fbpx

Kolik misí je maximum?

Seržant Robert Bales vyšel ze základny a postřílel 16 afghánských civilistů. Nyní čeká na soud a je obviněn z válečných zločinů. Jeho právník hned poté, co byl najat, se logicky snažil představit svého klienta v příznivějším světle – za několik dnů od činu se z Balese stal kvůli médiím globální netvor, který si nezaslouží nic jiného, než být veřejně ukřižován.

Mimochodem, došlo to tak daleko, že, podle oficiální verze, Američané po zatčení Roberta Balese začali systematicky mazat z internetu všechny zmínky o něm a jeho službě. A že jich díky jeho působení v Iráku v roce 2007 nebylo málo… Důvodem mazání je prý snaha ministerstva obrany chránit soukromí rodiny Roberta Balese.

Balesův právník John Henry Brown, má velké zkušenosti a logicky se od počátku soustředil nikoli na popírání, či zpochybňování činu, ale na vysvětlování okolností, za jakých k němu došlo, konkrétně na zhoršený mentální stav způsobený zraněním, posttraumatickou stresovou poruchou a opakovanými misemi. Seržant Bales se tak z role vraha přesouvá do role oběti, který vlastně jednal v sebeobraně (automatická reakce organismu na ohrožení – pud sebezáchovy).

Tento případ má řadu zajímavých aspektů, které stojí za debatu. Pohříchu to ovšem nejsou ty, které se masově objevují v médiích. Jeden z nich se dá formulovat do důležité otázky: kolik misí je maximum, než organismu spustí sebeobranné mechanismy?

Před několika dny jsem měl s několika lidmi debatu na toto téma. Poměrně rychle jsme se shodli na délce misí – rok je příliš, čtyři měsíce málo (pochopitelné jsou pro síly pro speciální operace, či letectvo). Logicky z toho vyšlo, že délka šesti měsíců není ideální, ale asi nejlepší. Nalézt ovšem shodu nad tím, kolik misí by mělo být maximum a jaký by měl být jejich rytmus, respektive přestávky mezi nimi, možné nebylo.

Tato zkušenost kopíruje i vědecké poznatky – nad těmito otázkami neexistuje shoda, studie (podle některých zaměřené příliš úzce a tedy ne zcela průkazné) jasně naznačují, že opakované vysílání do zahraničí způsobuje psychické problémy, které ještě zvýrazňují malé odstupy mezi misemi. Na druhou stranu to není možné generalizovat například kvůli individuálním dispozicím každého vojáka, místu nasazení a aktivitě, kterou dotyčný provádí. V jedné studii se tak například, nepřekvapivě, praví:

Soldiers on their third/fourth deployment report significantly more psychological problems and use of mental health medications than Soldiers on their first or second deployment.

Výzkum ukázal, že od druhé mise se zvyšuje riziko psychických problémů a užívání léků. Druhá mise také zvyšuje riziko rozvodu. Jiná studie zase přichází s tím, že nejvyšší riziko užívání drog, alkoholu, léků psychických problémů je po první misi a nezvyšuje se s misemi opakovanými.

In general, larger percentages of deployers were diagnosed with alcohol/drug disorders and psychosocial problems aft er fi rst than repeat deployments; and among deployers younger than 25 years, in combat-specifi c occupations, and females, every disorder (except PTSD and anxiety-related) aff ected larger percentages aft er fi rst than repeat deployments. For most disorders, the longer the “dwell times” prior to deployments, the larger the percentages diagnosed with the conditions aft er the deployments.

Loni zahájilo americké pozemní vojsko pětiletý výzkum devíti tisíc vojáků zaměřený na sebevraždy veteránů, které každým rokem rostou. Existují další dlouhodobější studie, ale jednoznačná odpověď, která by se navíc promítla do praxe, není a asi jen tak nebude. Ozbrojené síly se tedy řídí logicky potřebou s tím, že je přetěžována obvykle menší část ozbrojených sil (jinak to ani nejde, ne všichni mohou být střelci v první linii).

Bude zajímavé, jestli a jak se téma opakovaného vysílání do misí objeví před soudem se seržantem Balesem. Dá se očekávat, že to bude jeden z argumentů jeho právníka, že budou předvoláváni experti a je možné, že se k tomu bude muset soud vyjádřit, respektive vzít jejich názory v potaz. Vina je totiž nezpochybnitelná, hrát se bude o výši trestu. A psychické problémy způsobené špatně nastaveným systémem jsou propustkou z popraviště.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    23. 3. 2012, 13:39

    1.Jak se píše v článku každý voják má individuální dispozice a každé nasazení je jiné.
    2.Proto bych délku nasazení v misi neurčoval obecně nýbrž individuálně.Příklad mise KFOR délka mise 12 měsíců.Bojová mise délka mise dle intenzity nasazení a dle potřeby.Příklad rotace jednotky klidně i po 2 měsíčním nasazení(např.jednotka se účastnila nepřetržité ofenzivní operace).
    3.Délka mise rozdílná pro bojové jednotky a zabezpečovací jednotky.Příklad bojová mise rotace bojové části jednotky po 6 měsících a rotace logistické části jednotky po 12 měsících.
    4.Četnost nasazení je individuální záležitost každopádně posílení psychologické podpory zejména v misi a zejména po negativní události(zranění atd.)v nasazené jednotce by mohlo pomoci.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Imurosan
    23. 3. 2012, 15:31

    Súhlasím s príspevkom „civila“. Len doplním, že treba posilniť aj systém regeneračných pobytov. Kvalita regeneračných a relaxačných pobytov-aktivít (kúpele, masáže,..) priamo ovplyvňuje jednak výkon a jednak aj motiváciu vojaka (okrem iných vecí samozrejme).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    23. 3. 2012, 21:57

    Vo vrchole Irackej vojny boli niektore americke rotacie dlhe vraj aj 14-15 mesiacov. Nieco take sa musi podpisat na psychike aj toho najvacsieho ,,tvrdasa“. A nemopoze ani dvojtyzdnove R&R uprostred rotacie.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jirka
    26. 3. 2012, 23:35

    Proč ty citace jsou v angličtině? Nevím o čem se v těch citacích píše.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    27. 3. 2012, 9:56

    Pokud neumíš jazyk nebo nemáš čas, tak si to dej do google do překladače, to je sice, tak na 70%, ale pro pochopení to stačí.

    REPLY

Nejnovější komentáře