fbpx

Špionážní operace v Africe provádějí kontraktoři

Před několika lety začalo fungovat nové americké velitelství pro Afriku AFRICOM. Význam kontinentu roste ať už z hlediska protiteroristický operací, či jako kolbiště prosazování zájmů velmocí a uskupení. Zároveň dochází i k emancipaci řady afrických států v politické i ekonomické oblasti. A konečně AFRICOM potřebuje ospravedlnit svou existenci a vystoupit ze stínu ostatních velitelství i v době restriktivních opatření v rozpočtu Pentagonu.

Jedním ze způsobů jak vykonávat činnost bez vyšších nároků na zdroje je najímání soukromých firem k provádění vojenských operací. Ve Washington Postu vyšel článek popisují praktiky AFRICOMu při najímání soukromých společností pro provádění špionážních akcí. Zajímavý je ze dvou hledisek – za prvé kvůli svému detailnímu obsahu a vhledu a za druhé tím, co všechno o postupech při operacích, které by měly zůstat utajené, vyzrazuje. To se týká například popisu letounů Pilatus PC-12 využívaných v Africe kontraktory, respektive speciálními silami. Pokud jich v Africe nelétají stovky (jako že nelétají), pak se stačí podívat a všichni vědí, s kým mají tu čest…

Soukromé firmy nyní pro americké ozbrojené síly zajišťují letouny, piloty, mechaniky a další personál, který zpracovává data sbírané ze vzduchu nad Ugandou, Kongem, Jižním Súdánem a Středoafrickou republikou. Loni v říjnu vyslal prezident Barack Obama do střední Afriky na sto příslušníků sil pro speciální operace, aby se zapojili do hledání velitele ugandských rebelů Josepha Konyho, který má na svědomí velké množství zločinů proti lidskosti. Kontraktoři jej tajně ovšem pro americkou vládu hledají minimálně od roku 2009 v rámci projektu s názvem Tusker Sand. Zúčastnili se jej mimo jiné zaměstnanci společnosti R4. Druhá operace, zaměřená proti Al Kajdě, má název Creek Sand a probíhá v Maghrebu, především v Mali.

Unclassified documents prepared for the event show that the military wanted contractors to provide at least a combined 44 personnel for the programs, with double that number if the Africa Command decided to “surge” either one of them. At a minimum, contractors were told that they would have to keep planes flying for 150 hours a month…
Contractors would have to supply the surveillance gear, including electro-optical and infrared sensors that work in the dark, and a laser-emitting sensor that can peer under the jungle canopy. All had to be concealed within the body of the plane with retractable mounting to avoid attracting suspicion.

Kromě těchto operací chce velitelství pro Afriku rozšířit i projekt bezpilotních letounů. I v této oblasti by nejspíše měli výrazněji pomáhat americkým ozbrojeným silám soukromé společnosti. Senátní Výbor pro ozbrojené síly navíc minulý měsíc schválil opatření, které umožňuje Pentagonu použít 50 milionů dolarů na rozšíření průzkumných operací na pomoc ugandské vládě při hledání Konyho.

A congressional staff member said the legislators’ priority was to increase and improve the surveillance operations as quickly as possible, adding that Congress was not necessarily opposed to using private companies for the Kony manhunt.
“It’s a concern, but when you’re short on resources, it’s what you have to do,” said the staffer, speaking on the condition of anonymity to discuss sensitive operations. “It’s a permissive environment. Nobody’s getting shot at, and we’re just collecting intelligence.”

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    18. 6. 2012, 20:04

    Díky Františku za zajímavý článek, který mě donutil podívat se zpět do některých poznámek a teorií ze studia na UHK. Tam se sice o tomto nemluvilo protože v tom čase byla pozornost zaměřena jinam, ale je zde mnoho podstatného.
    Ad 1/ Využívání kontraktorských společností pro špionáž mi nepřipadá jako nic extra překvapivého (ve smyslu existence; překvapivé je to, že se to přiznává). V podmínkách Afriky se jedná spíše o vhodnou kombinaci dostatečných znalostí, materiálu a osob.
    Možná bych se trochu odvážil zpochybnit tvrzení o letounech Pilatus PC-12. Pokud mluvíme o Africe tak si musíme uvědomit, že se zde jedná o území o velké rozloze, která jsou z velké části neobývaná. Doprava letadlem je zde potom takřka nezbytností a zahraniční (ale i místní) firmy a instituce je využívají ve velkém. Druhá věc je osídlení. Velké části států jsou neosídlené a i když si dovedu představit důvody proč by se posádky špionážních PC-12 zajímaly o lokality v těchto neobývaných částech, pak si nedovedu představit druhou věc. A sice, že by obyvatelé (třeba i dočasní v podobě povstalců) těchto lokalit měli dostatečnou techniku, výcvik a vědomosti na to, aby dokázali identifikovat typ letadla který jim letí nad hlavou a vytvořit si pravděpodobný závěr.

    Ad 2/ Zacílení operací speciálních sil a výzvědných institucí (soukromých nebo státních) na terorizmus v Africe je sice logická věc, ale řekl bych, že je to jen jeden z cílů. Už v roce 2008 bylo možné slyšet některé z mých přednášejících (zejména PhDr. Skalníka) se s obavou vyjadřovat o narůstajícím vlivu Číny a Indie v Africe. Jsem si jistý, že analytiky z State Department i z AFRICOM tento vývoj také nenechává úplně klidnými a že to nejsou pouze teroristé z Al-Kaidy kdo jsou terčem pozornosti špiónů – vládních i kontraktorů.

    Pozn. pod čarou – Mali je součástí Sahelského pásu a i když je vymezení Maghrebu značně mlhavé tak Mali tam už nepatří.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    18. 6. 2012, 20:15

    Kromě výše uvedených skutečností byly v Camp Lemonnier (v Džibutsku) rozmístěny letouny F-15E Strike Eagle z 336. expediční stíhací letky USAF: http://theaviationist.com/2012/05/11/strike-eagle-djibouti/

    REPLY

Nejnovější komentáře