menších a efektivnějších“ ozbrojených sil mi připadá jako cesta do pekla. Je dlážděna dobrým úmyslem, ale je to cesta do pekla tak nebo tak.

    A jsem zvědav jaké budou odpovědi na otázky které položil Ivo ve svém komentáři.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    mr.m
    30. 1. 2012, 17:25

    Podle mého názoru by mělo zůstat vše jak je. Speciální síly pod Voj. zprav a zbytek světa pod svým velením, které by se mělo sloučit do jednoho a zefektivnit. Z hlediska finančních prostředků je to lepší varianta než vytvořit „český“ SOCOM, přes které by šlo financování všech jeho částí. Nyní naše spec. síly mohou operovat díky tomu, že mají zatím (i když myslím, že jim finance klesají) dostatek financí na operace, výcvik a vybavení. Pokud to chápu dobře, tak pravděpodobně jsou dvojitě financováni, což by u SOCOMu nebyly. Co se týče výcviku, tak spolu mohou cvičit, když budou mít jednotky zájem i bez společného velitelství.

    Takže můj názor je, že by to velitelství vůbec nemělo existovat. ( i když by to určitě byla pro jiné složky než SF výhoda – protože by se mohly připojit pod toto velitelství a možná získat navíc finance a vybavení)
    a pokud by se vytvořilo tak by měla mít určitě schopné bojové a přepravní vrtulníky. Dále složku SF (u nás Prostějov nejlépe s vlastním zabezpečením, zpravodajstvím a logistikou), složku pro psychologické operace, složky schopné dělat Humint a Sigint. Možná dále nějakou složku k dalšímu zabezpečení a logistiky.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    5. 2. 2012, 10:20

    Tak oprava, bude to dle vyjádření NGŠ z pondělní tiskové konference, k 1.1. 2014. Jinak závazek stále trvá.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    5. 2. 2012, 11:01

    O co tak vyčlenit speciální síly jako základ kapacit EU? ČR nemá politickou sílu na to, aby „podrývala“ nějaké režimy a organizovala individuální akce. EU ji má, ale nemá kapacity. Pak je tu ten problém s vysílacím mandátem přes Sněmovnu, který vetšinou narušuje veškeré utajování. Tohle by v případě trvalého vyčlenění do evropského „capability poolu“ odpadlo.

    REPLY

Nejnovější komentáře