fbpx

Karnevalové veselí: Sklep

K armádní tématice patří rozlučně i nerozlučně také divadlo. Pomineme-li historické periody Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, Armádního uměleckého divadla a Divadla československé armády, pak ze současných českých nevojenských divadelních souborů k zelené (modré, khaki i pouštní pískové) tématice má asi nejblíže Sklep. Možná si někteří z vás v této souvislosti vzpomenou na adaptaci hry pozdějšího vrchního velitele ozbrojených sil Československé socialistické republiky, Česko-Slovenské Federativní republiky a České republiky Václava Havla Mlýny, o které oficiální text filmové distributora např. uvádí:

„Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži.“

Pomineme-li fakt, že divadlo Sklep je přímo spojeno s Armádou České republiky prostřednictvím osoby majora aktivní zálohy Václava Marhoula, režiséra a manažera divadla v jedné osobě, pak z herců tohoto malého, alternativního, souboru lze nejčastěji s militární tématikou spojovat Tomáše Hanáka. Je to právě on, koho mají diváci možnost zahlédnout jako prvního v Mlýnech v podobě postavy paragána, poručíka Horáčka. Je to také on, kdo si občas vystřelí z vojáků, jako tomu bylo například v pořadu Na stojáka. A je to rovněž on, kdo v roce 1989 v pořadu Manéž Bolka Polívky zpíval z pozice mírového štváče politický song Komu vadí?

Jak se lze dočíst v recenzi dvojalba Besídka a Písničky divadla sklep, píseň Komu vadí? poprvé zazněla v roce 1988 na festivalu politické písně v Čadci. Později, více než po 20 letech, se tato skladba objevila také v interpretace Roberta Nebřaského.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře