fbpx

Uprchlíci do Evropy, živí a mrtví

Arabské jaro proměnilo politickou mapu severní Afriky a částečně Středního východu. Někde je situace klidnější, jinde hrozí občanská válka. Jedním z průvodních jevů demokratizačních jevů, které sice zatím moc demokracie nepřinesly, je zvýšené množství uprchlíků do Evropské unie. Podle odhadu Brookings Institution v důsledku arabského jara opustily své domovy a zamířily do Evropy na dva miliony lidí. Nejvíce emigrantů ovšem už třetí rok po sobě směřuje do Evropy z Afghánistánu.

French President Nicolas Sarkozy, fighting for re-election, vowed to pull France out of the open border Schengen zone unless there was progress in fortifying Europe’s frontiers.
Austria and Germany have threatened to reinstate border controls in the Schengen zone if countries such as Greece do not stem an increasing tide of migrants making their way across the Aegean Sea from Turkey.

Ne všichni dorazí živí. Rada Evropy nyní vydala zprávu, která obviňuje lodě zemí Severoatlantické aliance a pobřežní stráže evropských států, že neposkytly pomoc 72 Libyjcům, kteří prchali do Evropy. Plavidlo s uprchlíky bylo na moři dva týdny – Italové věděli o jeho pozici, helikoptéra shodila na palubu suchary a vojenská loď je minula i přes zoufalou signalizaci uprchlíků. Pak se loď s uprchlíky vrátila zpět k libyjským břehům. Na palubě už ovšem žilo pouhých devět lidí.

In short, there were failures at different levels and many opportunities to save the lives of the people on board the boat were lost. In the light of information from reliable sources, it has become apparent that NATO was not very approachable with regard to requests for SAR operations. Although it was known that many refugees were leaving Libya by the Mediterranean Sea route in order to reach Europe, there seemed to be no working agreement between the SAR authorities and NATO headquarters in Naples. This noncommunication contributed to the situation in which those on the boat were denied help.

Zpráva Rady Evropy uvádí, že loni zahynulo ve Středozemním moři 1500 uprchlíků, kteří směřovali za lepším životem do Evropy. Jako mnohokrát dříve se objevuje jedna otázka – aliance vyhlásila Libyi a námořní oblast kolem ní za válečnou zónu a převzala nad ní kontrolu, takže mají ozbrojené síly jejích členských států věnovat zvýšenou pozornost uprchlíkům na volném moři, kteří se snaží dostat z oblasti konfliktu? Asi by měly.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře