fbpx

M27 Infantry Automatic Rifle v afghánském ohni

Tento článek byl publikován v časopise ATM č. 6/2012 a za svolení k jeho reprodukci na On War | On Peace děkuji šefredaktorovi ATM Michalovi Zdobinskému.

V prvním čtvrtletí letošního roku nasadila americká námořní pěchota v Afghánistánu stovky nových ručních zbraní – automatických pušek M27 IAR (Infantry Automatic Rifle) – přičemž tisíce dalších budou tuto první dodávku brzy následovat.

Automatické pušky M27 IAR mají v řadách námořní pěchoty (U.S. Marine Corps, dále pouze USMC) z větší části nahradit osvědčené, ovšem dlouholetou službou již poněkud opotřebované lehké kulomety M249 SAW (Squad Automatic Weapon). Velení USMC plánuje, že IAR budou zařazeny do organizační struktury každého pěšího družstva v počtu tří kusů – jeden v rámci každého čtyřčlenného palebného týmu. V každé pěší rotě se tak bude nacházet celkem 28 kusů IAR a většina ze současně zavedených SAW bude vyřazena (každá rota si ovšem ponechá ve výzbroji devět „em dvěstědevětačtyřicítek“, které mohou být přiděleny a použity dle uvážení velitele roty).

Program vývoje nové automatické pušky pro USMC byl zahájen již v roce 2001, přičemž jeho výsledným produktem měla být samočinná zbraň v ráži 5,56mm, která by využívala standardně zavedené třicetiranné zásobníky a zároveň by byla přesnější, lehčí a spolehlivější než SAW. V roce 2005 bylo vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele nové zbraně, do níž se přihlásilo šest zájemců. Ve tvrdé konkurenci zůstali později „ve hře“ pouze tři osvědčení výrobci – Fabrique Nationale Herstal, Colt Defense a Heckler & Koch – přičemž právě poslední ze jmenovaných (který nabídl svůj model HK416) se stal v roce 2009 vítězem celého tendru. V roce 2010 byla zahájena výroba prvních ověřovacích kusů nové zbraně, které byly následně slavnostně předány svému koncovému uživateli dne 10. listopadu 2010 – v den 235. výročí založení USMC.

Subtilní M27 IAR byla do výzbroje zařazena rozhodnutím náčelníka štábu USMC armádního generála Jamese F. Amose ze dne 23. května 2011, který ústy svého mluvčího prohlásil, že „zavedením IAR se značně zvýší schopnost našich pěšáků získat a udržet palebnou převahu nad nepřítelem, sníží se jejich nesená zátěž a dostane se jim do rukou mnohem přesnější zbraň, jejíž obsluha nebude při útoku [v zastavěném prostoru] zaostávat za zbytkem jednotky“. Ne všichni „mariňáci“ ovšem sdílejí jeho optimismus – konkrétně Amosův předchůdce armádní generál James T. Conway, těsně před svým odchodem z funkce, veřejně zpochybnil bojovou hodnotu nové zbraně.

Přestože (nebo právě protože) IAR byla zavedena do výzbroje USMC po téměř desetileté vývojové periodě, neutichají zásadní názorové střety mezi jejími zapřísáhlými odpůrci a nadšenými zastánci. Každá z těchto stran prosazuje svůj úhel pohledu – zatímco zastánci argumentují její nízkou váhou (v porovnání se SAW méně než poloviční) a možností přesné a kontrolované střelby, její odpůrci poukazují na nízkou kapacitu zásobníků (třicetiranný ve srovnání s dvousetrannými nábojovými schránkami pro SAW), která neumožní získat a udržet nad potenciálním nepřítelem adekvátní palebnou převahu. I z tohoto důvodu USMC do budoucna nevylučuje zavedení vysokokapacitních zásobníků na 50 až 100 nábojů, kterými by byly IAR dodatečně vybaveny. Dalším omezením nové zbraně je nemožnost provádět u ní rychlou výměnu hlavně v polních podmínkách a z toho vycházející nižší praktická rychlost střelby – přibližně 45 ran za minutu (zatímco u SAW se tato hodnota pohybuje okolo 85 ran za minutu).

Výše uvedené spory nic nemění na faktu, že počátkem března 2012 dorazilo z výrobní linky společnosti Heckler & Koch na afghánské válčiště již 452 kusů z celkem 4 748 objednaných nových zbraní, přičemž celý zbytek dodávky v průběhu následujících pěti až šesti měsíců poputuje do logistických skladů USMC, kde na ně budou integrovány optické zaměřovače a další doplňkové komponenty. Takto upravené IAR budou následně vyexpedovány ke svým konečným uživatelům.

Při svém nasazení v Afghánistánu bylo do současné doby novými automatickými puškami vyzbrojeno celkem pět jednotek – 1-3. prapor 3. pluku 3. divize USMC, 1-9. prapor 8. pluku 2. divize USMC, 1-25. prapor 25. pluku 4. divize USMC, 2-4. prapor 5. pluku 1. divize USMC a 1. lehký obrněný průzkumný prapor 1. divize USMC. V neposlední řadě byla tématika obsluhy a údržby IAR zařazena do programu základního výcviku a základního důstojnického kurzu USMC, který probíhá ve výcvikových zařízeních v Camp Pendletonu a Quanticu. Tímto opatřením bude zabezpečeno, že se s novou automatickou puškou v dostatečné míře seznámí každý nový „mariňák“ ještě před tím, než bude odeslán ke své domovské jednotce.

Z historického pohledu tak lze konstatovat, že USMC zavedením této nové zbraně evidentně, alespoň na nejnižším taktickém stupni, odstupuje od paradigmatu, že palebnou převahu nad nepřítelem zajistí pouze vyšší rychlost střelby a vrací se k „meziválečné“ koncepci M1918 BAR (Browning Automatic Rifle) – tedy kontrolované přesné mířené střelbě.

Základní TTD automatické pušky M27 IAR

Výrobce Heckler & Koch
Ráže 5,56 x 45mm
Počet drážek 6
Stoupání drážek 178 mm vpravo
Délka hlavně 419 mm
Délka zbraně se vysunutou ramenní opěrou 953 mm
Délka zbraně se zasunutou ramenní opěrou 851 mm
Úsťová rychlost cca 885 m/s

(s nábojem M855)

Rychlost střelby (teoretická) 700 – 900 ran/min
Rychlost střelby (jednotlivými ranami / tří – pětirannými dávkami) 45 / více než 90 ran/min
Maximální dostřel 3 545 m
Účinný dostřel (s mechanickými / optickými mířidly) Do 600 m / 1 000 m
Přesnost střelby jednotlivými ranami Do 4 MOA

(Do 2,5 MOA s nábojem M855)

Přesnost střelby pětirannou dávkou Do 8 MOA

(Do 5,5 MOA s nábojem M855)

Hmotnost zbraně bez zásobníku a příslušenství 3,7 kg
Hmotnost zbraně s plným zásobníkem a příslušenstvím* 5,75 kg
Mechanická mířidla Knight’s Armament Company BUIS, v rozsahu 100 – 600 m
Optický zaměřovač Trijicon ACOG 3.5×35 SDO s kolimátorem RMR, v rozsahu 100 – 1 000 m
Balistická životnost hlavně Min. 15 000 výstřelů
Balistická životnost ostatních částí Min. 10 000 výstřelů
Počet nábojů v zásobníku 30 ks
* Mechanická mířidla Knight’s Armament Company BUIS, optický zaměřovač Trijicon ACOG 3.5×35 SDO, laserový zaměřovač/ozařovač AN/PEQ-16 IPIM, taktický popruh Blue Force Gear VCAS, dvojnožka Harris-LaRue QD, přední taktická rukojeť a sada krytů railů AIM Manta
7 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    6. 8. 2012, 9:34

    Perfektna zbran, to urcite, ale ake su reakcie jej pouzivatelov? Na jednej americkej stranke som cital komentar, ze je to len sposob ako USMC obislo politikov na ceste k zavedeniu lepsej M16/M4 :)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Marek Waic
    6. 8. 2012, 13:49

    Je na zamyšlenou, že zatímco USMC zavádí novou podpůrnou zbraň protože SAW (5.56 MINIMI) se jim zdálo příliš těžké a neohrabané, AČR zavádí do pěchotních (mechanizovaných, výsadkových…) družstev 7.62 MINIMI, která je těžší, než SAW a používá i mnohem těžší munici.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    6. 8. 2012, 14:17

    Na druhou stranu je však také potřeba zdůraznit, že pěší družstvo USMC má 12 osob, takže si může dovolit takovéto řešení. Otázkou je, zda by si to mohla dovolit i AČR jejiíž pěší (výsadková, sesednutá mechanizovaná) družstva mají méně osob (6-9) a tím pádem i nižší palebnou sílu. Osobně si myslím že ne.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    6. 8. 2012, 19:27

    Moc pěkné řešení, při téměř stejné hmotnosti jako u nového Brena, …

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    7. 8. 2012, 20:14

    Vcelku chápu, že použití náboje 5.56 umožňuje střelci používat stejnou munici (a nepletu-li se, i zásobníky) jako zbytek družstva s M16/M4, jenže jaké jsou pak její výhody oproti těmto zbraním? Když navíc obojí je postaveno na platformě AR15. „Pohon“ pístem místo DI a německá kvalita? To mohou být výhody z hlediska užívání, ale ne z pohledu palebné síly. Chápal bych, kdyby použili HK-417, mohli by ji používat jako křížence DMR a lehkého kulometu, podobně jako onen zmíněný BAR. Ale takhle… V tomto světle se mi myšlenka, že se jedná o způsob jak nahradit M16, nejeví až tak nereálná :-) Nicméně já jsem jen teoretik, tak mě prosím neukamenujte, jestli plácám nesmysly.

    REPLY

Nejnovější komentáře