fbpx

Sto miliard dolarů a stále roste

Původně ukrajinská letadlová loď Varjag se po přestavbě stala první čínskou letadlovou lodí; Foto via Wikimedia Commons

Poprvé v historii čínský rozpočet na obranu překročí částku 100 miliard dolarů. Konkrétně v letošním roce vzroste o 11,2 procenta na 106 miliard dolarů. Stejný trend je patrný v posledních dvaceti letech, takže čínský obranný rozpočet se „vyšplhal“ na druhý největší na světě. Nutno ovšem dodat, že za americkým, který je v současnosti přes 700 miliard dolarů, zaostává. Vzhledem k velikosti Číny a počtu obyvatel zaostává i za dalšími zeměmi, včetně Británie.

Announcing the new budget, Li Zhaoxing, an official with China’s parliament, sought to calm concerns over the spending programme. „China is committed to the path of peaceful development and follows a national defence policy that is defensive in nature,“ he said. „China has 1.3 billion people, a large territory and long coastline, but our defence spending is relatively low compared with other major countries.“

Pořadí výdajů na obranu je následující (asi nepřekvapí, že v Top 5 jsou tři země tzv. BRICS):

  1. USA – 739,3 miliard dolarů
  2. Čína – 106 miliard dolarů
  3. Británie – 63,7 miliard dolarů
  4. Rusko – 52,7 miliard dolarů
  5. Indie – 31,9 miliard dolarů

Obecně se předpokládá, že čínský rozpočet bude přibližně dvojnásobný. Vláda totiž do oficiálně zveřejňovaného nezapočítává řadu výdajů. Důvodem růstu je především obava, že Spojené státy chtějí Čínu „obklíčit“, což je historicky čínskou noční můrou. A americké obracení pozornosti směrem do Tichomoří jakoby této obavě dával za pravdu. Peking se snaží držet krok technologicky. Loni odzkoušel první nadzvukový letoun vybavený stealth technologií a na moři zkoušel první letadlovou loď. Zároveň buduje nové ponorky a lodě a vyvíjí řadu protilodních raket.

Jedna z oblastí, do které půjdou investice, jsou robotické prostředky. Číňané před několika dny odhalili svůj program, na jehož konci mají být bezpilotní prostředky vyhledávající ponorky díky „genetickému algoritmu“, který vychází z logiky evoluce.

The route evolved would make the best use of fuel, cater for air and sea threats and work with dropped sonar buoys. Presumably this could come in handy in some future international dispute over Taiwan.

A teď je na místě se zeptat, proč Číňané oznámili, že na něčem takové pracují. Obvykle se zdráhají oznamovat citlivé záležitosti…

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Anno
    7. 3. 2012, 22:53

    Poznámky:
    1. U Indie se údaje značně různí a SIPRI, považovaný za věrohodný zdroj ji uvádí za rok 2010 až na 9. místě. Při přepočtu USD na hodnoty roku 2009 se ocítá dokonce na 10.místě. Přitom lze ale nalézt i údaje, podle kterých je Indie v míře vojenských výdajů dokonce na třetím místě.

    2. Podle SIPRI je ve výdajích těsně za Británií uváděna Francie a při přepočtu USD k roku 2009 je to dokonce obráceně. Až za těmito oběma zeměmi je uváděno Rusko:

    1 USA 698
    2 China [119]
    3 UK 59.6
    4 France 59.3
    5 Russia [58.7]

    9 India 41.3

    REPLY

Nejnovější komentáře