fbpx

Tenhle generál na vodstřel…

Tak už je to tu znovu. V poslední době stále stejný a bohužel příliš častý obrázek – americký generál (ať již v záloze či aktivní službě) neočekávaně odvolán z funkce a/nebo vyšetřován pro kázeňské či kriminální delikty.

Neuškodí si udělat krátký přehled: Armádní generál David D. McKiernan byl odvolán z funkce velitele amerických sil v Afghánistánu a zároveň velitele ISAF dne 11. května 2009, když údajně odmítal sám rezignovat na tyto posty. Tehdejší předseda Sboru náčelníků štábů admirál John Mullen a ministr obrany Robert Gates se tak rozhodli učinit, neboť jim McKiernan připadal „příliš těžkopádný, příliš staromódní a příliš odtržený od politiků ve Washingtonu“.

Nahradili ho odborníkem na protipovstalecké operace a prototypem vojáka, který se politicky mnohem více angažoval – armádním generálem Stanleyem A. McChrystalem. O jakou chybu z jejich strany šlo, se ukázalo záhy – prakticky po roce působení ve funkci poskytl McCrystal rozhovor časopisu Rolling Stone ve kterém velice otevřeně a nevybíravě kritizoval nejbližší spolupracovníky prezidenta Baracka Obamy a jeho administrativu celkově. Dne 23. června 2010 si za svou „politickou angažovanost“ vysloužil odvolání a následné penzionování.

Jeho nástupcem se stal „hrdina z Bagdádu“ a tehdejší velitel U.S. CENTCOM armádní generál David H. Petraeus, který byl pověřen stabilizovat neutěšenou bezpečnostní situaci v Afghánistánu a aplikovat zde svou úspěšnou strategii z Iráku. Po relativně krátkém období jeho působení ve funkci byl odvolán, penzionován a pověřen řízením americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Po o něco více než roce působení na tomto postu se „provalil“ skandál (na americké poměry) kolosálních rozměrů – generál v záloze Petraeus udržoval mimomanželský vztah se spisovatelkou Paulou Broadwellovou, která mimo jiné napsala jeho životopis All In: The Education of General David Petraeus a měla přístup k jeho služební elektronické korespondenci. Zda došlo k vyzrazení citlivých či dokonce utajovaných informací je součástí probíhajícího vyšetřování a prozatím nebyla tato skutečnost ani prokázána ani vyvrácena.

S Petraeusem se však „svezl“ i jeho nástupce v Afghánistánu – armádní generál John R. Allen, který byl zároveň navržen na funkci vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě (SACEUR), kterou měl převzít v nejbližší době. Úloha generála Allena ve skandálu generála Petraeuse je předmětem vyšetřování ovšem lze konstatovat, že ať toto dopadne tak či onak, jeho kariéra je již nyní s největší pravděpodobností předčasně ukončena.

Nelze však ponechat bez povšimnutí přešlapy i dalších klíčových generálů – mediálně nejznámější z nich se stalo zneužívání pravomocí velitelem U.S. AFRICOM armádním generálem (následně degradovaným na generálmajora) Williamem E. Wardem a sexuální násilí, kterého se na podřízených vojákyních dlouhodobě dopouštěl zástupce velitele 82. výsadkové divize U.S. Army brigádní generál Jeffrey A. Sinclair.

Za posledních několik let došlo tedy k celé řadě jak morálních selhání, tak (byť vyšetřování některých z těchto případu nebylo dosud uzavřeno) i kriminálního jednání nejvyšších amerických vojenských představitelů. Otázka zní: Proč se tomu nyní děje v takové míře? Jedná se snad o odtržení ozbrojených sil od běžné společnosti způsobené „nekonečnou válkou“ v Iráku a Afghánistánu (jak je někdy nazývána tzv. celosvětová válka proti terorismu)? Nedostatečné nebo nefunkční civilní řízení ozbrojených sil a zpravodajských složek? Budování jakéhosi kultu „nadčlověka“ v amerických ozbrojených silách po roce 2001? Nebo k obdobnému konání docházelo vždy a v současné době jsou tyto případy pouze více medializovány novináři toužícími po levné senzaci a vysokých nákladech?

Odpověď není jednoduchá a pravděpodobně bude zahrnovat celou řadu z výše uvedených a zdánlivě nesouvisejících faktorů.

5 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Aleš Čížek
    15. 11. 2012, 2:26

    V posledním odstavci jste si vlastně odpověděl sám…
    Jenom 3 postřehy:
    1. Možná bych se také zeptal „V čí prospěch?“ Ani americké ozbrojené síly nejsou bezedné a po útlumu velkých operací a za průběžné mírné redukce US Army bude o ta správná místa čím dál větší tlačenice.
    2. Dříve jste musel napíchnout linku nebo monitorovat poštu, dnes se každý usvědčí sám v datovém poli mailového serveru… Ale i tak mne konsternuje, že někdo v takovém postavení jako gen. Allen si to neuvědomí.
    3. Čím více něco potlačujete, tím tomu paradoxně dáváte větší sílu. Americká společnost sice deklaruje své křesťanské hodnoty, ale málo která společnost má takové problémy se sexualitou a jejím prožíváním, to platí pro muže i pro ženy. V tomto ohledu jsme my Evropané přece jen trošinku více zkušení a nad věcí, specielně pak Francie. Ostaně i u nás to nikdo moc neřeší.Ne že bych to považoval za chvályhodné, ale minimálně jsou ti lidé ve veřejných funkcích méně vydíratelní (aspoň z tohoto titulu).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 11. 2012, 13:10

    Tak se zdá, že se potvrdí, že Paula Broadwellová měla neoprávněný přístup k utajovaným informacím a že s nimi i protiprávně nakládala:

    „A computer used by Paula Broadwell, the woman whose affair with CIA Director David Petraeus led to his resignation, contained substantial classified information that should have been stored under more secure conditions, law enforcement and national security officials said on Wednesday.

    The contents and amount of the classified material – and questions about how Broadwell got it – are significant enough to warrant a continuing investigation, the officials said. They spoke on condition of anonymity because they are not authorized to comment publicly.“

    http://www.reuters.com/article/2012/11/15/us-usa-generals-idUSBRE8AD0GT20121115

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Matyáš Zrno
    21. 11. 2012, 13:04

    Vzpomínám si ještě na jeden případ, který znám tak říkajíc z první ruky: můj americký vojenský protějšek v Logaru, plukovník Johnson (173rd ABCT). Vypadal jako vzor asketického tvrďáka (prakticky nikdy se nesmál a atmosféra v jeho velení byla později poměrně trefně popsána jako „toxical“…), který žije jen pro službu. A ejhle… v Iráku si začal se jednou ženou, pomohljí a její rodině emigrovat do Holandska, pak za nimi jezdil na armádní útraty, pomáhal jim z armádních fondů a dokonce se s ní oženil, ačkoliv byl již ženat… odvolán, degradován, propuštěn z armády a musí zaplatit 300 000 dolarů pokuty. Celá lovestroy je zde?http://www.stripes.com/news/former-173rd-commander-handed-reprimand-300-000-fine-1.180356

    A jedna zajímavost: v amerických ozbrojených je skoro vyloučeno postupovat nad hodnost majora, pokud nejste „family man“, tedy pokud nemáte pěknou fungující americkou rodinku…

    Faktem je, že ta obrovská společenská kontrola, pod kterou se vyšší američtí důstojníci nacházejí, musí vytvářet nesnesitelný tlak. Může je zničit jedna špatná poznámka o ženách/menšinách, milostná aféra, ožrání se, prostě cokoliv. Takový generál Patton by dnes v armádě nevydržel ani minutu. Ať už za větu „voják musí šukat, aby byl bojeschopnej“, za to, že byl v podstatě antisemita, neměl moc rád černochy, věřil v převtělování (sám si myslel, že je reinkarnací Hanibala či některého z Napoleonových maršálů) a svoje důstojníky opíjel odpornou směsí různých alkoholů, podávanou v (nedostatečně vymytých) plechovkách od benzinu a označených jako „obrněná nafta“..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Seifert
    21. 11. 2012, 20:03

    Něco málo na toto tu už jednou proběhnulo: http://www.onwar.eu/2011/10/31/toxicky-styl-vedeni-podrizenych-a-destruktivni-lidr/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    19. 2. 2013, 22:24

    Ukončení kariéry generála Allena (i přes negativní závěr vyšetřování) se dalo očekávat: „Dnes jsem se sešel s generálem Johnem Allenem a přijal jeho žádost o odchod z armády do výslužby, aby mohl řešit zdravotní problémy ve své rodině,“ oznámil americký prezident Barack Obama.

    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/general-allen-ac-ocisten-ze-skandalu-odchazi-do-vysluzby-kvuli-rodine-1k1-/zahranicni.aspx?c=A130219_200923_zahranicni_ipl

    REPLY

Nejnovější komentáře