fbpx

Válka o Jižní Súdán

Minulý rok po referendu vznikl nový africký stát Jižní Súdán. Jednou z variant bylo, že krátce po vyhlášení výsledků se rozhoří nový konflikt o ropná naleziště nacházející se na území nového státu kvůli tomu, že ani zdaleka nebyla domluvena správa nad tamním bohatstvím. Několik měsíců byl ovšem relativní klid. Ten skončil před několika týdny, kdy začaly probíhat pohraniční střety. V posledních dnech jihosúdánské jednotky obsadily pohraniční ropné městečko a súdánské letectvo se pustilo do bombardování. Tento vývoj nahrává tomu, že se střety změní ve válku.

Problémem, jak už to bývá, je boj o zdroje. Sporný region Heglig, o který se v současnosti svádí boje, je velice důležitý pro súdánskou (a samozřejmě i pro jihosúdánskou) ekonomiku. Produkuje totiž přibližně polovinu ze 115 tisíců barelů denní těžby Súdánu.

Oil production has now stopped at Heglig, officials say.
The Sudanese pound hit a historic low on the Khartoum black market on Saturday as people fearing the economic fallout of the conflict rushed to convert savings into dollars, money traders said.
Sudan already had lost about three quarters of its oil output when South Sudan seceded, driving up the cost of imports and fuelling food inflation.
Landlocked South Sudan shut down its own output – about 350,000 barrels a day – in January after failing to agree how much it should pay to export crude via pipelines and other infrastructure in Sudan.

Tak končí sny o mírovém vzniku nových států. Současné střety nejspíš zabily naděje, že se obě země bez krveprolití dokážou dohodnout na rozdělení přírodního bohatství. Rada bezpečnosti OSN vyzvala obě strany konfliktu, aby okamžitě zastavily násilnosti. Američané, Evropská unie, Africká unie i Číňané jsou posledním vývojem znervóznění a vyzývají ke stažení jihosúdánských sil z Hegligu a ukončení bombardování. Tamní ropa je docela důležitá nejenom pro znesvářené strany. A to ještě na obzoru může být další humanitární katastrofa.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře