fbpx

Krize nekrize, zbrojní prodeje rostou

Před několika dny zveřejnil Stokholmský mezinárodní ústav pro studium míru (SIPRI) statistiky výrobců zbraní za rok 2010. Ukazuje se, že prodeje zbraní a zbrojního materiálu celosvětově rostly a dosáhly 411,1 miliardy dolarů. Jedná se o slušný výsledek, byť průmysl rostl pomaleji, než v roce 2009.

Seznamu dominují firmy ze Spojených států a Západní Evropy, přičemž v něm nejsou zaneseny společnosti čínské. Ty by podle některých odhadů mohly seznamem stovky zbrojařů zamíchat. Prodeje 44 zbrojařských společností z USA tvoří 60 procent celku. Třicet evropských firem pak 29 procent. Průmysl je hodně koncentrovaný, protože pouhých deset výrobců ovládá 56 procent trhu. V absolutních číslech jde o 230 miliard dolarů.

Žebříček SIPRI obsahuje sto největších světových výrobců zbraní. Zde je prvních deset v roce 2010:

  1. Lockheed Martin (USA) – 35,7 miliardy USD
  2. BAE Systems  (Británie) – 32,9 miliardy USD (a BAE Systems Inc. (USA) – 17,9 miliardy USD)
  3. Boeing  (USA) – 31,4 miliardy USD
  4. Northrop Grumman (USA) – 28,2 miliardy USD
  5. General Dynamics  (USA) – 23,9 miliardy USD
  6. Raytheon  (USA) – 23 miliardy USD
  7. EADS  (EU) – 16,4 miliardy USD
  8. Finmeccanica  (Itálie) – 14,4 miliardy USD
  9. L-3 Communications (USA) – 13,1 miliardy USD
  10. United Technologies  (USA) – 11,4 miliardy USD

Evropské firmy dohromady prodaly v roce 2010 zbraně za 75 miliard dolarů. Jedním z největších projektů současnosti i následujících let je stíhací letoun F-35, na jehož vývoji a výrobě se podílí Lockheed Martin, Northrop Grumman a britské BAE Systems. V současnosti je projekt pozdržen o několik let, nejenom kvůli výrobním komplikacím, ale i kvůli škrtům v americkém rozpočtu na obranu. Ve chvíli, kdy se výrobní linky rozjedou, mělo by jít o jeden z nedražších projektů v historii. Podle stávajících plánů by jenom Spojené státy zakoupily 2500 F-35 za 240 miliard dolarů. Ve chvíli, kdy se výroba rozeběhne, Lockheed by měl produkovat přibližně dvacet letounů měsíčně.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře