fbpx

Rakousko spoří

Rakousko bývá v Čechách, na Moravě i ve Slezsku obvykle vojensky vysmíváno, a to s odkazem na naši společnou před československou minulost karikovanou v Haškově Dobrém vojáku Švejkovi. Ti, kdo však sledují dění v Rakouskou pozorněji musí rakouský Bundesheer do určité míry obdivovat. Není to proto, že výdaje našeho jižního neutrálního souseda na obranu jsou podfinancované a rakouské spolkové vojsko se musí chovat velmi úsporně, nýbrž spíše proto, že Bundesheer je daleko více než naše armáda integrován do civilní společnosti.

Důsledkem je to, že různá vojenská občanská sdružení, jako je např. Die Österreichische Offiziersgesellschaft, Österreichische Unteroffiziersgesellschaft či Österreichische Gesellschaft für Landesverteidigung und Sicherheitspolitik hrají důležitou roli při formulování a obhajobě rakouské vojenské politiky, protože je jejich slovo vidět v médiích. V Rakousku jsou tudíž vojáci větší vlivovou skupinou, než je tomu u nás.

Nemám tím na mysli účast rakouské armády na natáčení filmu Andrease Prochaskyho Der erste Tag, který demonstruje veřejnosti připravenost vojenských sil na boj se zákeřným neviditelným protivníkem snášejícím se do rakouského prostoru z území jeho severního souseda a jehož zdrojem je jaderná elektrárna Dukovany. Film vznikl v roce 2008 a lze jej shlédnout na youtube. Má spíše na mysli prostor v denících, jako je například Der Standard, který má na svých internetových stránkách rubriku věnovanou zprávám z vojenského prostředí a civilní služby.

Diskuse zde probíhající je v mnohém poučná i pro dění u nás. Jak to totiž vypadá, tak si rakouská veřejnost teprve nedávno uvědomila, že ačkoliv je Spolková republika Rakousko stále formálně neutrální, není ve středoevropském regionu již vůbec nikdo, kdo by ji chtěl nějak vojensky napadnout, nebo vojensky využít její území.

Zde mě zaujal ironický komentář Vyhráli jsme z loňského února pocházející z pera nadporučíka v záloze a již ve výslužbě Christiana Edera. Autor v něm popisuje rakouskou vojenskou doktrínu z doby studené války, která fungovala jen díky existenci protivníka. Po rozpadu Jugoslávie i vstupu do Evropské unie a nutnosti hlídat schengenskou hranici přežil (mlhavý) obraz nepřítele ohrožujícího rakouskou státnost i po roce 2000. A tak, i když vojenské výdaje byly redukovány pod 1 % HDP, Rakousko díky existenci branné povinnosti odmítalo redukovat své struktury i počty zbraní. K tomu dochází nyní.

Bundesheer plánuje redukovat 2/3 těžkých zbraní a proto již letos na nich omezuje výcvik. Je to důsledek dalších úsporných opatření, kdy se do roku 2016 má uspořit 600 milionů eur. V rámci nich například ministerstvo obrany uvažuje také o zvýšení nájmu zemědělské půdy ve výcvikových prostorech. Uspořeno má být 2100 pracovních míst, přitom v centrále to má být 15 % stavů. Nemá být ale zastaven nábor. Počítá se s rekrutací 50 profesionálních důstojníků, 200 poddůstojníků a 350 vojáků s omezeným služebním kontraktem. Tyto úspory lze s pohledu českých zkušeností považovat za další krok k zastavení základní vojenské služby, vždyť rakouské ministerstvo obrany počítá s omezením využití vojáků základní služby jako „hospodářských pomocníků“ a jejich činnost by měly nahrazovat firmy.

17 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

17 Comments

  • Profilový obrázek
    Dip
    28. 4. 2012, 23:25

    Nechápu z čeho by jsme si měli vzít příklad. Rakousko rezignovalo na svou obranu. Myslet si, že ji už nepotřebujou je známka naivity a debility. Obzvláště v době kdy vztahy v Evropě budou díky Bruselský imperiální politice čím dál vyhrocenější. Rakousko je stát k smíchu.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Anonym@Dip
      31. 1. 2015, 8:54

      Rakousko je k smíchu ve všem,naivita a debilita panuje všude
      Kindergarten

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    29. 4. 2012, 8:55

    Oni ale rezignovali až teď. Vedle kontingentu modrých přileb byli v posledních 20 letech schopni dělat větší cvičení.
    Nemyslím si, že při řešení svých malicherných sporů bodu evropské státy ochotny a schopny chřestit vojenskou silou. Co by taková Francie ekonomicky získala ze Španělska, nebo Španělsko z Portugalska?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ptaksedivak
    29. 4. 2012, 18:39

    Mein Gott, was macht du den hiere liebe Freunde?
    Rakouská armáda nám může být vzorem a to především propojením se společností a to ať povinnou ZS, tak vztahem veřejnosti k armádě.Nezapoměňte, že Rakousko je neutální, tzn., že je mu garantována neutralita v jakémkoliv sporu ( viz Švýcarsko a Švédsko za WW2 ), není tedy důvod vytvářet obrněné divize s ambicemi vítězných ofenziv.Orientace Bundesheeru je spíš směřována na zajištění vnitřní bezpečnosti, neboť je v Rakousku čím dál víc „Nerakušanů“ z Kosova a postsovětských republik a zde bych viděl do budoucnosti velmi výraznou potenciální bezpečnostní hrozbu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    121.BAT
    29. 4. 2012, 21:09

    Neutralita je jen iluzí. Pokud nějaký stát bude vidět výhodu v jejím porušení, tak ji poruší. Švýcarsko za IIWW Němci potřebovali kvůli praní peněz a Švédsko kvůli železné rudě. Nizozemská neutralita naopak dodržena nebyla.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    0tas
    29. 4. 2012, 23:07

    A čo si Kefalín predstavujete pod takým neutralita???? Som z toho volaký zmätený:) To je jako kdybych nemel dvere na baráku a doufal že my do nej nikdo nevleze.

    REPLY

Nejnovější komentáře