fbpx

Nová aplikace proti PTSD

Americké ministerstvo pro záležitosti veteránů a Pentagon zveřejnily novou aplikaci, která má pomáhat veteránům trpícím posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Jmenuje se PE Coach (Prolonged Exposure) a je k dispozici nejenom pro iPhone, ale i pro mobilní telefony s operačním systémem Android.

Nová aplikace je určena především těm veteránům, kteří absolvují terapii u specialistů. Obsahuje sice sérii sezení, ale nenahrazuje návštěvy u terapeuta. Klienti si mohou si zaznamenávat aktivity, které jim způsobují úzkosti, nahrávat si sezení do kalendáře, či si dělat poznámky, které poté mohou probírat s terapeutem a podobně. Součástí aplikace jsou videa vysvětlující termíny a terapeutické techniky.

Kristin Valentino, an assistant professor of psychology at University of Notre Dame cautioned patients should not trade use of the app for a consultation with a clinician.
“This is not a self help tool. I wouldn’t want a person to decide if an event is an appropriate anxiety provoking event. This doesn’t give the go-ahead to jump ahead. They could deal with the event by avoiding which would reinforce the anxiety. Don’t move up without clinicians’ approval,” she said.

PTSD velkým problémem především pro příslušníky amerických ozbrojených sil, kteří v uplynulých jedenácti letech procházeli opakovaným nasazováním v Iráku a v Afghánistánu. Podle statistik trpí poruchou jeden ze tří amerických vojáků. Pomoc ovšem vyhledá méně než 40 procent z nich.  Porucha způsobuje změny chování, náchylnost k závislostem a podobně. Projevy PTSD dopadají velkou měrou na okolí vojáků, především na rodiny.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře