fbpx

Rozpočtové restrikce: rok první

Jako jedno z mála ministerstev zveřejnilo Ministerstvo obrany v březnu svůj návrh státního závěrečného účtu k rozpočtu za rok 2011. Ministerstvo tak činí už od roku 2004 a zájemci tyto dokumenty mohou najít na jeho internetových stránkách. Letošní ročník státního závěrečného účtu je zvláštní. Shrnuje první rok zmenšování českého státu a v důsledku i jeho moci. V létě 2010 jsem se ve čtyřech příspěvcích s názvem Návrh státního rozpočtu na rok 2011 (platy, přídavek na bydlení, výsluhové náležitosti a snížení platů a výsluh) snažil naznačit, co znamenají oznámené rozpočtové restrikce. Po definitivním uzavření rozpočtového roku 2011 se proto lze za tímto rokem ohlédnout.

Jak si lze uvědomit z výše uvedeného obrázku, stagnace průměrného platu profesionálních vojáků se změnila v pokles. Platy se vrátily na úroveň roku 2007. Na úroveň roku 2007 se vrátil také průměrný plat občanských zaměstnanců. K jeho poklesu však došlo v daleko větším tempu. Jediný ukazatel, který dále rostl, byl průměrný plat v podnikatelské sféře.

Průměrné platy v resortu Ministerstva obrany s tímto ukazatelem držely tempo až do roku 2008. To bylo důležité především v kategorii vojáků z povolání (ostatní složky mimo státní správu), která reprezentuje běžné vojáky. Od roku 2008 však došlo v této skupině k poklesu průměrného měsíčního platu na 24 473,- Kč a průměrný plat v podnikatelské sféře za tuto dobu vzrostl na 24 326,- Kč. Tím se smazala jakákoliv platová výhoda vojenského povolání. Od roku 2007 právě v důsledku ztráty konkurenceschopnosti ozbrojených sil na trhu práce klesá celkový počet profesionálních vojáků. Je tak otázkou, co bude s profesionální armádou.

48 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

48 Comments

  • Profilový obrázek
    meldik
    10. 4. 2012, 17:47

    po 5 letech sluzby tedy mam co se vyplaty tyce, nominalni plat vyssi nez pri nastupu , takze jsem asi vyjimka. (mozna by spise bylo zajimave porovnani k cene zakladnich zivotnich potravin a sluzeb v pomeru k platu).
    za b) bych rekl, ze i pres vyssi prumerne platy v podnikatelske/komercni sfere je to srovnani irelevantni, jelikoz vetsina vojaku se pohybuje v presne danem rozmezi ze zakona ( zakladni fce 20-22 tis, nizsi dustojnici <27 atd ) zatimco soukroma sfera se pohybuje v mzdach v sirokem rozpeti od 10-100 a vyse a prave tito vysoko prijmove lidi zkresluji statistiku, protoze jich je mene, presto jejich plat ma vetsi vahu ve vysledku.
    krom toho ma MO stale lidem co nabidnout ( rehabilitace – byt buh vi co s nima bude pristi rok, prispevky na dovolenou z FKSP do lonskeho roku, take kazdy v soukromem sektoru nenabizi, prispevek na prestehovani se tedy letos take zrusil coz bych rekl, ze nektere vojaky muze demotivovavat daleko vice nez snizeni platu ). Rekl bych, ze novy karierni rad je u lidi vetsim strasakem a spise ten bude rozhodovat o byti ci nebyti v rezortu MO

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 4. 2012, 18:42

    Když bude nejhůř, tak nám idiotská neochota podívat se pravdě do očí pomůže vytrvat…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ptaksedivak
    10. 4. 2012, 18:44

    karierního řádu bych se vůbec, ale vůbec neobával.O něco podobného se pokoušel už gen.Pezl (první NGŠ AČR), mimo toho se snažil o resuscitaci instituce zvané „čestný důstojnický soud“, ovšem bez jakéhokoliv hmatatelného výsledku (vyjma kupy popsaného papíru).
    Armáda stárne a bude těžké nějak významně personálně obměnit lidi na těch základních funkcích ( do VDr vto ), ale na MO a GŠ je jistě mnoho odpovědných a vynalézavých odborníků. kteří jistě hýří optimistickými nápady jak zařídit, aby naše MODERNÍ, MOTIVOVANÁ, MOBILNÍ, MALÁ armáda zůstala i MLADÁ.Bůh nám pomáhej…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    meldik
    10. 4. 2012, 22:03

    ja se obavat budu pokud projde. zamer MO ze vojak nemuze byt ani se svym souhlasem ustanoven do nizsi hodnosti a fce se mi pramalo libi. to same ta komise ktera bude vybirat nejlepsi kandidaty na povyseni…tohle proste v nasich koncinach nemuze dopadnout dobre

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ptaksedivak
    11. 4. 2012, 18:38

    meldik :
    ja se obavat budu pokud projde. zamer MO ze vojak nemuze byt ani se svym souhlasem ustanoven do nizsi hodnosti a fce se mi pramalo libi. to same ta komise ktera bude vybirat nejlepsi kandidaty na povyseni…tohle proste v nasich koncinach nemuze dopadnout dobre

    klid pane kolego, mráz kopřivu nespálí a z tohoto mraku pršet nebude.Nebo Vy vidíte za branami Vašeho vojenského ústavu ty stále proklamované ( zlatými ústy našich milovaných a plně respektovaných velitelů ) zástupy zájemců o službu v naší skvělé armádě?

    REPLY

Nejnovější komentáře