fbpx

Špionské příběhy

Příběhy špionů vždy přitahovaly pozornost. Nebylo tedy divu, když před dvěma lety odhalily americké úřady devět ruských agentů, že jejich životy, okolnosti zatčení a výměny plnily stránky novin. Zvláště když mezi nimi byla mladá a pohledná žena Anna Chapmanová. Ta dnes žije v Rusku, a jestli na něčem pracuje, pak na tom, aby nesešla z očí. Loni si odbyla premiéru na módním molu a nyní se na něj vrátila.

While many of the other models wore feminine dresses Chapman modelled a studded leather jacket, skinny black jeans and towering stilettos from the autumn / winter collection.

Z Anny Chapmanové, která strávila několik let v Londýně, se stala především v britských médiích obdoba popové hvězdy. Co se týče jejích špionských schopností, existuje o nich řada pochybností. FBI nicméně tvrdí, že ruští agenti byli nebezpeční. V Moskvě se také tvářili, že Anna Chapmanová byla hodně cenná a vítali ji jako hrdinku.

Nejspíše ovšem nikdy neměla „povolení zabíjet“, jako měl neodolatelný a neudolatelný Bond, James Bond, slavný agent 007. Ono generální povolení dělat co musím (a vlastně i co chci) ve jménu koruny bylo důležitou součástí image Jamese Bonda. Teď vyvolal určité překvapení fakt, že i důstojníci MI6 mohou zabíjet a mučit, pokud k tomu mají vládní povolení.

Section 7 is entitled Authorisation of Acts outside the British Islands, and says: „If, apart from this section, a person would be liable in the United Kingdom for any act done outside the British Islands, he shall not be so liable if the act is one which is authorised to be done by virtue of an authorisation given by the secretary of state under this section.“
It adds that liable in the United Kingdom „means liable under the criminal or civil law of any part of the United Kingdom“.

MI6 využívala generálního pardonu například v roce 2004 v Libyi, když se vypořádávala s lidmi podezřelými z terorismu. Samozřejmě s vědomím již zesnulého Muammara Kaddáfího, který byl tehdy ještě spojencem. Loni byl s přispěním i Británie svržen a nakonec zabit.

A ještě jeden příběh posledních dnů ze špionského prostředí. Bývalý šéf polské rozvědky Zbigniew Siemiatowski byl obviněn z toho, že napomáhal americké CIA v letech 2002 a 2003 zadržovat lidi podezřelé z terorismu, mimo jiné v tajném detenčním zařízení ve východním Polsku, a převážet je do věznice na Guantánamu. Siemiatowski samozřejmě odmítá, že by se čehokoli dopustil.

Despite repeated denials from former Polish government ministers about the existence of the base a Council of Europe report said Warsaw permitted the CIA to open a secret holding pen on a military base in Stare Klejkuty, in north-east Poland, in December 2002 for “high-value detainees”.
Classified as “passengers” for bureaucratic purposes the prisoners were apparently flown into a nearby civilian airport on non-military aircraft. They were then taken to the base where they were subject to “enhanced interrogation” techniques.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Schneider
    30. 3. 2012, 0:29

    S tou Chapmankou mi to opravdu připadá jako velmi vydařená story. FBI z těch ochotníků dělá superagenty, a docela rád bych věděl, kolik se toho v FBI napovyšovalo a na prémiích rozdalo. Rusové jim tu srandu podporují, protože mají dost velkou naději, že si Amíci budou myslet, že takto opravdu pracují. Rozum to sice nebere, ale v praxi … bez iluzí.
    Nakonec jsou spokojeni úplně všichni. I Číňani, protože mají „klid na práci“, když se „potvrdilo“, že Rusové jsou „nebezpeční“, takže se FBI nemusí složitě přeorientovávat na čínské znaky, a může využívat to, co se nedávno tak klopotně doučila: azbuku.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    30. 3. 2012, 15:14

    Nepodceňoval bych význam podobných spících sítí, ilegálové mohou vypomáhat při senzitivních operacích, vyhledávat osoby vhodné při určování rekrutaci a podobně. To, že pravděpodobně nebyli nositeli žádných zpravodajských informací nemusí nutně vypovídat o jejich hodnotě, ale například o tom, že nebyli aktivováni či měli jiné než přímé určení. Schopnost ruských zprav. služeb zasazovat a řídit ilegály bych už vůbec nepodceňoval. IMHO Čínané pracují trochu jinak, když sází na opravdu masivní komunitu takřka všude po světě.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Láďa
    30. 3. 2012, 15:44

    V době šetření a restikcí potřebují zrovna zpravodajské
    služby USA I RF dokázat svoji opodstatněnost, jakousi
    „aktivitou.“
    Pokud by výsledky jejich práce byli mizerné a ještě horší byli by zkráceny výdaje na jejich činnost, kamarádi z rozvědek by se museli se spoustou kolegů rozloučit ,
    což je bezpečnostní riziko.
    zrežírování takovéhoto divadla pro veřejnost vyhovuje oběma stranám, co se dnes agentům stane??
    nic! nějaká protestní nóta, vypovězení ze země….
    A život jde dál…………

    REPLY

Nejnovější komentáře